Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Νοε-2017 19:18

  Την εμβληματική συμβολή του Ν.Ι. Σαριπόλου στη θεμελίωση του Συνταγματικού Δικαίου στην Ελλάδα, επισήμανε ο ΠτΔ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την εξαιρετική συγγραφική και διδακτική ικανότητα του Ν.Ι. Σαριπόλου, ο οποίος με το σύγγραμμά του "Εγχειρίδιον Συνταγματικού Δικαίου", έθεσε μια για πάντα τις βάσεις διδασκαλίας του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επετειακή εκδήλωση των 200 ετών από την γέννηση του θεμελιωτή του Συνταγματικού Δικαίου στην Ελλάδα, που συνδιοργανώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι "οι Σαρίπολοι, ήτοι ο πατήρ Ν.Ι. Σαρίπολος και ο υιός Ν.Ν. Σαρίπολος, "σημάδεψαν" καθοριστικώς την ελληνική επιστήμη του Συνταγματικού Δικαίου" και πρόσθεσε: "απολύτως κρατούσα είναι η άποψη ότι η έρευνα του ελληνικού Συνταγματικού Δικαίου χωρίζεται σε δύο περιόδους: Πριν τον υιό Σαρίπολο, τον ΝΝ. Σαρίπολο -τον "Laband της Ελλάδος" κατά τον Αλ. Σβώλο- και μετά από αυτόν. Θα ήταν όμως ιστορικώς εσφαλμένο -κατ' ακολουθία δε άδικο- ν' αγνοηθεί η αντίστοιχη συμβολή του πατρός Σαριπόλου, του Ν.Ι. Σαριπόλου, στην θεμελίωση, κυριολεκτικώς, της επιστημονικής καλλιέργειας του Συνταγματικού Δικαίου στην Ελλάδα, με alma mater τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών".

  Αναφερόμενος στο συγγραφικό και διδακτικό έργο του Ν.Ι. Σαριπόλου σημείωσε ότι ήταν εκείνος που άφησε ως παρακαταθήκη το πρώτο ολοκληρωμένο και σπουδαίο σύγγραμμα Συνταγματικού Δικαίου, το "Εγχειρίδιον Συνταγματικού Δικαίου", υπενθυμίζοντας, ότι η πρώτη του έκδοση, υπό το καθεστώς του Συντάγματος του 1844, τυπώθηκε σε δύο τόμους το 1851. Η δεύτερη έκδοση, υπό το καθεστώς του Συντάγματος του 1864, τυπώθηκε ολοκληρωμένη, σε πέντε τόμους, μεταξύ 1874-1875.

  Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι ο ανεξάρτητος χαρακτήρας του -με απτά δείγματα γραφής έναντι του βασιλικού ζεύγους και ιδίως της Αμαλίας- και η αυστηρότητά του κατά την άσκηση των επιστημονικών και διδακτικών του καθηκόντων, οδήγησαν σε επανειλημμένες απολύσεις του. Και, τελικώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λίγο μόνον, αξιοποίησε την εξαιρετική συγγραφική και διδακτική του ικανότητα. Το σύγγραμμά του όμως, ουσιαστικώς έβαλε μια για πάντα τις βάσεις διδασκαλίας του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Τέλος, ανέφερε, ότι θα ήταν παράλειψη να μην επισημανθεί ότι τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του Ν.Ι. Σαριπόλου εκτείνονταν πέραν του Συνταγματικού Δικαίου. "Έτσι, θεμελίωσε και θεράπευσε με την διδασκαλία του και με πολύτομα συστηματικά συγγράμματα τρεις μεγάλους κλάδους του ευρύτερου Δημόσιου Δικαίου: Το Συνταγματικό Δίκαιο, το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (το Δίκαιο των Εθνών, όπως λεγόταν τότε) και το σύνολο του Ποινικού Δικαίου (Ποινικό Δίκαιο, Ποινική Δικονομία και Φιλοσοφία του Δικαίου, που συνόδευε τότε, συνήθως, τις Ποινικές Επιστήμες)" κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων