Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Νοε-2017 09:31

  Εξαντλούνται τα αποθέματα υπομονής των επενδυτών στο Ελληνικό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Εξαντλούνται τα αποθέματα υπομονής των επενδυτών στο Ελληνικό

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Τελικά οι βάσεις για να ξεκινήσει η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού δεν μπήκαν, όπως ανέφερε τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή την κατάθεση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του έργου, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

  Χθες, η Lamda Development, μέσω της ανακοίνωσής της, θεμελίωσε αυτό που ήταν κοινό μυστικό σε όσους παρακολουθούν το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού. Ότι τα προσκόμματα περισσεύουν στην μεγαλύτερη αστική ανάπλαση των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα που θα δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας.  Και πλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος το έργο να εισέλθει, με υπαιτιότητα της πολιτείας, σε κρίση διαρκείας.

  Στις 14 Νοεμβρίου του 2014, η Lamda Development υπέγραψε με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τη σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. Τότε είχε οριστεί ως χρονικό ορόσημο η παρέλευση διετίας για να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες και να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό.

  Ωστόσο, λίγο πριν τον Νοέμβριο του 2016- οπότε εξέπνευσε η διετία- δόθηκε παράταση ενός ακόμη έτους για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα. Ωστόσο, μετά τη χθεσινή επισημοποίηση της εμπλοκής,  υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα, εάν και πότε το έργο θα ξεκινήσει. Και αυτό διότι τα εμπόδια είναι πια περισσότερα από ποτέ, καθώς αποδεικνύεται, για πολλοστή φορά, ότι για να ξεκινήσει ένα έργο, δεν αρκεί να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός και να αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής ή πλειοδότης...

  Τα εμπόδια

  Αποδεικνύεται, επίσης, ότι ακόμη και η Βουλή να έχει επικυρώσει μία σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών, αυτό δεν αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να ξεκινήσει μία επένδυση προϋπολογισμού οκτώ δισ. ευρώ.

  "Παρ’ ότι έχουν μεσολαβήσει η υπογραφή της αρχικής σύμβασης (Νοέμβριος 2014), η υπογραφή της τροποποιητικής Σύμβασης (Ιούλιος 2016) και η κύρωση των δύο ανωτέρω συμβάσεων από τη Βουλή (Σεπτέμβριος 2016), η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης” σημειώνει η Lamda Development στην ανακοίνωσή της επί της οποίας δεν έχει υπάρξει επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση (εκτός από την αποστολή ενός non paper από το Μέγαρο Μαξίμου).

  Η απόφαση Κονιόρδου

  Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν επίσημα οι αποφάσεις της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, που είναι σε συνέχεια της γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της παροχής έγκρισης, με όρους, του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

  Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές τορπιλίζουν την επένδυση, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  - Αναιρείται το πρόσφατα υπογραφέν Μνημόνιο, το οποίο είχε προηγουμένως εγκριθεί από έντεκα Υπουργούς στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

  - Η επιβολή 16 νέων όρων, σύμφωνα με την απόφαση Κονιόρδου, δημιουργεί "ανατροπές, κενά και ασάφειες τα οποία προετοιμάζουν το έδαφος για νέες μελλοντικές αυθαίρετες ερμηνείες, από όπου κι αν αυτές προέλθουν”. Αυτό όταν στην κυρωμένη από τη Βουλή σύμβαση προβλέπεται ρητά ως όρος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης η έγκριση του ΣΟΑ "ουσιωδώς στη μορφή στην οποία υποβλήθηκε" από την εταιρεία στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

  - Η αλλοίωση του σχεδίου ανάπτυξης με τρόπους που δεν προβλέπονται από τη σύμβαση, δυσχεραίνει την υλοποίηση της επένδυσης.

  - Ο περιορισμός του ύψους των κτηρίων, σύμφωνα με την απόφαση Κονιόρδου, αντιβαίνει του νόμου βάσει του οποίου σχεδιάστηκε το έργο, ο οποίος "έθετε τους όρους βάσει των οποίων μπορεί να υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός υψηλών κτιρίων, χωρίς περιορισμό ύψους”. Αυτό όταν τα ψηλά κτήρια της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης, αποτελούν, όπως αναφέρει η εταιρεία, ένα από τα πλέον εμβληματικά στοιχεία της, με στόχο την ενδυνάμωση της Αθήνας ως σύγχρονου τουριστικού προορισμού.

  Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ύστερα και από τη χθεσινή παρέμβαση της Lamda Development, δημιουργούνται σοβαρές αναταράξεις στην υλοποίηση της επένδυσης, γεγονός που "δημιουργεί κλίμα αέναης και ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης, διαρρηγνύει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και εγείρει πολλαπλά και εύλογα ερωτηματικά για πολλά ζητήματα".

  Σε κάθε περίπτωση, το χθεσινό "επεισόδιο” δεν αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Το Capital.gr   έχει αποκαλύψει τα εμπόδια που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει επανειλημμένως, αλλά ασαφώς, στην επένδυση.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων