Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Δεκ-2017 21:00

  Α. Ξανθός: Στόχος η ισότητα στην υγεία και στην κοινωνική προστασία

  Α. Ξανθός: Στόχος η ισότητα στην υγεία και στην κοινωνική προστασία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Για να ανταποκριθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με επάρκεια στην αυξημένη ψυχοσωματική ευαλωτότητα και νοσηρότητα που προκαλεί η οικονομική κρίση και για να καλύψει αξιόπιστα τις σύγχρονες ανάγκες ολοκληρωμένης υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, απαραίτητο είναι να υποχωρήσει σταδιακά η λιτότητα στην υγεία και στο κοινωνικό κράτος. Το πρόταγμα της μεταμνημονιακής περιόδου είναι η χωρίς εμπόδια υλοποίηση του πολιτικού στόχου της ισότητας στην Υγεία και στην κοινωνική προστασία".
   
  Αυτό τόνισε μιλώντας απόψε στο 7ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο των Ιονίων νήσων, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
   
  "Στον Προϋπολογισμό του 2018 δεν έχουμε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας. Αυτές εξακολουθούν εδώ και 2 χρόνια να είναι σταθεροποιημένες στο 5,1% του ΑΕΠ (από 4,6% που ήταν το 2014) και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ήδη αναβαθμισμένη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας. Το όριο αγορών, δηλαδή των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ, παραμένει στα ίδια επίπεδα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου (ΜΠΔΣ) 2015-2018. Αυτό που μειώνεται είναι η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ, που όμως αντισταθμίζεται από την ισοδύναμη αύξηση της μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ και από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων", είπε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε:
  "Αυτό που αφορά τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, δεν είναι η ροή χρηματοδότησης και το ύψος των πληρωμών προς τους προμηθευτές, αλλά το ύψος της δαπάνης που μπορεί να πραγματοποιηθεί, δηλαδή το κόστος των φαρμάκων, υλικών και υπηρεσιών που μπορούν να "αγοράσουν" οι δημόσιες δομές για να λειτουργήσουν εύρυθμα".
   
  "Οι πολιτικές επιλογές για την υγεία φαίνονται στα έξοδα, δηλαδή στις παροχές προς τους ασθενείς. Και τα έξοδα δεν μειώνονται", είπε ο κ. Ξανθός, ενώ για τα έσοδα σημείωσε πως "δεν εξαντλούνται μόνο στις επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό".
   
  "Η κοινωνική ασφάλιση συνεισφέρει πολύ σημαντικά ποσά από το 2016 και μετά, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα αυξημένα και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Άρα, ούτε ελλείμματα στα νοσοκομεία πρόκειται να δημιουργηθούν. Η ουσία του προβλήματος είναι το όντως χαμηλό όριο δαπανών του συστήματος υγείας, είτε αυτό αφορά τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας είτε τον ΕΟΠΥΥ και τη φαρμακευτική δαπάνη" είπε ο υπουργός Υγείας και απέδωσε το πρόβλημα στους κλειστούς προϋπολογισμούς, "που μας έχουν επιβληθεί από το μνημόνιο", οι οποίοι "δεν επαρκούν για να καλύψουν με πληρότητα τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας στην περίοδο της κρίσης".

  Παρ' όλα αυτά, τόνισε, "καταφέραμε να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε λειτουργικά τις δημόσιες δομές, να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, να ενισχυθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, να αναβαθμιστεί ο ιατροτεχνολογικός τους εξοπλισμός, να αυξηθεί η δυνατότητα του ΕΣΥ να καλύπτει περισσότερες ανάγκες υγείας των πολιτών".

  Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, το πολιτικό σχέδιο της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, της στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας και της λειτουργικής αναβάθμισης των δομών του, μπορεί να υλοποιηθεί και με τον Προϋπολογισμό του 2018. "Όμως, το μείζον πρόβλημα του συστήματος υγείας που είναι το χαμηλό όριο δημόσιων δαπανών (5,1% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 7,2%) παραμένει. Άρα, όρος για να ανταποκριθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με επάρκεια στην αυξημένη ψυχοσωματική ευαλωτότητα και νοσηρότητα που προκαλεί η οικονομική κρίση και για να καλύψει αξιόπιστα τις σύγχρονες ανάγκες ολοκληρωμένης υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, είναι να υποχωρήσει σταδιακά η λιτότητα στην υγεία και στο κοινωνικό κράτος", είπε ο υπουργός Υγείας και τόνισε:

  "Το πρόταγμα της μεταμνημονιακής περιόδου είναι η χωρίς εμπόδια υλοποίηση του πολιτικού στόχου της ισότητας στην Υγεία και στην κοινωνική προστασία".
   
  Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας είναι η αναβάθμιση της επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας: "Σήμερα, το 60%-80% των περιστατικών που αντιμετωπίζονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αυτό δημιουργεί προβλήματα έγκαιρης και ποιοτικής ανταπόκρισης των νοσοκομείων στα πραγματικά επείγοντα περιστατικά, εντείνει την εργασιακή πίεση στο προσωπικό και την ταλαιπωρία των ασθενών" ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε πως η αναδιοργάνωση των ΤΕΠ και η ενίσχυση της "πρώτης γραμμής άμυνας" του ΕΣΥ αποτελεί ένα απολύτως αναγκαίο μεταρρυθμιστικό και πολιτικό στόχο για το υπουργείο.
   
  "Ήδη προωθείται η προκήρυξη περίπου 500 θέσεων μονίμων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων όλης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα έχει δρομολογηθεί η θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική. Έτσι υλοποιείται για πρώτη φορά, το διαχρονικό αίτημα των αυτόνομων ΤΕΠ που έχουν επαρκή στελέχωση με ειδικευμένους γιατρούς και με πιστοποιημένη εμπειρία στη διαχείριση του επείγοντος, που θα συνεπικουρούνται από κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και από όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες του νοσοκομείου. Η παρέμβαση αυτή πρέπει να συνοδεύεται από τη διαρκή προσπάθεια να διαχειρίζονται αποτελεσματικά οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέρος του φάσματος των οξέων προβλημάτων υγείας που εμφανίζουν οι χρονίως πάσχοντες, με βάση κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά-θεραπευτικά πρωτόκολλα ειδικά για την ΠΦΥ. Η 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου που έχει ήδη ξεκινήσει (ΚΥΑΤ Ευόσμου Θεσσαλονίκης, μονάδα υγείας Λ. Αλεξάνδρας) και σχεδιάζεται η διεύρυνση της, θα συμβάλει στο "φιλτράρισμα" των περιστατικών πρωτοβάθμιου χαρακτήρα και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων", τόνισε ο κ. Ξανθός.
   
  Αναφερόμενος ειδικότερα στις υπηρεσίες Υγείας στα Ιόνια νησιά, είπε πως έχει ενισχυθεί σημαντικά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, έχουν προκηρυχθεί 39 θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ διάφορων ειδικοτήτων σε όλα τα νοσοκομεία τη διετία 2016-2017. Έχουν επίσης προσληφθεί 31 μόνιμοι εργαζόμενοι (νοσηλευτές, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό) και εκκρεμεί η πρόσληψη ακόμα 15 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ.
   
  Ακόμη, τοποθετήθηκε μόνιμος παιδίατρος στην Ιθάκη και επανήλθε στην κανονικότητα του Νοσοκομείου Ζακύνθου, μετά την αδικαιολόγητη, όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, παρατεταμένη αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων και πρόσθεσε πως ο επόμενος στόχος είναι η άμεση λειτουργία των κλειστών κλινών της ΜΕΘ του νοσοκομείου.
   
  Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση των ΤΕΠ και στην πλήρη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου στο νοσοκομείο Κέρκυρας, και την απογευματινή λειτουργία του αστικού Κέντρου Υγείας Κέρκυρας, και ιατρείου επειγόντων περιστατικών.

  Ο κ. Ξανθός εξήγγειλε τέλος την έναρξη της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Λευκάδας μέσα στο 2018 και την έναρξη της λειτουργίας τριών Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στο αμέσως επόμενο διάστημα, σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων