Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Νοε-2017 16:06

  Σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόστιμα σε Λαυρεντιάδη και τέσσερις συνεργάτες του στην Proton Bank

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόστιμα σε Λαυρεντιάδη και τέσσερις συνεργάτες του στην Proton Bank

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σχεδόν μισό εκατομμύριο (495.000 ευρώ για την ακρίβεια) θα κληθούν να καταβάλουν για το σκάνδαλο της Proton Bank, ο  πρώην  πρόεδρος και βασικός μέτοχος της τράπεζας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και τέσσερις συνεργάτες του, καθώς το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε πως δεν άσκησαν ως όφειλαν τα καθήκοντά τους ως προς την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας  (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

  Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε ουσιαστικά το βασικό τμήμα των προστίμων που τους είχαν επιβληθεί, δηλαδή περίπου 495.000 ευρώ, τα οποία τους είχε επιβάλει το 2011 η Τράπεζα Ελλάδος. Το ύψος των προστίμων μειώθηκε από τα 645.000 ευρώ, αφού θεωρήθηκε πως έτσι έπρεπε για κάποιους συνεργάτες του επιχειρηματία, αλλά για τον ίδιο έμεινε αμετάβλητο στο ποσό των 135.000 ευρώ. 

  Συγκεκριμένα, το ΣτΕ με τις 5 αποφάσεις του έκρινε ότι πρέπει:

  - στον πρώην  αντιπρόεδρο  της Proton Αντώνη  Αθανάσογλου το πρόστιμο από 155.000 ευρώ να μειωθεί στα 80.000 ευρώ,
   
  - στο πρώην ιδρυτικό στέλεχος της επίμαχης Τράπεζας, διευθύνοντα σύμβουλο  και καθηγητή  στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τρύφωνα Κολλίντζα  να επικυρωθεί το πρόστιμο των 75.000 ευρώ,
   
  - στον  πρώην διευθυντή κανονιστικής συμμόρφωσης Νικόλαο Κουντουράκη να επικυρωθεί το πρόστιμο των 125.000 ευρώ και 
   
  - στον   πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, πρώην εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., κ.λπ.  Αθανάσιο  Παπασπηλιού το πρόστιμο από 155.000 ευρώ να μειωθεί στα  80.000 ευρώ.

  "Προκύπτει ότι με την τέταρτη παράβαση αποδίδεται στον αιτούντα ότι, ενόψει της πλημμελούς εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του που αφορούσαν την παρακολούθηση και αξιολόγηση της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής της πολιτικής της τράπεζας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, δεν εξετάσθηκαν με την δέουσα επιμέλεια συγκεκριμένες περιπτώσεις συναλλαγών, οι οποίες αφορούσαν τον Λ. Λαυρεντιάδη, κύριο μέτοχο και πρόεδρο του Δ.Σ. της Proton, και εταιρείες ελεγχόμενες αμέσως ή εμμέσως από αυτόν και, κατά την κρίση των αρμοδίων οργάνων της ΤτΕ, εμφανίζουν χαρακτηριστικά υπόπτων ή ασυνήθων συναλλαγών", αναφέρει η δικαστική απόφαση. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων