Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Δεκ-2017 00:01

  Ερντογάν: Σεβόμαστε τη Λωζάνη, απαιτούμε αλλαγές στη Θράκη

  Ερντογάν: Σεβόμαστε τη Λωζάνη, απαιτούμε αλλαγές στη Θράκη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08:54, 10/12 

  Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο, ξεκαθαρίζει χωρίς περιστροφές στη συνέντευξη που παραχώρησε στο "Βήμα της Κυριακής" ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Εμφανίζεται όμως ανοιχτός για διάλογο, κάτι που οδηγεί, όπως φαίνεται, στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. 

  Ο τούρκος πρόεδρος, στον απόηχο όσων ειπώθηκαν περί της "επικαιροποίησης" της Συνθήκης της Λωζάνης, χρησιμοποιεί μια διαφορετική γλώσσα, λέγοντας ότι "η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάνη". Σημειώνει πάντως ότι η Άγκυρα εντοπίζει δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα μεταχειρίζεται τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη. 

  Ο κ. Ερντογάν, όμως, χρησιμοποιεί καθαρά δύο φορές τον όρο "τουρκική μειονότητα" και απαιτεί αυτή να έχει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν τόσο η "εθνική" της ταυτότητα όσο επίσης τα δικαιώματά της στην εκπαίδευση και στις θρησκευτικές ελευθερίες. 

  Ιδιαίτερα σκληρός είναι ο κ. Ερντογάν αναφορικά με το Κυπριακό. Όπως λέει, οι Ελληνοκύπριοι "εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί", αυτό είναι ένα "όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ". 

  Παρά την κριτική που του ασκείται σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί στην Τουρκία, εμφανίζεται αμετακίνητος, ενώ επιμένει ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται στρατηγικά μόνο για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και όχι για ειδική σχέση.

  Για τη Συνθήκη της Λωζάνης

  "Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάνη, όπως κι όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες, έως σήμερα έχει εφαρμόσει τη Συνθήκη με ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά, κατά διαστήματα τυχαίνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα. Τα θέματα τα οποία έχουμε εκφράσει μέχρι σήμερα όσον αφορά τη Λωζάνη πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των ζητημάτων αυτών. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των σημερινών συνθηκών, προβλημάτων και των μεθόδων λύσεων με αυτά που υπήρχαν πριν από 94 χρόνια. Πρέπει να αναλύσουμε καλά το κλίμα της εποχής και να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Πιστεύω ότι όσο διατηρούνται η καλή πρόθεση και η ειλικρίνεια δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Από αυτή την άποψη, είναι ευχάριστο ότι στο θέμα του Αιγαίου και σε άλλα ζητήματα οι διπλωματικοί δίαυλοι δραστηριοποιούνται. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να οικοδομήσουμε τη φιλία και τη συνεργασία μας σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα μιας βασικής συμφωνίας όπως η Λωζάνη".

  Για τους μουσουλμάνους της Θράκης

  "Απαιτούμε να δοθεί η δυνατότητα στη μειονότητα να επωφεληθεί από τα απαραίτητα δικαιώματα και τις ελευθερίες σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και των σύγχρονων διεθνών κανόνων. Και αυτό το κάνουμε με διαφανή τρόπο. Σήμερα, η 'τουρκική' μειονότητα δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες [...]".

  "Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής, επανέλαβα και στην Αθήνα και στη Δυτική Θράκη το μήνυμά μου για τη συνέχιση της συμβολής της 'τουρκικής' μειονότητας της Δυτικής Θράκης στη ευημερία της Ελλάδας, προστατεύοντας την εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική της ταυτότητα".

  Για το Κυπριακό

  "Οι Ελληνοκύπριοι έχουν σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την κατανομή της εξουσίας σε ένα πιθανό συνεταιρικό κράτος. Αυτοί εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί. Εξάλλου, ο λόγος της κατάρρευσης της Δημοκρατίας του 1960 σε μόλις τρία χρόνια ήταν αυτός. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο το Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς 'μειονότητας' στο νησί στο οποίο είναι συνιδιοκτήτες, όπως επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι".

  Για το προσφυγικό

  "Η χώρα μου είναι ο σχεδιαστής και ο κύριος εφαρμοστής της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016. Επιπλέον, ενώ κάποιοι κατέφυγαν σε απάνθρωπες μεθόδους για την καταπολέμηση της άτυπης μετανάστευσης , η Τουρκία σημείωσε αυτή την επιτυχία αποκλειστικά με μια προσέγγιση επικεντρωμένη στον άνθρωπο. [...] Ελπίζω οι κύκλοι που μας επικρίνουν να γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί αν εγκαταλείψουμε όλες αυτές τις προσπάθειές μας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων