Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Νοε-2017 10:48

  Βγήκε από τη φυλακή για 48 ώρες ο Δ. Κουφοντίνας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:16

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, συγκεκριμένα της παρουσίας δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής), βγήκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι για πρώτη φορά από τις φυλακές μετά το 2002 όταν και παραδόθηκε, ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη για τη δράση του στη 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας.

  Έξω από την φυλακή τον περίμεναν αλληλέγγυοι φωνάζοντας συνθήματα όπως "το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά".

  Η 48ωρη  άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

  Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κλπ). Με βάση τις διατάξεις του νόμου ο Κουφοντίνας είχε δικαίωμα να πάρει άδεια από τα 8 χρόνια κάθειρξη, δηλαδή πριν από 7,5 χρόνια καθώς έχει εκτίσει 15,5 χρόνια στις φυλακές. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που συναίνεσε και ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου, για αυτό και τελικά η άδεια χορηγήθηκε.

  Μάλιστα ο κρατούμενος καλείται σε ακρόαση από το συμβούλιο και απαντά σε ερωτήματα που του τίθενται σχετικά με τη χορήγηση της άδειας, όπως έγινε και εν προκειμένω.​  Συνήγορος Κουφοντίνα: Η άδεια είναι ένα δικαιώμα για τον κρατούμενο

  Η άδεια είναι ένα δικαιώμα για τον κρατούμενο, που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες ανέφερε η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγα λεπτά αφότου ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγήκε από τις φυλακές με 48ωρη άδεια.

  Σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ, ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε μια δίκαιη κρίση, κρίνοντας με βάση τον νομό χορήγησε την άδεια.

  "Οι δηλώσεις μετάνοιας δεν είναι κριτήριο για την απόδοση της άδειας", πρόσθεσε.

  Ερωτηθείσα αν θα ζητήσει εκ νέου άδεια, η συνήγορος του Κουφοντίνα είπε ότι η πρώτη άδεια είναι 48 ώρες και κάθε εξήντα ημέρες δικαιούται να κάνει αίτηση για να πάρει άδεια. Η άδεια που μπορεί να πάρει, σύμφωνα με το νόμο, είναι έξι ημέρες και υπό προϋποθέσεις οκτώ.

  "Θα χρησιμοποιήσω την άδεια για να ενισχύσω τους δεσμούς με την οικογένειά μου"

  Τις προϋποθέσεις καλής χρήσης της άδειας (τις μοναδικές που ζητεί ο νόμος ο οποίος θεσπίστηκε το 1989 και ανανεώθηκε το 1999) δηλαδή τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία, επικαλείται σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημ. Κουφοντίνας, στην ακρόαση του από το τριμελές Συμβούλιο των φυλακών, το οποίο του ενέκρινε την 48ωρη άδεια.

  Ο κρατούμενος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν ερωτήθη για τη θέση του απέναντι στις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, απλώς διότι δεν το ζητά ως προϋπόθεση ο νόμος για τη χορήγηση αδείας: "Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω στην μελισσουργική μονάδα που είχα", φέρεται να απάντησε στο συμβούλιο των φυλακών ο Κουφοντινας.

  Όπως αναφέρουν μάλιστα πηγές των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος, με  ποσοστό 'αστοχίας" περίπου στο 2%. Αστοχία νοείται δε η μη επιστροφή του κρατούμενου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά την άδεια.

  Επισημαίνουν μάλιστα πως η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος, δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοί κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικαστήκαν αλλά μόνο με βάση την συμπεριφορά τους στις φυλακές και "την καλή χρήση της".

  Σύμφωνα δε με επίσημη έκθεση του συνηγόρου του πολίτη του 2013 για τις τακτικές άδειες κρατουμένων η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια "για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη".

  Συνεπώς κάθε κρατούμενος, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης. Επισημαίνουν δε πως ακόμα και οι Απριλιανοί θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος , αλλά δεν το αιτήθηκαν ποτέ.

  Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Έπρεπε να είχε πάρει καιρό άδεια ο Κουφοντίνας 

  "Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, ακόμα κι όταν αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας", λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι με ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου (πανελλήνια ομοσπονδία) αναφέρουν πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας, έπρεπε εδώ και καιρό να πάρει άδεια:

  "Το καλοκαίρι ως η εποχή του 'όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω' παρήλθε. Προσδοκούμε ότι θα παρέλθει και από την πολιτική ζωή του τόπου και θα σταματήσει επιτέλους η διαφωνία και οι αντιδικίες για τα αυτονόητα. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται και είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός, θα την είχε πάρει πολύ νωρίτερα.

  Αλήθεια, ποιο κριτήριο δεν τηρείται για την χορήγηση αυτής της άδειας, όταν το μόνο που είναι εν ισχύ τελικά από όλα όσα είχαν προβλεφθεί κατά την πρώτη ισχύ του θεσμού των αδειών, έχει παραμείνει μόνο ένα και συγκεκριμένα αυτό της 'προσδοκίας για καλή χρήση της άδειας'.

  Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας. 

  Dura lex, sed lex

  Υ.Γ.: Δεν κάνουν οι καλοί νόμοι καλές κοινωνίες, οι καλές κοινωνίες κάνουν καλούς νόμους". 

  Διαβάστε ακόμη:
  -Π. Καμμένος: Σε πολιτικό επίπεδο διαφωνώ απόλυτα με την άδεια στον Κουφοντίνα
  - Βγαίνει με διήμερη άδεια -εκτός απροόπτου- ο Δημήτρης Κουφοντίνας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων