Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιαν-2018 15:53

  Η Αστυνομία κατέβασε τον διακόπτη σε δύο παράνομους IPTV servers

  Η Αστυνομία κατέβασε τον διακόπτη σε δύο παράνομους IPTV servers
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:32

  Περισσότεροι από 60.000 παράνομοι δέκτες συνδρομητικού τηλεοπτικού σήματος εκτιμάται ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και αρκετοί ύποπτοι έχουν συλληφθεί μετά από την προχθεσινή συντονισμένη επιχείρηση της Europol και των τοπικών αστυνομικών αρχών σε Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία, Γερμανία και Βουλγαρία σε συνεργασία με μέλη της Audiovisual Anti-Piracy Alliance (AAPA) που κατάφερε να διακόψει τη δράση εγκληματικής ομάδας ύποπτης για παράνομη διακίνηση τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω IPTV πλατφόρμας.

  Το δίκτυο κατηγορείται για παράνομη διανομή συνδρομητικών τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Αυτές οι υπηρεσίες φέρονται να προσφέρονταν  παράνομα, μέσω μεταπωλητών,  σε όλη την Ευρώπη με τη μηνιαία συνδρομή των μόλις 20 ευρώ. Σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, το παράνομο δίκτυο διαμοίραζε περισσότερα από 1.200 κανάλια σε δεκάδες χιλιάδες παράνομους συνδρομητές παγκοσμίως ενώ ο τζίρος του κυκλώματος από την αρχή της δράσης του υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. 

  Μετά από συντονισμένες έρευνες των ελληνικών και κυπριακών αστυνομικών αρχών, πραγματοποιήθηκαν επιδρομές στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν αρκετοί ύποπτοι, ενώ  δύο servers που παρείχαν παράνομη πρόσβαση σε κανάλια διέκοψαν τη λειτουργία τους. Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, εγκατεστημένους αυτοματοποιημένους ιστοτόπους οι οποίοι μέσω κεντρικού διακομιστή αναμετέδιδαν συνδρομητικά κανάλια. Οι επιχειρήσεις συντονίστηκαν από την Europol  και πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία των τοπικών αστυνομικών αρχών. 

  Τα μέλη της  AAPA, η Irdeto, παγκόσμιος ηγέτης στην ασφάλεια ψηφιακών εφαρμογών και ο ελληνικός πάροχος υπηρεσιών οικιακής ψυχαγωγίας Nova, συνέβαλαν στις επιχειρήσεις ενώ η  Irdeto παρείχε την τεχνική και επιστημονική της εξειδίκευση. 

  "Οι επιχειρήσεις αυτές, που διεξήχθησαν από την Europol με τη συνεργασία των τοπικών αστυνομικών αρχών και των μελών μας, καταδεικνύουν τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου τα θέματα παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας και σηματοδοτούν ακόμα ένα βήμα στην αποστολή μας για την καταπολέμηση της πειρατείας", δήλωσε η Sheila Cassells, Εκτελεστική Διευθύντρια της AAPA. "Τα μέλη της AAPA, όπως η Irdeto και η Nova, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της πειρατείας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις νομικές ενέργειες και να πιέζουμε για αποτελεσματική και συνεπή νομοθεσία προς την ίδια κατεύθυνση", συμπλήρωσε. 

  "Η πειρατεία ήχου και εικόνας αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα που επηρεάζει τους κατόχους περιεχομένου, τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τους φορείς εκμετάλλευσης στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι νομικές ενέργειες που γίνονται από οργανισμούς όπως η Europol και τις συνεργαζόμενες αστυνομικές αρχές φανερώνουν τη σοβαρότητα αυτής της εγκληματικής δράσης", συμπλήρωσε ο Mark Mulready, Αντιπρόεδρος – υπεύθυνος υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας της Irdeto και  Αντιπρόεδρος της  AAPA. "Είμαστε ευθυγραμμισμένοι με την αποστολή που υπηρετεί η AAPA,  θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και να υποστηρίζουμε τους πελάτες και τους συνεργάτες μας καθώς και τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό, την ανάλυση, τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση όλων των μορφών της πειρατείας", τόνισε.

  Τρία άτομα υπό κράτηση στην Κύπρο

  Η αστυνομία της Κύπρου, μετά από αξιολόγηση μαρτυρίας και συντονισμό με την Europol, διενήργησε την Τρίτη εννέα έρευνες σε τρεις κυπριακές επαρχίες με τη συμμετοχή μελών της κινητής μονάδας (Mobile Office) της Europol κατά τις οποίες κατασχέθηκε αριθμός τεκμηρίων και πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις. 

  Από τους συλληφθέντες, υπό κράτηση τέθηκαν τρία πρόσωπα ηλικίας 44, 43 και 53 χρόνων ενώ σύμφωνα με την κυπριακή αστυνομία, η υπόθεση αφορά στα εξής αδικήματα: 

  * Παράνομος διαμοιρασμός σήματος συνδρομητικών καναλιών

  Παράνομη κατοχή κεντρικών εξυπηρετητών σέρβερ που διαμοιράζουν παράνομα σήμα συνδρομητικών τηλεοπτικών καναλιών

  Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος

  Παράνομη παρέμβαση σε δεδομένα συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών

  Αδικήματα κατά παράβαση του περί της παρεμπόδισης και καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Νόμου

  Παράνομη δημιουργία αρχείου προσωπικών δεδομένων χωρίς γνωστοποίηση προς τον Έφορο Προσωπικών Δεδομένων

  Ελίζα Τριανταφύλλου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ