Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Νοε-2017 10:33

  Το Πόθεν Έσχες των δικαστών και οι "σκελετοί" στην ντουλάπα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το Πόθεν Έσχες των δικαστών και οι "σκελετοί" στην ντουλάπα

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Μια μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών, η οποία τελικά -αφού όλοι οι υπόλοιποι υπόχρεοι υπέβαλλαν τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης  εντός της προθεσμίας της 21ης Οκτωβρίου- αφορά μόνο τους ίδιους τους δικαστές,  γίνεται σήμερα. Μόλις ένα μήνα μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης ακύρωσης της υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε στις 19 Οκτωβρίου, οι δικαστές πέτυχαν αυτό που κανένας Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να πετύχει στα δικαστήρια: Να εκδικαστεί με ταχύτητα η υπόθεση του. Πέραν όμως αυτού  του "προνομίου" πλέον είναι σαφές πως δικαστές και κυβέρνηση κινούνται σε τροχιά σύγκρουσης και για το θέμα των πόθεν έσχες, το οποίο οι δικαστικοί λειτουργοί δεν επιθυμούν να υποβάλλουν με τον τρόπο που προβλέπει η συγκεκριμένη απόφαση.

  Το πρόβλημα δεν έγκειται στην υποβολή (άλλωστε υποβάλλουν εδώ και 25 χρόνια) αλλά στη δήλωση χρημάτων σε θυρίδες και εκτός τραπεζικού συστήματος, λογαριασμών που τηρούν και με τρίτα πρόσωπα (όχι προσωπικούς)  κ.α.  Οι νομικές ενστάσεις – πιθανότατα- να είναι σωστές. Η επιδίωξη όμως να μην υποβάλλουν δηλώσεις με αυτό το σύστημα (όταν όλοι οι άλλοι αναγκαστικά το κάνουν ) αποτελεί ενδεδειγμένη κίνηση;

  Οι "σκελετοί" στην ντουλάπα

  Η δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας της υπουργικής απόφασης του 2016 (περί ηλεκτρονικής υποβολής) δύο ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής στις 21 Οκτωβρίου και εν τέλει η με δικαστική απόφαση εξαίρεση -μέχρι νεωτέρας- των δικαστών, δημιούργησαν και πάλι ένα αρνητικό κλίμα.  

  Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, πρώην εισαγγελέας και ο ίδιος , είπε στη Βουλή: "Όσοι αντιδρούν στην προσπάθεια αυτή, το πράττουν είτε από αντιπολιτευτική διάθεση, στην καλύτερη περίπτωση, είτε επειδή κάτι θέλουν να κρύψουν στη χειρότερη. Εγώ, επειδή είμαι αθεράπευτα ρομαντικός, θέλω να πιστεύω ότι οι αντιδράσεις για την πάταξη της διαφθοράς οφείλονται μόνο σε αντιπολιτευτικό μένος και όχι σε σκελετούς στις ντουλάπες, στα στρώματα, στις θυρίδες και στις off shore κάποιων". Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε τη Βουλή ότι τα τελευταία δύο χρόνια που ισχύει η ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες, σε σύνολο 4.500 δικαστών έχουν υποβάλει ηλεκτρονική δήλωση 598 το 2016 και 605 το 2017.

  Η συζήτηση

  Η σημερινή συζήτηση αφορά  τις αιτήσεις ακύρωσης 6 δικαστικών ενώσεων της υπ΄ αριθμ. 1069/19.10.2017 υπουργικής απόφασης  για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες. Η υπουργική απόφαση εκδόθηκε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ (2649/2017)που  έκρινε αντισυνταγματική και ανυπόστατη  την υπουργική απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.  Η νέα απόφαση της κυβέρνησης ουσιαστικά έδινε το πράσινο φως για την υποβολή των δηλώσεων από όλους τους υπόχρεους . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι υπόχρεοι σε υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες (κρατικοί και δικαστικοί  λειτουργοί,   δημοσιογράφοι, νομάρχες, κ.λπ.)   μέσα σε 48 ώρες να καταθέσουν  τις δηλώσεις τους.

  Την επομένη όμως οι δικαστικές ενώσεις έτυχαν πάγωμα της υποβολής για τους ίδιους και εντός ενός μήνα πέτυχαν να συζητηθεί η αίτησης ακύρωσης της νέας υπουργικής απόφασης.

  Οι 6 Ενώσεις που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι:
  1)    Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας,
  2)    Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου,
  3)    Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων,
  4)    Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος,
  5)    Ένωση Διοικητικών Δικαστών και
  6)    Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων