Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Δεκ-2017 15:13

  Στ. Κοντονής: Όταν λέγαμε "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", δεν εννοούσαμε βίλες και διαφορές ιδιωτών

  Στ. Κοντονής: Όταν λέγαμε "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", δεν εννοούσαμε βίλες και διαφορές ιδιωτών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη 

  Πλήρη προστασία ισχύει για την πρώτη κατοικία των λαϊκών οικογενειών , οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη μέχρι 31/12/2018, ξεκαθάρισε το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής. Ο υπουργός με αναλυτικό τρόπο περιέγραψε (στον Real.Fm) το νομικό πλαίσιο όπως ισχύει και ξεδιάλυνε το τοπίο σχετικά με τις επισημάνσεις "ότι βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα χαμηλής αντικειμενικής αξίας σε λαϊκές γειτονιές:

  Ο νόμος Κατσέλη ισχύει μέχρι τις 31-12-2018 και προστατεύει την πρώτη κατοικία όσων έχουν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν σε αυτόν: 

  "Ο νόμος που ισχύει προβλέπει προστασία πρώτης κατοικίας, όταν υπάρχουν τρία παιδιά, αξίας μέχρι διακόσιες ογδόντα χιλιάδες ευρώ, για όλους τους πλειστηριασμούς Επομένως με βάση το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη όπως ισχύει, δηλαδή με τις τροπολογίες που επί του νόμου Κατσέλη έκανε η κυβέρνησή μας το 2015, είναι απολύτως διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία. Σημειώνω ότι όταν παραλάβαμε εμείς τη διακυβέρνηση δεν υπήρχε καμία προστασία, είχε λήξει στις 31.12.2014 και για 25 μέρες γίνονταν κανονικά πλειστηριασμοί όλων των ακινήτων. Μέχρι το τέλος του 2018 μπορεί οποιοσδήποτε να υπαχθεί στο νόμο. Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι η προστασία και οι νομικές προϋποθέσεις παρέχονται και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού. Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Όσον αφορά το θέμα της πρώτης κατοικίας για το οποίο όλη η κοινωνία, όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτό τον τόπο δεν έχουν την παραμικρή αντίρρηση, υπάρχει προστασία και η προστασία αυτή είναι απόλυτη. Σε αυτό εμμένω και θεωρώ ότι οποιοσδήποτε διαβάσει το νόμο, διαπιστώνει πως ισχύει απολύτως αυτό που σας λέω.....Η λαϊκή οικογένεια είναι απολύτως διασφαλισμένη Η υπαγωγή της λαϊκής οικογένειας στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε δικαστική απόφαση αρχικά προσωρινής προστασίας με την προσωρινή διαταγή που δίνει ο δικαστής αλλά και περαιτέρω, με την έκδοση της απόφασης. Υπάρχει κανείς που να μην αντιλαμβάνεται τις αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου; Είναι δυνατόν μία πρώτη κατοικία μιας λαϊκής οικογένειας, η οποία έχει δοκιμαστεί από την κρίση να μην τύχει της προστασίας του δικαστηρίου με τα εισοδήματα τα οποία θα εμφανίσει αυτός ο άνθρωπος που μπορεί να έχει δύο ή τρία παιδιά; Δεν υπάρχει αυτό, γι’ αυτό βλέπετε υπάρχει, εκτός των άλλων, και κούρεμα μεγάλου μέρους του χρέους από τα δικαστήρια. Έχω δει γενική ικανοποίηση από την εφαρμογή του νόμου".

  Ο υπουργός ξεδιάλυνε και τη σύγχυση που υπάρχει σχετικά με τις αναφορές για πλειστηριασμούς ακινήτων χαμηλής αξίας σε λαϊκές γειτονιές,  αναφέροντας πως η προστασία αφορά δανειολήπτες τραπεζών και όχι διαφορές μεταξύ ιδιωτών για χρέη κλπ. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως το σύνθημα "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" αφορά χρέη προς τράπεζες και όχι ιδιωτικές διαφορές: 

  "Όταν μιλάμε για προστασία πρώτης κατοικίας μιλάμε για προστασία πρώτης κατοικίας δανειοληπτών, δηλαδή πολιτών οι οποίοι έχουν πάρει δάνεια από τράπεζες. Εάν εγώ, είμαι έμπορος και χρωστάω σ’ εσάς που είστε ο προμηθευτής μου χρήματα, κι εσείς μετά από χρόνια δικαστικών διενέξεων έχετε μια τελεσίδικη απόφαση την οποία θέλετε να εκτελέσετε, δεν μπορεί κανείς να σας απαγορεύσει να την εκτελέσετε, εναντίον όποιου σας χρωστάει. Υπάρχουν δηλαδή και ιδιωτικά χρέη. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι έναντι των ιδιωτών, είναι έναντι των τραπεζών. Γι αυτό όταν ήμασταν εμείς στην αντιπολίτευση λέγαμε "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" και εννοούσαμε την πρώτη κατοικία. Γι  αυτό το λόγο πήραμε μέτρα όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση, ακριβώς για την πρώτη κατοικία. Να αφήσουν αυτά που λένε και διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες. Το ζήτημα είναι αυτό: Αν μια μάνα για παράδειγμα, έχει απαιτήσεις από τον πατέρα των παιδιών της γιατί δεν της πληρώνει τη διατροφή τι θα κάνει, όταν έχει πετύχει δικαστική απόφαση; Ένας εργαζόμενος έχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση μετά από πέντε χρόνια κατά του εργοδότη του, εκεί τι θα πούμε, ότι είναι πρώτη κατοικία του εργοδότη; Αυτά είναι ιδιωτικά χρέη δεν έχουν να κάνουν καθόλου με την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών, το τονίζω. Γι αυτό μίλησα για γκαιμπελισμό, και το επαναλαμβάνω και σήμερα. Εγώ λέω τούτο, το οποίο νομίζω κατάλαβε όλη η Ελλάδα: Δημοσιεύσαμε τον κατάλογο των ακινήτων τα οποία εκτέθηκαν σε πλειστηριασμό, τόσο τον δημόσιο, φυσικό, όσο και τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό Δεν υπάρχει πουθενά πρώτη κατοικία. Επομένως αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν τα απαράδεκτα επεισόδια στο Ειρηνοδικείο αλλά διαμαρτυρήθηκαν και στο γραφείο της συμβολαιογράφου, που διενεργούσε τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στον οποίο βγήκε το περιβόητο ακίνητο του ενάμισι εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων στην Κηφισιά, εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των χρηματιστηρίου, διαμαρτύρονταν να μη γίνει αυτός και μόνο ο πλειστηριασμός Και ρωτάω οποιονδήποτε καλόπιστο άνθρωπο σε αυτή τη χώρα: ποιους προστατεύουν; Ας μου απαντήσει κάποιος. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές –που έχουν την οικονομική δυνατότητα- είναι χιλιάδες. Ο νόμος είναι απολύτως σωστός και σαφής: Κρίνει ο δικαστής -γι αυτό λέμε υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, δε γίνεται με μαγικό τρόπο-καταθέτει κάποιος μια αίτηση στο δικαστήριο και το δικαστήριο κρίνει αν αυτός χρήζει προστασίας. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό". 

  Σε ερώτηση "θα φτάσετε στο σημείο κύριε Υπουργέ να πείτε ότι οι πλειστηριασμοί είναι καλό πράγμα…" ο κ. Κοντονής απάντησε:

  "Για τους κακοπληρωτές είναι άγιο πράγμα κ. Λυριτζή! Γι’ αυτούς που τόσα χρόνια κρύβονταν πίσω από μία γενική διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας, είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει. Αυτοί οι τύποι με τις βίλες και τις πισίνες δεν πρέπει να πληρώσουν; Ήταν τόσα χρόνια κρυμμένοι πίσω από τη γενική προστασία της πρώτης κατοικίας. Όταν αυτή την ώρα, όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν υπάρχει κανένα ακίνητο κάτω από 300 χιλιάδες πρώτη κατοικία ή ακόμη και εξοχικό, αυτό δεν είναι προστασία ακόμη και πέραν της πρώτης κατοικίας; Αλλά ακόμη και οι τράπεζες πρέπει να βάλουν μία ιεράρχηση στα ποσά που πρέπει να διεκδικήσουν Δεν τους ενδιαφέρει η λαϊκή κατοικία ενός φτωχού ανθρώπου στο Περιστέρι ή στο Κερατσίνι ή στο Πέραμα. Τους ενδιαφέρουν οι βίλες που κάποιοι έπαιρναν με τσουβάλια τα εκατομμύρια δάνεια και τελικά δεν έδιναν πίσω ούτε ένα ευρώ. Αυτούς έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, αυτούς έχουν πληρώσει κατά κύριο λόγο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Γι’ αυτό σας λέω, γι’ αυτές τις περιπτώσεις πολύ καλά εξελίσσονται οι πλειστηριασμοί και πρέπει να εξελίσσονται Επιτέλους να καταλάβουν αυτοί οι τύποι ότι εδώ δεν είναι το βασίλειο της ασυδοσίας, εδώ υπάρχει κράτος και δεν μπορούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να πληρώνουν τα σπασμένα”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων