Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Δεκ-2017 15:12

  Τουριστική "σχολή" ιδρύει το ελληνογερμανικό επιμελητήριο

  Τουριστική "σχολή" ιδρύει το ελληνογερμανικό επιμελητήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 αναμένεται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει κέντρο διά βίου μάθησης τουριστικών επαγγελμάτων από το ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, για τους αποφοίτους του οποίου υπάρχει ενδιαφέρον από τον τουριστικό κλάδο. Όπως είπε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Δρ. Αθανάσιος Κελάμης, νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης, ήδη οι ξενοδοχειακοί όμιλοι Aldemar και Δασκαλαντωνάκη αλλά και ο γερμανικός tour operator TUI έχουν ενδιαφερθεί για αυτή την πρωτοβουλία και για συγκεκριμένες ειδικότητες τουριστικών επαγγελμάτων, όπως "μάγειρα", "ξενοδοχειακού υπαλλήλου" και "ειδικού εστιατορίου". Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του κέντρου δια βίου μάθησης, που θα στεγαστεί σε ξενοδοχείο που βρίσκεται στην Γλυφάδα, θα φοιτήσουν 70 σπουδαστές, η διάρκεια των σπουδών θα είναι διετής και το μέσο ετήσιο κόστος υπολογίζεται στα 2.000 ευρώ.

  Για την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις δυνατότητες αυτής να προσελκύσει επενδύσεις, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Μαΐλλης, σημείωσε πως "η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται στα σημερινά επίπεδα και υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα από πλευράς επιχειρήσεων και ορισμένων δεικτών όπως η κατανάλωση." Έσπευσε πάντως να συμπληρώσει πως η Ελλάδα δεν έχει λύσει τα προβλήματα της, διότι όπως είπε "η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις δεν έκατσαν σε ένα τραπέζι να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο που θα έβγαζε τη χώρα από την κρίση."

  Συμπλήρωσε πως προβλέπεται ανάκαμψη, αλλά όχι θεματική, ενώ τόνισε πως αυτό που αναμένεται είναι τι θα γίνει με το τέλος του μνημονίου και πως θα είναι η νέα κατάσταση. Ο ίδιος εκτίμησε πως δεν θα είναι εύκολη, (σ.σ. υπάρχουν μέτρα δημοσιονομικά όπως είπε), ενώ τόνισε "δεν ξέρουμε τι στάση θα τηρήσουν οι αγορές, όταν βγούμε από την προστασία του μνημονίου.” Ενώ διερωτήθηκε αν η χώρα θα απολαμβάνει εξίσου καλούς όρους δανεισμού και επιτόκιου που έχει αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο των μνημονίων. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως επενδύσεις δεν γίνονται, "δεν υπάρχουν κεφάλαια στην Ελάδα για επενδύσεις και τα τελευταία τρίμηνα οι δείκτες ήταν απογοητευτικοί", όπως είπε ενώ συμπλήρωσε "ας ελπίσουμε ότι θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες." Για τις τράπεζες ανέφερε πως πρέπει να λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων για να απελευθερωθούν πόροι. 

  Στους σχεδιασμούς του Επιμελητηρίου για την επόμενη χρονιά είναι μεταξύ των άλλων η πραγματοποίηση roadshow σε δύο πόλεις της Γερμανίας σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την παρουσία μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων σε επενδυτές. Για το ενδιαφέρον δραστηριοποίησης γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ο κ. Κελέμης είπε ότι αυτό επικεντρώνεται στους κλάδους της τεχνολογίας, της υγείας, της βιοενέργειας, και του τουρισμού αλλά και της δημιουργίας call centers, ενώ σημείωσε "το τελευταίο τρίμηνο μετά από πολύ καιρό άρχισε να κτυπά το τηλέφωνο”. Από την εικόνα πάντως απουσιάζει το ενδιαφέρον για μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις, με τις γερμανικές επιχειρήσεις να έχουν στρέψει εδώ και δεκαετίες τα κεφάλαιά τους σε αγορές όπως η Τουρκία και σε χώρες των Βαλκανίων. Αναφορικά με άλλες δράσεις στις οποίες προχώρησε στα χρόνια της κρίσης το ελληνογερμανικό επιμελητήριο, κάποιες δεν ευοδώθηκαν με βάση τον αρχικό σχεδιασμό. Μεταξύ αυτών ήταν η παραγωγική διασύνδεση μεταξύ γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων και η δημιουργία ταμιευτηρίων κατά τα Γερμανικά πρότυπα.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων