Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Νοε-2017 10:08

  Στον ποινικό κώδικα το stalking και η παρότρυνση σε κλειτοριδεκτομή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στον ποινικό κώδικα το stalking και η παρότρυνση σε κλειτοριδεκτομή

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ως αδίκημα εντάσσεται πλέον το αποκαλούμενο stalking, δηλαδή μία εξακολουθητική συμπεριφορά απειλής, παρακολούθησης και παρενόχλησης, με την οποία η επέμβαση στην ιδιωτική σφαίρα του θύματος είναι ιδιαιτέρως επαχθής ενώ μπορεί να προβλεφθεί και αποζημίωση των θυμάτων.

  Πρόκειται ουσιαστικά για την φραστική ή με άλλα μέσα παρενόχληση –κυρίως- γυναικών (αποστολή emαil, παρακολούθηση δια ζώσης, μηνύματα, τηλεφωνήματα κλπ) που δε συνιστούσε μέχρι σήμερα ποινικό αδίκημα καθώς δεν εμπεριείχε απειλές (π.χ θα σε σκοτώσω κλπ) αλλά προκαλούσε φόβο και ψυχική αναταραχή: "5. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 333 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται εδάφιο ως εξής: "Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία, με τη χρήση οποιουδήποτε τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη βούλησή του.". 

  Οι προβλέψεις αυτές υπάρχουν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης  υπό τον τίτλο: "Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας". Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

  Παρότρυνση σε κλειτοριδεκτομή
  Επίσης στον Ποινικό Κώδικα εισάγεται ως αδίκημα και η "παρότρυνση σε κλειτοριδεκτομή". Μέχρι σήμερα απεχθής αυτή πράξη που υπόκεινται μικρά κορίτσια( κυρίως)  από την Αφρική τιμωρείται στη χώρα μας ως "επικίνδυνη σωματική βλάβη". Πλέον θα εισαχθεί και η παρότρυνση στην πράξη αυτή, αφού συνήθως το οικογενειακό περιβάλλον είναι αυτό που ωθεί το κορίτσι σε αυτή την κατεύθυνση: "3. Στο άρθρο 310 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται παρ. 4 ως εξής: "4. Όποιος με πρόθεση κατέπεισε γυναίκα, ενήλικη ή ανήλικη, να προβεί σε πράξη ακρωτηριασμού ή αυτοακρωτηριασμού, αν τελέστηκε η πράξη αυτή ή έγινε απόπειρά της, τιμωρείται με φυλάκιση.", αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

  Παράλληλα προχωρεί και ένα βήμα παραπέρα αφού καταργεί ως ελαφρυντική περίσταση, τα ήθη και έθιμα που τόπου καταγωγής του: 1. Η περιπτ. α) της παρ. 3 του άρθρου 79 του Ποινικού Κώδικα τροποποιείται ως εξής: "α) τα αίτια που τον ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος, την αφορμή που του δόθηκε και το σκοπό που επιδίωξε. Τα έθιμα και οι παραδόσεις που ακολουθεί ο δράστης, καθώς και η θρησκεία του δεν συνιστούν στοιχεία ικανά να μειώσουν την ποινή"
  Ενδοοικογενειακή Βία

  Επίσης στις διατάξεις περί οικογενειακή βίας προστίθεται πλέον δική πρόβλεψη η οποία αφορά (πέραν των πρώην συζύγων που ισχύει ήδη) και πρώην συντρόφων.

  Σε ποινικό αδίκημα μετατρέπεται επίσης ο "εξαναγκασμός σε σύναψη γάμου: "Στην παρ. 1 του άρθρου 323 Α του Ποινικού Κώδικα μετά τη φράση "την επαιτεία του" διαγράφεται το κόμμα και προστίθεται η φράση "ή με σκοπό να εξαναγκάσει το πρόσωπο αυτό σε τέλεση γάμου,"

  Η πρόβλεψη γίνεται γιατί και ο εν λόγω εξαναγκασμός θεωρείται είδος trafficking.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων