Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Δεκ-2017 19:04

  Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: "Δεδομένες και κατανεμημένες οι ευθύνες όλων μας"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο δήμαρχος Λέσβου "γνωρίζει ότι η διαδικασία των μεταφορών χρειάζεται χρόνο προετοιμασίας και υλοποίησης. Είναι ενήμερος για το χρονοδιάγραμμα και τον αριθμό των μεταφορών που προγραμματίζονται", σχολιάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαντώντας σε δηλώσεις του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού.
   
  Όπως διευκρινίζει, το υπουργείο, εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική, έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, από 9 Οκτωβρίου μέχρι 27 Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα 3.515 άτομα.
   
  Επιπλέον υπογραμμίζει, ότι "κινήσεις που αποτρέπουν τη βελτίωση των συνθηκών στις δομές φιλοξενίας δεν θα γίνουν δεκτές από την ελληνική πολιτεία. Γι΄ αυτό δεν θα δεχθούμε την παρεμπόδιση τοποθέτησης οικίσκων σε αντικατάσταση σκηνών εντός της Μόριας, όπως απειληθήκαμε στην πρόσφατη συνάντησή μας".
   
  Οι υποδομές, προσθέτει, θα πρέπει να κατασκευαστούν, "ώστε αφενός να διευκολυνθούν οι επιστροφές στην Τουρκία, αφετέρου να τονιστεί το αίσθημα ασφάλειας στο νησί".
   
  Το υπουργείο καταλήγει, λέγοντας ότι "οι ευθύνες όλων μας είναι δεδομένες και κατανεμημένες".

  Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνέντευξή του στο Spiegel Online, είχε επιρρίψει ευθύνες για την κατάσταση στην Μόρια στον δήμαρχο Λέσβου, λέγοντας ότι αν είχε κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του υπουργείου για αύξηση της δυναμικότητας του χώρου και διαμόρφωση χώρων κράτησης όσων προορίζονται για απέλαση, "η κατάσταση στην Μόρια θα είχε άλλη εικόνα".
   
  Ο κ. Μουζάλας υπενθύμισε ότι η "αμφιλεγόμενη", όπως την χαρακτήρισε, Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει περιορισμό μεταφοράς ατόμων για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

  Πρόσθεσε επίσης, ότι όσοι ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να πάνε στις Βρυξέλλες να διαμαρτυρηθούν.

  Επίσης, σε ερώτηση σχετικά με τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των χειμερινών συνθηκών, είπε ότι το αργότερο έως 15 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ αν παραστεί ανάγκη θα προωθηθεί και η λύση των ξενοδοχείων, ακόμα και η οργάνωση πλοίων, προκειμένου οι άνθρωποι να καταλύσουν σε αυτά.

  Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν θάνατοι, ο ίδιος δεν απέκλεισε ότι μπορεί να συμβεί, πρόσθεσε όμως ότι "κάνουμε το παν για να αποτρέψουμε μια τέτοια κατάσταση".
   
  Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σε δήλωσή του που διένειμε στα ΜΜΕ, με αφορμή την συνέντευξη του κ. Μουζάλα, αναφέρει ότι ο υπουργός έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στη Μόρια.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων