Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Νοε-2017 10:53

  National Geographic: Επιβεβαιώθηκε η ηλικία του Πανάγιου Τάφου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Nέα επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι τα απομεινάρια που βρίσκονται εντός του Ναού της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ είναι όντως τα απομεινάρια του χώρου που προσδιορίστηκε ως τάφος του Ιησού Χριστού (Πανάγιος Τάφος) και προσδιορίστηκε από αντιπροσωπεία που εστάλη από τη Ρώμη πριν από 17 αιώνες έφερε στο φως το National Geographic.

  Aνά τους αιώνες ο Ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ έχει υποστεί επιθέσεις, φωτιές και σεισμούς, ενώ το 1009 καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε.

  Σύμφωνα με στοιχεία από δείγματα ασβεστοκονιάματος η ασβεστολιθική επιφάνεια του τάφου και η μαρμάρινη πλάκα που την καλύπτει χρονολογήθηκαν γύρω στο 345 μ.Χ. Σημειώνεται ότι στα ιστορικά κείμενα, οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν τον τάφο, τον αναστήλωσαν και έχτισαν τον ναό γύρω στο 326 μΧ.

  Μέχρι σήμερα τα παλαιότερα αρχιτεκτονικά στοιχεία που είχαν βρεθεί εντός και γύρω του ταφικού συγκροτήματος ανάγονταν στην περίοδο των Σταυροφοριών- δηλαδή ηλικίας όχι μεγαλύτερη των 1.000 ετών.

  Αν και αρχαιολογικά είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί πως πρόκειται όντως για τον τάφο του Ιησού του Ναζωραίου, τα νέα στοιχεία δείχνουν πως το ταφικό συγκρότημα χτίστηκε κατά την περίοδο του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

  Ο τάφος για πρώτη φορά ανοίχτηκε έπειτα από αιώνες τον Οκτώβριο του 2016, στο πλαίσιο εργασιών αποκατάστασης από επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2017.

  Τα δείγματα είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών, και τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους παρείχε στο National Geographic η επικεφαλής της ομάδας, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.

  Τα ευρήματα

  Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του τάφου είναι το μεγάλο "ταφικό κρεβάτι" στο οποίο σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά την σταύρωση. Η μαρμάρινη επένδυση που το καλύπτει πιστεύεται ότι εγκαταστάθηκε το 1555.

  Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε μάλιστα τους επιστήμονες το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου η ανακάλυψη ενός παλαιότερου, σπασμένου μαρμάρου με έναν σταυρό επάνω του, κάτω από την μαρμάρινη επένδυση, το οποίο βρισκόταν ακριβώς πάνω από την αρχική επιφάνεια του ταφικού κρεβατιού. Το στοιχείο αυτό προκάλεσε την διαφωνία των ερευνητών καθώς κάποιοι υποστήριζαν ότι προέρχεται από την περίοδο των Σταυροφορειών, ενώ άλλοι ότι είναι πρωθύστερη.

  Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ωστόσο ότι η μαρμάρινη πλάκα τοποθετήθηκε στα μέσα του 4ου αιώνα υπό τις εντολές του Μέγα Κωνσταντίνου, στο πρώτο ταφικό μνημείο για τον Χριστό. 

  Τι λέει η επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΠ

  Πολύ σημαντικά χαρακτηρίζει η Τώνια Μοροπούλου σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα συμπεράσματα της ανάλυσης από τα δείγματα του κονιάματος που συνέλεξε η ελληνική διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ όταν άνοιξε το Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου, στον ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ. Διότι, όπως εξηγεί η επικεφαλής της ομάδας, "επιβεβαιώνουν ότι η κατασκευή είναι της εποχής του Μ. Κωνσταντίνου". Όπως, επίσης, ότι "από τις αναλύσεις των κονιαμάτων στον Ιερό Βράχο γύρω από τον Τάφο βρίσκουμε την ιστορική συνέχεια των επεμβάσεων που έχουν χαρακτηρίσει το Ιερό Κουβούκλιο".
   
  "Χαρακτηρίσαμε και χρονολογήσαμε τα κονιάματα με πρότυπες και καινοτόμες μεθόδους και τα συμπεράσματα είναι πολύ σημαντικά. Διότι επιβεβαιώνουν ότι ο Τάφος του Χριστού, που κατά την Ιστορία αποκαλύφθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, ορθομαρμαρώθηκε από αυτόν" αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2016 και παρέδωσε στις 22/3/2017 το έργο αποκατάστασης του Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου.
   
  Και συνεχίζει η κ. Μοροπούλου την αφήγηση της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Δηλαδή, το κονίαμα που συνδέει την γκρίζα μαρμάρινη πλάκα που ακουμπάει πάνω στον Τάφο είναι της εποχής του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ενώ τα κονιάματα που συνδέονται με την επάνω πλάκα -αυτήν την άσπρη μαρμάρινη πλάκα που απομακρύναμε για να ανοίξουμε τον Τάφο του Χριστού- αυτά, λοιπόν, τα κονιάματα ανάγονται σε εποχές μετά την καταστροφή του Τάφου από τους Μαμελούκους το 1244 μ.Χ και έως το 1550 μ.Χ που ήταν η αναγεννησιακή αναστήλωση από τον Mπονιφάτσιο ντι Ραγκούζα. Επίσης σπουδαίο εύρημα είναι ότι από τις αναλύσεις πολλών κονιαμάτων στον Ιερό Βράχο γύρω από τον Τάφο και όσον αφορά στις ορθομαρμαρώσεις βρίσκουμε την ιστορική συνέχεια των επεμβάσεων που έχουν χαρακτηρίσει το Ιερό Κουβούκλιο: από την Κωνσταντίνεια περίοδο, την Βυζαντινή, τους Σταυροφόρους, την αναγεννησιακή αναστήλωση, την αναστήλωση του Κομνηνού".
   
  Η έρευνα και ανάλυση των κονιαμάτων έγινε από το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνικής των υλικών του ΕΜΠ, που διευθύνει η Τώνια Μοροπούλου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο διευθύνει ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς.
   
  "Συνεχίζουμε την έρευνα, κάνουμε δημοσιεύσεις, μοιραζόμαστε όλο αυτό το έργο με τον κόσμο" τονίζει η κ. Μοροπούλου.
   
  Μαζί με την ομάδα του ΕΜΠ και σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και το Βυζαντινό Μουσείο προετοιμάζουν τη μεταφορά στο Βυζαντινό Μουσείο της εικονικής έκθεσης του "National Geographic" για το μεγάλο έργο του Πανάγιου Τάφου. Η έκθεση "Tomb of Christ: The Holy Sepulchre Experience" άνοιξε τις πύλες της στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον και θα μεταφερθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 21 Μαΐου 2018.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων