Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Δεκ-2017 20:08

  Κύπρος: Νέο έργο ψηφιοποίησης και ανάδειξης του αρχειακού υλικού του ΡΙΚ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε τροχιά υλοποίησης τέθηκε το νέο έργο ψηφιοποίησης και ανάδειξης του αρχειακού υλικού του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), με το ακρωνύμιο "Ψηφιακός Ηρόδοτος II".

  Το έργο "Ψηφιακός Ηρόδοτος II" αποτελεί συνέχεια του "Ψηφιακός Ηρόδοτος", το οποίο αφορούσε την περίοδο 1974-1978. Με το νέο έργο θα ψηφιοποιηθεί παλαιότερο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό, το οποίο αφορά την περίοδο 1950-1974 και εκείνη που ακολούθησε τον θάνατο του Μακαρίου (1978-1990).

  Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου, είναι 1.208.097 ευρώ. Στο εταιρικό σχήμα, στο οποίο το ΡΙΚ αποτελεί τον κύριο δικαιούχο, συμμετέχουν το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) της κυπριακής κυβέρνησης και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου -ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Το 85% της δαπάνης προέρχεται από κοινοτική συνδρομή και το 15% από εθνικούς πόρους.

  Το ΓΤΠ θα αναλάβει, στο πλαίσιο του έργου, την ψηφιοποίηση του κυπριακού τύπου από το 1878 μέχρι σήμερα, ενώ η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε θα ψηφιοποιήσει εφημερίδες, που σχετίζονται με τους αγώνες της Κύπρου, (1915-2006) και οι οποίες φυλάσσονται στο Αρχείο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Ρόδου.

  Ο "Ψηφιακός Ηρόδοτος II" αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2020.

  Το νέο έργο παρουσιάστηκε σε ειδική τελετή στο αμφιθέατρο του ΡΙΚ. Στην τελετή απηύθυνε χαιρετισμό ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είπε ότι ο "Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ" είναι "ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μοναδικής ιστορικής σημασίας και προϊόν συνεργασίας του ΡΙΚ, του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου". Επεσήμανε ότι το έργο έχει κύριο στόχο την ψηφιοποίηση και "την διάχυση στην κοινωνία των πολιτών, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αρχειακού υλικού, οπτικοακουστικού, έντυπου και μουσικού, το οποίο αφορά το σύνολο του Ελληνισμού".

  Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την αξία των αρχείων, "η οποία είναι ανεκτίμητη, τόσο για τους ερευνητές, τους ιστορικούς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όσο και για την κοινωνία γενικότερα". Πέραν του ότι αποτελούν, είπε, σημαντικότατη πηγή πληροφοριών, είναι ταυτόχρονα και χώροι διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξάλλου, σημείωσε, "η αρχειακή κληρονομιά είναι μια πολύτιμη μαρτυρία για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ανθρωπότητας".

  Η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού, "πέραν της ιστορικής σημασίας του εγχειρήματος, θα συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεων της Κύπρου με τον ευρύτερο Ελληνισμό και υλοποιεί πετυχημένα και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας", κατέληξε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Ο κ. Γιώργος Μηνατσής, διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είπε ότι η "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε." μεταξύ άλλων :

  • Παρέχει επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

  • Προωθεί την επιχειρηματική, οικονομική και γενικότερα βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, μέσα από προγράμματα και δράσεις

  • Υποβοηθά με κάθε τρόπο της ανάπτυξης της περιοχής παρέμβασής της

  • Εφαρμόζει και αξιοποιεί προγράμματα, εθνικού, ευρωπαϊκού ή διακρατικού, που αφορά την τοπική ανάπτυξη, σε συνεργασία με τα Υπουργεία, φορείς του Δημοσίου και με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Ο κ. Μηνατσής είπε πως το έργο θα αναδείξει ακόμη πιο πολύ την ιστορία της Κύπρου καθώς και τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα της Ρόδου με την Κύπρο. Επεσήμανε πως αυτό που διαπίστωσε είναι ότι το αρχείο του ΡΙΚ "αποτελεί ζωή για την Κύπρο". Έχουμε την εμπειρία να υποστηρίξουμε αυτή την εργασία, ώστε το αποτέλεσμα να είναι άψογο, κατέληξε.

  Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, είπε πως η διάσωση και διασφάλιση της καλύτερης δυνατής προσβασιμότητας στο οπτικοακουστικό υλικό του ΡΙΚ, "αποτελεί έργο ύψιστης εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση".

  Σημείωσε ότι συμπληρώνονται μια προς μια οι ψηφίδες ιστορίας, ενός λαού, που συνεχίζει να αγωνίζεται. "Αυτό είναι μια οφειλόμενη τιμή σε αυτούς, που έφυγαν και ένα χρέος για τις νέες γενιές. Η ολοκλήρωση του έργου θα βοηθήσει το λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να διαβάσουν την σύγχρονη Κυπριακή ιστορία αλλιώς", πρόσθεσε ο κ. Τσώκος.

  Η διευθύντρια του ΓΤΠ, Σοφία Μιχαηλίδου, είπε πως το Αρχείο Εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών διαθέτει όλες ανεξαιρέτως τις εφημερίδες, που εκδόθηκαν στην Κύπρο, από την πρώτη μέρα του 1878 μέχρι και τις εφημερίδες που κυκλοφόρησαν σήμερα.

  "Σήμερα όμως είναι μια σημαντική μέρα. Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα διότι σηματοδοτεί την διάθεση όλου αυτού του υλικού στο κόσμο της Κύπρου. Σήμερα ξεκινάμε επίσημα τη διαδικασία ψηφιακής διάσωσης ενός σημαντικού μέρους των 10,000 τόμων εφημερίδων που βρίσκονται στο Αρχείο μας, αυτού του συσσωρευμένου πλούτου γνώσης που διαθέτει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μιας από τις σημαντικότερες ιστορικές πηγές μελέτης και έρευνας της χώρας", σημείωσε.

  Επίσης , στην τελετή μίλησαν ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, Μιχάλης Μαραθεύτης, ο οποίος ανέφερε ότι εντόπισε στο γραφείο του κούτες με φιλμ από τις συνομιλίες για το Κυπριακό, την περίοδο που κυβερνήτης στο νησί ήταν ο Λόρδος Harding.

  Η υπεύθυνη του έργου Φοίβια Σάββα ανέφερε ότι, πέραν του οπτικοακουστικού υλικού, θα ψηφιοποιηθεί και σπάνιο μουσικό υλικό, του οποίου το ΡΙΚ κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα. Θα γίνει, είπε , αυστηρή επιλογή 50 ωρών μουσικού υλικού, προερχόμενο από ηχογραφήσεις γνωστών Κυπρίων δημιουργών, όπως ο Σόλων Μιχαηλίδης, ο Θεόδουλος Καλλίνικος, ο Γιώργος Κοτσώνης κ.ά. Το υλικό ηχογραφήθηκε είτε στους ραδιοθαλάμους του ΡΙΚ, είτε σε ζωντανές συναυλίες.

  Στο πλαίσιο του έργου "Ψηφιακός Ηρόδοτος II", είπε η κ. Σάββα , θα γίνουν ποικίλες δράσεις, που θα περιλαμβάνουν προβολή του παραχθέντος έργου, συνέδριο με θέμα την ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού, ανάπτυξη του συνεταιρικού πνεύματος των δικαιούχων του σχήματος και άλλες.

  Εξάλλου, παραδόθηκαν στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου από τον πρώην κινηματογραφιστή του, τον Χρίστο Αγιομαμίτη, 60 και πλέον χιλιάδες φωτογραφίες, τις οποίες ο ίδιος διέσωσε και αφορούν την ιστορία και τις δραστηριότητες του ΡΙΚ.

  Το συγκεκριμένο φωτογραφικό αρχείο αφορά δραστηριότητες του ΡΙΚ, όπως θεατρικές παραστάσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις, τοπία, αξιοθέατα, εκκλησίες της Κύπρου κ.α.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων