Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Νοε-2017 18:58

  Σαντορινιός: Θέμα ημερών η ανέλκυση του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θέμα ημερών είναι η ανέλκυση του "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ", όπως ενημερώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας οι βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή της Βουλής που συζητά το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου.
   
  Το σχέδιο νόμου
   
  Πλήρες σύστημα εκπαίδευσης, πιστοποίησης και επάρκειας για τους επιθεωρητές και ελεγκτές λιμένων, εισάγει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η συζήτηση και επεξεργασία του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Με τις προωθούμενες διατάξεις ιδρύεται σχολή επιθεωρητών, ελεγκτών, διαχείρισης, ασφάλειας πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων.
   
  Για πρώτη φορά θεσμοθετούνται διατάξεις για τους προσωπικούς ραδιοφάρους ένδειξης θέσης κίνδυνου και προβλέπεται η δημιουργία και τήρηση μητρώου στοιχείων των κατόχων PLBs, καθώς κρίνεται ότι η ενεργοποίηση διαδικασίας της εκπομπής σήματος κινδύνων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη θάλασσα, συγκροτεί ένα πολύ σπουδαίο βήμα.
   
  Εξάλλου, το σύστημα μεταθέσεων, αποσπάσεων, μετατάξεων και διαθέσεων στελεχών του λιμενικού σώματος, θεσμοθετείται πλέον με νόμο και όχι μόνο με προεδρικό διάταγμα και ταυτόχρονα, νομοθετείται σύστημα αξιολόγησης των στελεχών του λιμενικού σώματος και αναβαθμίζεται το σύστημα πειθαρχικού ελέγχου με σαφείς πρόνοιες κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των ελεγχόμενων και με πρόσθετη πρόβλεψη της θέσπισης κανονισμού πειθαρχίας. Με το σχέδιο νόμου ορίζεται ότι η δομή σε προσωπικό και μέσα του λιμενικού σώματος, διαμορφώνεται με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μετά από πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού. Στην κορυφή του πλέγματος των ρυθμίσεων αναβάθμισης, βρίσκεται η πρόβλεψη για την εισαγωγή και εκπαίδευση στελεχών σε παραγωγικές σχολές του λιμενικού σώματος, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, όπως ακριβώς ισχύει και στις ένοπλες δυνάμεις, την ελληνική αστυνομία και το πυροσβεστικό σώμα.
   
  Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας μεταξύ του υπουργείου και δήμων μικρών νησιών, με πληθυσμό λιγότερο από 5000 κατοίκους για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτησή τους. Στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και προστατευτικές διατάξεις για τους εργαζόμενους στις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις. Προβλέπεται επίσης μετασχηματισμός του συστήματος εποπτείας πλοίων, ο οποίος στο εξής θα ελέγχει τους νηογνώμονες, με παράλληλο εκσυγχρονισμό και αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των νηογνωμόνων.
   
  Η πολιτική ηγεσία
   
  Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ξεκίνησε ο προκάτοχός του Θοδωρής Δρίτσας, η νέα πολιτική ηγεσία "συνέχισε να χτίζει πάνω σε αυτό" και προτού πάει στη Βουλή, έγινε ευρεία διαβούλευση. Εκτίμησε ότι οι φορείς που θα κληθούν στην Επιτροπή για να καταθέσουν τις απόψεις τους θα δηλώσουν σύμφωνοι, καθώς πολλές παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν ώστε το νέο πλαίσιο να είναι λειτουργικό και να αντέξει στον χρόνο. Ο υπουργός αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις διατάξεις για τις προμήθειες του Λιμενικού επέκρινε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.
   
  "Αγοράζατε εξοπλισμό, χωρίς να προβλέπετε πρόγραμμα συντήρησης. Και πλήρωνε το Λιμενικό πέντε φορές επάνω την αξία για συντήρηση αυτών που αγοράζατε. Για να μη σας πω για ένα σύστημα που αγοράστηκε δισεκατομμύρια και να 'ρθείτε να πείτε στον ελληνικό λαό, εάν υπάρχει αυτό το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης, εάν λειτούργησε ποτέ. Το αγοράσατε με δισεκατομμύρια", είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και πρόσθεσε ότι σήμερα η κυβέρνηση προχωρά για τη συγκρότηση ενός στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου προμηθειών και στελέχωσης, με κυλιόμενο τριετές πρόγραμμα, που θα περνάει και από το ΚΥΣΕΑ και από την επιτροπή της Βουλής.
   
  "Τα λεφτά που έδινε το ελληνικό κράτος και ο ελληνικός λαός στις άγονες γραμμές, εξυπηρετούσαν τους εφοπλιστές και όχι τα νησιά. Σήμερα, με την πολιτική που άσκησε ο Θοδωρής Δρίτσας και συνεχίσαμε, αυτά τα λεφτά υπηρετούν την κοινωνία του Αιγαίου και του Ιονίου. Γι' αυτό βλέπετε για πρώτη φορά, έπειτα από αιτήματα δεκαπενταετίας, να συνδέεται η Αλεξανδρούπολη με τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, να συνδέεται η Πάτρα με την Ιθάκη, να πάει για πρώτη φορά Blue Star στις Οινούσσες, στα Ψαρά και όχι μόνο", είπε ο κ. Κουρουμπλής.
   
  Το "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ"

   
  Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ναυτικό ατύχημα. "Είναι εύκολο να σκυλεύει κανείς σε ένα ατύχημα και να λέει ότι μπορεί να φανταστεί. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ευθύνεται για το ατύχημα, κανένας δε μπορεί να ευθύνεται για ένα τέτοιο ατύχημα, η κυβέρνηση αυτή όμως, ευθύνεται για το πώς αντέδρασε για τον περιορισμό και την εξουδετέρωση της ρύπανσης", είπε και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης: "Εσείς, δηλαδή, έχετε καλύτερη γνώση από αυτούς που καλούνται να πληρώσουν, διότι για να πληρώσει ο Διεθνής Οργανισμός Κεφαλαίου για τις απορρυπάνσεις, πρέπει να αποδείξουμε ότι κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να περιορίσουμε τις συνέπειες της ρύπανσης. Αυτός ο οργανισμός, έχει ήδη εγκρίνει τα πρώτα 51 εκατομμύρια, για να πληρωθούν όσοι έπαθαν ζημιές, είτε είναι δημόσιοι φορείς, δήμοι κ.λπ., είτε είναι ιδιώτες, και δηλώνει ότι η Ελλάδα έπραξε τα δέοντα.Το ίδιο δηλώνει και ο διεθνής οργανισμός, ο IMO, το ίδιο δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες, έπειτα από πρόταση του κ. Καμίνη στο δήμαρχο Ρότερνταμ. Ήρθαν εδώ και είδαν οι άνθρωποι. Το ίδιο και ο διεθνής φορέας που εδρεύει στη Μάλτα, το ίδιο και οι εμπειρογνώμονες από την Νορβηγία".
   
  Σύντομα η ανέλκυση
   
  "Σε λιγότερο από δύο μήνες, οι παραλίες καθαρίστηκαν, αλλά το πιο σημαντικό: Πιθανόν, τις ημέρες που θα ψηφίζεται αυτό το νομοσχέδιο, να ανελκυστεί το ναυάγιο. Θα μας πείτε πόσα ναυάγια έχουν ανελκυστεί; Πόσα βρίσκονται, περιβαλλοντικές βόμβες, αυτή τη στιγμή στον Πειραιά και στην Ελευσίνα και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα και τι έχετε κάνει για αυτά; Απολύτως τίποτα", είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός για το ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ. "Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, εμείς βάζουμε τα θεμέλια. Ανελκύεται το ναυάγιο του "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ" και θα ανελκυστούν και επόμενα, γιατί πραγματικά, έχουμε ασχοληθεί, σοβαρά με αυτό το θέμα που αποτελεί περιβαλλοντική βόμβα για τη χώρα μας και για τις θάλασσες μας", είπε ο κ. Σαντορινιός και αναγνώρισε ότι "υπάρχει πράγματι το πρόβλημα της Σαλαμίνας, που μέσα στο μήνα θα λυθεί και υπάρχει και το πρόβλημα σε δύο λιμάνια, στο ΠΙΚΠΑ της Γλυφάδας και στον 'Αγιο Αλέξανδρο στο Ελληνικό".
   
   
  Οι εισηγητές
   
  Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, κάλεσε τα κόμματα να δουν το σχέδιο νόμου επί της αρχής, ως ένα νομοθέτημα αναβάθμισης, εκδημοκρατισμού και διαφάνειας. "Δεν είναι ένα εύκολο νομοσχέδιο, είναι ένα νομοσχέδιο με αιτία. Βήμα-βήμα, αναδείχθηκαν ανάγκες και ωρίμασαν λύσεις. Προφανώς, όπως σε κάθε σχέδιο νόμου, η πρόοδος που συντελείται πιστώνεται στον αρμόδιο υπουργό που το εισάγει, θέλω όμως να βεβαιώσω την επιτροπή, ότι οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις ωρίμασαν με συστηματικό τρόπο και με τη συμμετοχή των υπηρεσιών του υπουργείου, των εργαζομένων, είτε του λιμενικού σώματος είτε του πολιτικού προσωπικού, αλλά και των εκπροσώπων των κλάδων και των κοινωνικών ομάδων, τα θέματα των οποίων αυτό ρυθμίζει", είπε ο κ. Δρίτσας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός ο νόμος θα αντέξει στο χρόνο.
   
  "Πραγματικά ζούμε ιστορικές στιγμές σήμερα. Μετά από δυόμισι περίπου χρόνια αναμονής, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας φέρνουν ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, που στην ουσία είναι κάποιες σκόρπιες σκέψεις και απόψεις για θέματα ναυτιλίας. Είμαι βέβαιος, όπως και πολλοί συνάδελφοί μέσα σε αυτήν την αίθουσα, εάν δεν μεσολαβούσε το τραγικό ατύχημα με την βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη 2, ακόμη θα περιμέναμε το εν λόγω νομοσχέδιο", ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης. Το νομοσχέδιο ούτε μεταρρύθμιση αποτελεί, ούτε ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία , είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι σειρά διατάξεων θα δημιουργήσουν σημαντικά ζητήματα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας εμφανίζει να έχει σημαντικά προβλήματα ως προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας.
   
  Επιφύλαξη για το νομοσχέδιο δηλώνει προς το παρόν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον εισηγητή της Γιώργο Αρβανιτίδη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι και στον κλάδο της ναυτιλίας πορεύεται με το "βλέποντας και κάνοντας". "Το μόνο που έχετε να επιδείξετε, σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, είναι η πώληση των λιμανιών σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Δεν έχετε καταθέσει καμία στρατηγική, κανένα όραμα, κανένα σχέδιο, που θα μπορούσε να φέρει δουλειές και εισόδημα στην ελληνική οικονομία. Είναι παράδοξο να ακούμε τον υπουργό Ναυτιλίας να λέει, ότι προσπαθεί να κάνει τον Πειραιά διάδοχο του City στο Λονδίνο, όταν η κυβέρνησή σας στέρησε 5,32 δισ. από την ελληνική οικονομία σε ναυτιλιακό συνάλλαγμα λόγω των "capital controls"", είπε ο κ. Αρβανιτίδης.
   
  "Το νομοσχέδιό σας είναι ταξικό και αυταρχικό, όπως συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης. Ταξικό, γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και της ασφάλειας ζωής στη θάλασσα. Ενώ σε τίποτα δεν χτυπά το λαθρεμπόριο καυσίμων και ας υπάρχουν δύο άρθρα με ειδική αναφορά", κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε πως "η κυβέρνηση έχει την ίδια ρώτα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή τη στρατηγική του εφοπλιστικού κεφαλαίου, έντασης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με όλο το αντιδραστικό, αντεργατικό, νομοθετικό πλαίσιο για την ναυτιλία, που διατηρείται στο ακέραιο".
   
  "Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δει σοβαρά τη ναυτιλία στην Ελλάδα, και οι πρώτοι που το κάνουμε, είμαστε εμείς", δήλωσε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος. "Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο ασχολείται με τον άνθρωπο, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία. Ο άνθρωπος έχει να κάνει με το ναυτικό, έχει να κάνει με τον λιμενικό, τον οποίον σεβόμαστε και στηρίζουμε", είπε και πρόσθεσε ότι προωθούνται και διατάξεις για την προστασία των θαλασσών, ζητώντας ακόμη πιο αυστηρές για ποινές για όσους ρίχνουν λύματα στη θάλασσα.
   
  "Στη συζήτηση των άρθρων, αλλά και μετά την ακρόαση των φορέων, θα έχουμε και επιπλέον συγκεκριμένα στοιχεία να εκθέσουμε, θετικά ή αρνητικά, και προτάσεις βελτίωσης. Θεωρούμε όμως, ότι συνολικά τακτοποιούνται, βελτιώνονται και αντιμετωπίζονται εκκρεμότητες πολλών χρόνων", ανέφερε ο εισηγητής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης.
   
  Επιφύλαξη, έως ότου ακουστούν οι απόψεις των φορέων που θα κληθούν στην επιτροπή, δήλωσε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης, και πρόσθεσε ότι "η αδυναμία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων να θεσπίσουν κανόνες και να τους επιβάλουν, οδήγησε στην ύπαρξη πολλών κακώς κειμένων στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας".
   
  "'Αλλα περιμέναμε από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να δούμε και άλλα βλέπουμε. Μια συνήθης τακτική που βλέπουμε συνήθως από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ", είπε ο βουλευτής της ΧΑ Νίκος Κούζηλος και αναφέρθηκε σε "προβληματικές” διατάξεις του νομοσχεδίου.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων