Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιαν-2018 11:36

  Χωρίς χρηματοδότηση από τα τέλη Φεβρουαρίου η δομή φιλοξενίας προσφύγων Welcommon

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σταματάει στα τέλη Φεβρουαρίου η χρηματοδότηση της δομής φιλοξενίας προσφύγων Welcommon από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι υπεύθυνοί της αναζητούν εναλλακτικές πηγές οικονομικής υποστήριξης, προκειμένου η δομή να μην κλείσει.

  Η Welcommon λειτουργεί από τη ΜΚΟ "Άνεμος Ανανέωσης" με χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από το πρόγραμμα ESTIA και διαμέσου της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ). Οι 154 πρόσφυγες που φιλοξενεί σήμερα, πολλοί από τους οποίους ευάλωτοι, θα μεταφερθούν σταδιακά στα μέσα Φεβρουαρίου σε διαμερίσματα της Ύπατης Αρμοστείας και πάλι μέσω της ΕΑΤΑ, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας του διεθνούς οργανισμού, Στέλλα Νάνου.

  Η κ. Νάνου επισημαίνει ότι στόχος του προγράμματος ESTIA για τη στέγαση και την ένταξη είναι να σταματήσει να χρηματοδοτεί μεγάλες δομές και να επικεντρωθεί στην αύξηση του αριθμού των διαμερισμάτων που θα στεγάσουν πρόσφυγες, "προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ανεξαρτησίας και αυτονομίας των αιτούντων άσυλο και να διευκολυνθούν να έχουν μια πιο "φυσιολογική" καθημερινότητα". Στην ίδια λογική τον περασμένο Νοέμβριο έκλεισε η δομή φιλοξενίας στη θέση Πάλιουρα της Επανομής Θεσσαλονίκης, την οποία διαχειριζόταν η ΜΚΟ Caritas.

  Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, στις 16 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA υπήρχαν 21.550 θέσεις διαθέσιμες για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 19.058 σε διαμερίσματα και οι 2.492 σε κτίρια και ξενοδοχεία. Αντίθετα, ένα χρόνο πριν σε σύνολο 18.640 θέσεων, οι θέσεις σε κτίρια και ξενοδοχεία ήταν πολύ περισσότερες: 10.740 αφορούσαν διαμερίσματα και 6.420 κτίρια και ξενοδοχεία (οι υπόλοιπες ήταν για φιλοξενία σε οικογένειες και θέσεις για ασυνόδευτα).

  Οι πρόσφυγες στα διαμερίσματα υποστηρίζονται από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, ενώ επιπλέον τους παρέχεται νομική συνδρομή και διασύνδεση με υπηρεσίες υγείας.

  "Ζητάμε να υπάρχει ελευθερία σε εναλλακτικές επιλογές και να ερωτώνται οι άνθρωποι γι' αυτές. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αν τους βάλουμε σε ένα διαμέρισμα, όση υποστήριξη και να έχουν, δεν θα τα καταφέρουν. Νιώθουν καλά σε μια κοινότητα και κινητοποιούνται μέσα σε αυτή", απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της δομής Welcommon και επικεφαλής της ΜΚΟ "'Ανεμος Ανανέωσης", Νίκος Χρυσόγελος.

  Ο ίδιος εξηγεί: "Η δομή φιλοξενίας Welcommon συνδυάζει με καινοτόμο τρόπο τη φιλοξενία με την ένταξη και προσφέρει μια πιο συνθετική, ολοκληρωμένη υποστήριξη, την οποία χρειάζονται τα ευάλωτα άτομα που φιλοξενεί: άνθρωποι με προβλήματα υγείας και ψυχιατρικά προβλήματα, θύματα βασανιστηρίων ή θύματα trafficking. Είναι ένα μοντέλο που θέλουμε να παρουσιάσουμε γενικά για την ενδυνάμωση των ανθρώπων και την ένταξή τους στην κοινωνία, κάτι που πρέπει να γίνεται όχι μόνο με τους πρόσφυγες αλλά και με άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως οι άνεργοι και οι ηλικιωμένοι".

  "Κάθε πρόγραμμα έχει μια λογική και ένα σχεδιασμό και ο σχεδιασμός του ESTIA είναι να επικεντρωθεί σε μικρότερες δομές" διευκρινίζει η κ. Νάνου, ωστόσο αναγνωρίζει ότι "θα πρέπει παράλληλα να υπάρχουν και άλλες δομές για περιπτώσεις ανθρώπων που δεν μπορούν να μείνουν σε διαμερίσματα και οι οποίοι θα εξετάζονται από κοινωνικούς λειτουργούς, εάν βέβαια οι δομές αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές".

  Το Welcommon χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία από τον Σεπτέμβριο του 2016. Το 2017 έλαβε 1,7 εκατομμύρια ευρώ για τη διαμονή και διατροφή των φιλοξενούμενων, την ενοικίαση του κτιρίου και τα κόστη λειτουργίας του (στεγάζεται σε μια πρώην κλινική του ΙΚΑ στα Εξάρχεια). Μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει περίπου 600 άτομα, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων ήταν ευάλωτοι και το 40% παιδιά. Σήμερα φιλοξενεί 154 άτομα από 18 εθνικότητες. Μεταξύ αυτών 81 ευάλωτοι: εννιά με ειδικές ανάγκες, 55 με σοβαρά προβλήματα υγείας, 17 με ψυχιατρικά προβλήματα, όπως και 14 νεογέννητα και αρκετές εγκύους.

  Στο χώρο της δομής λειτουργεί κοινωνικό ιατρείο, σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τον Ισπανικό Ερυθρό Σταυρό και αραβόφωνους εθελοντές γιατρούς, ενώ τους πρόσφυγες υποστηρίζουν επίσης κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, παιδοψυχολόγοι και παιδαγωγοί. Τους εργαζόμενους έχουν πλαισιώσει μέχρι σήμερα περίπου 170 εθελοντές από όλο τον κόσμο. Οι φιλοξενούμενοι ενεργοποιούνται μέσα από τη διοργάνωση μουσικών, θεατρικών και εικαστικών εκδηλώσεων, με επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με δράσεις στη γειτονιά (καθαρισμούς, φυτεύσεις, κ.α.). Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόγελος, "λειτουργεί ως μα κοινότητα και αυτή είναι η ιδέα και η σημασία του Welcommon".

  Στα επόμενα σχέδια των υπεύθυνων της δομής είναι η διοργάνωση προγράμματος εκπαίδευσης γυναικών, Ελληνίδων και προσφύγων, σε θέματα upcycling, για την αξιοποίηση υλικών στην κατεύθυνση της δημιουργίας έργων τέχνης, και η υλοποίηση προγράμματος που θα παρέχει βοήθεια σε νοικοκυριά που υποφέρουν από ενεργειακή φτώχεια, με την απασχόληση ατόμων υψηλής εξειδίκευσης που θα βοηθούν τα νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.

  Η δομή έχει αποσπάσει τρία βραβεία μέχρι σήμερα, το βραβείο "Special Mention" στα "REVES Excellence Awards 2017" για την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ τοπικών/περιφερειακών αρχών και φορέων της κοινωνικής οικονομίας, η διάκρισή του ως καλή πρακτική κοινωνικής ενσωμάτωσης στην ευρωμεσογειακή περιοχή από τη Γαλλική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Κοινωνικής Ένταξης, καθώς και η διάκριση από το Ίδρυμα Anna Lindh ως ένα από τα τρία καλύτερα παραδείγματα προγραμμάτων για πρόσφυγες που συμβάλλουν στο διάλογο μεταξύ πολιτισμών στην ευρωμεσογειακή περιοχή (2017 Euro-Med Dialogue Award).

  Οι υπεύθυνοι του Welcommon αναζητούν τώρα εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης προκειμένου να μην κλείσει η δομή, ωστόσο ο κ. Χρυσόγελος εκφράζει την απαισιοδοξία του, καθώς το σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο τούς ανακοινώθηκε η λήξη της χρηματοδότησης (έλαβαν το επίσημο ενημερωτικό σημείωμα στις 18 Ιανουαρίου) δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εξεύρεση άλλων λύσεων. Ωστόσο κάνει έκκληση για την εξεύρεση χορηγιών, "προκειμένου να κρατήσουμε το χώρο ανοιχτό για ένα εξάμηνο, ως το τέλος Ιουνίου και να προετοιμάσουμε ταυτόχρονα μια μακροχρόνια βιώσιμη στρατηγική".

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ