Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Νοε-2017 13:11

  Γ. Μουζάλας: Υπάρχει πρόβλημα με την παροχή ασύλου στην Γερμανία

  Γ. Μουζάλας: Υπάρχει πρόβλημα με την παροχή ασύλου στην Γερμανία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Μαρίας Νταλιάνη 

  Αποκαλυπτικός και καθόλου αισιόδοξος ως προς την πραγματική κατάσταση σε ό,τι αφορά το προσφυγικό εμφανίστηκε στην Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

  Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Αντιπροέδρου της Βουλής Σπύρου Λυκούδη και του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο Γ. Μουζάλας παραδέχτηκε επί της ουσίας ότι η παροχή ασύλου από την Γερμανία σε όσους το έχουν αιτηθεί (όπως πχ η οικογένεια του 11χρονου Αμιρ που δέχτηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου) είναι "στον αέρα" λόγω του μεγάλου όγκου της δουλειάς που πρέπει να γίνει.

  "Υπάρχει πρόβλημα. Χθες μάθαμε ότι στη Γερμανία, για παράδειγμα, το σύστημά του βρίσκεται σε κρίση. Εμείς είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο σε αναλογία ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό. Έχουμε 56.000 αιτήσεις ασύλου, για τις οποίες γίνονται προσφυγές μετά. Η Γερμανία με ένα άσυλο που λειτουργεί σαράντα χρόνια, με ένα νομοθετικό σύστημα πιο ταχύ από το δικό μας, έχει να αντιμετωπίσει 396.000 προσφυγές και τώρα ξαναψάχνουν και αυτοί νομοθετικά να δούνε πώς –όλοι πρέπει να το δούμε στην Ευρώπη- χωρίς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου μπορούμε να επιταχύνουμε αποτελεσματικά τις αποφάσεις, ώστε να μπορέσει να βρεθεί λύση" . 

  Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας όσοι πρόσφυγες δικαιούνται παροχή ασύλου θα μετεστεγκαταθούν σε χώρες της ΕΕ, αρκετοί θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους, αφού πρώτα τελεσιδικήσει η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος στην χώρα υποδοχής, δηλαδή την Ελλάδα. 

  Κι ενώ η κατάσταση με τις ροές στα νησιά τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο ο υπουργός είπε σήμερα προς τον κ. Λυκούδη ότι τα πράγματα μέχρι τις 20 Αυγούστου ήταν καλά έως μέτρια στα νησιά.

  "Έχουμε μια πολύ μεγάλη χειροτέρευση,  στη Μυτιλήνη, στη Χίο, όπου όμως διαλύσαμε έναν καταυλισμό, τη Σούδα, που υπήρχε εκεί και που ήταν πάγιο αίτημα του νησιού, και στη Σάμο. Έχουμε έναν υπερπληθυσμό που υπερβαίνει τα ανεκτά όρια. Θέλει να βρούμε χώρο. Είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε. Αλλά εάν, για παράδειγμα, οι ροές αυξηθούν στις πεντακόσιες την ημέρα, δηλαδή έχουμε έναν καινούργιο διπλασιασμό, τότε είναι όλα ζητήματα που θα ξανασυζητηθούν". 

  Ο κ. Μουζάλας προσπάθησε να δείξει ότι η κατάσταση στα νησιά είναι υπό έλεγχο λέγοντας ότι  "εάν τύχει ένα καινούργιο 2015 –που δεν θα τύχει- θα ήταν κανείς υπερβολικός να πει "εντάξει, και θα κάνουμε και θα ράνουμε". Θα το αντιμετωπίσουμε, όμως, όπως αντιμετωπίσαμε πολλές καταστάσεις. Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση"  

  Σε ό,τι αφορά τα χρήματα από την ΕΕ για το προσφυγικό ο Γ. Μουζάλας απάντησε στον Μ. Βαρβιτσιώτη ότι το ποσοστό απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι 30%. "Από εκεί και πέρα, διαχειριστήκατε τέτοια λεφτά, ξέρετε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και όλα αυτά" είπε. Και υπογράμμισε ότι "τα χρήματα στα οποία αναφέρεστε, είναι χρήματα για τα οποία το ελληνικό κράτος, με βάση το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει καμία δυνατότητα ελέγχου.

  Είναι τα χρήματα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την DG-ECO, έδωσε στις ΜΚΟ. Η διαχείριση των υπολοίπων χρημάτων, τα οποία πήρε το κράτος μέσω του AMIF και του άλλου ταμείου, είναι απόλυτα ελέγξιμη". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων