Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Νοε-2017 20:44

  Α. Ξανθός: Οι γιατροί με το νέο ωράριο θα είναι πιο ξεκούραστοι

  Α. Ξανθός: Οι γιατροί με το νέο ωράριο θα είναι πιο ξεκούραστοι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Μετωπική νοσοκομειακών γιατρών-κυβέρνησης στη Βουλή με αφορμή τις αλλαγές στο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών και στο σύστημα εφημεριών.

  Οι αλλαγές προβλέπονται στο σχέδιο νόμου "Εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2003 'σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας' ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ. Ρυθμίσεις θεμάτων ιατρών ΕΣΥ και άλλες διατάξεις."

  Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ξεκαθάρισε πως "δεν πρόκειται αυτό το έκτρωμα να εφαρμοστεί θα μας βρείτε απέναντι. 12 ώρες δουλειά, 12 ώρες ανάπαυση. Αυτό το έκτρωμα που διαλύει τις ζωές μας δεν θα περάσει. Κάνετε ότι δεν τόλμησε ουδείς να κάνει μέχρι τώρα και το κάνετε σαν τον κλέφτη. Νύχτα. Κι ο λόγος που το κάνετε αυτό είναι ότι δεν θέλετε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους  μας γιατρούς αύριο ώστε να μην λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις. Αυτό δεν θα περάσει. Θα μας βρείτε απέναντι. Είστε προκλητικοί και θρασείς, έχετε απύθμενο θράσος".  

  Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αφού υπεραμύνθηκε των αλλαγών στο ωράριο των γιατρών, αναρωτήθηκε: "Θα είναι χειρότερο για τον ασθενή; Σε καμία περίπτωση. Ο ασθενής θα εξυπηρετείται από γιατρούς που θα είναι πιο ξεκούραστοι, δεν θα έχουν τη συνεχή καταπόνηση και το στρες της 24ωρης εφημερίας. Θα είναι χειρότερο για τους γιατρούς; Σε καμία περίπτωση".

  Ο υπουργός, αφού επισήμανε ότι "δεν μπορούμε να δώσουμε μισθούς βόρειας και κεντρικής Ευρώπης" στους γιατρούς, υποστήριξε όμως ότι με το νέο σύστημα ωραρίου, βελτιώνεται το εργασιακό στάτους των ειδικευόμενων γιατρών, καλύτερες συνθήκες εργασίας χωρίς υπερεντατική εργασία και  δίνεται αναβαθμισμένη εκπαίδευση στη διάρκεια της Ειδικότητας. Ενώ τόνισε πως θα ανακοπεί το brain drain.

  "Έχουμε μια δυσκολία σήμερα, φαίνεται ότι ανακόπτεται σιγά σιγά αυτή η μεγάλη τάση φυγής στο εξωτερικό, επειδή ακριβώς έχει δοθεί το σήμα ότι ανοίγουν θέσεις εργασίας στο σύστημα υγείας" τόνισε ο κ. Ξανθός. "Προκηρύσσονται θέσεις μονίμων, επικουρικών γιατρών, συμβάσεων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συμβάσεων ακόμα και για την αξιοποίηση ιατρικού δυναμικού για τη διαχείριση του προσφυγικού. Αλλαγής των συμβάσεων που τώρα θα ανοίξουμε την συζήτηση με τον ΠΙΣ για το νέο μοντέλο συμβάσεων των ελεύθερων επαγγελματιών με τον ΕΟΠΥΥ που θα δώσει χώρο σε περισσότερους νέους γιατρούς".

  Το θερμόμετρο ανέβηκε ακόμα περισσότερο όταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Μανιός αφαίρεσε τον λόγο, μετά από αλλεπάλληλες διακοπές, από τον Πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Πατούλη. Αιτία η φράση του τελευταίου προς τον κ. Πολάκη πως "όταν ήταν συνδικαλιστής της Υγείας δεν θα έλεγε αυτά, αλλά τώρα τσεπώνει τα 8 χιλιάρικα του υπουργού και έχει άλλες απόψεις". Η φράση πυροδότησε την έκρηξη Μανιού, ενώ ο υπουργός Υγείας είπε ότι "κάποιοι ήρθαν εδώ για να κάνουν σόου".

  Μανιός: Μας έδιναν χαρτζιλίκι για να το βουλώσουμε!
   
  Κατά τη διάρκεια της έντασης στην έναρξη της συνεδρίασης για το ωράριο των γιατρών κι αφού διευκρίνισε πως δεν θα ήθελε να μιλήσει επί του θέματος, ο κ. Μανιός κατακεραύνωσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς λέγοντας:

  "Επειδή ήμουν μέχρι και το 2014 νοσοκομειακός γιατρός, δεν είδα τι έκαναν το 1999, που ξεκίνησε το θέμα, όλοι οι ευαίσθητοι που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα! Δεν είδα να κάνουν κανένα βήμα! Το μόνο που έκανε ο Αβραμόπουλος ήταν να δώσει ένα μεγάλο χαρτζιλίκι σ΄εμάς τους γιατρούς για να το βουλώσουμε και οι συνδικαλιστές τότε, που ηγείτο άλλες παρατάξεις, το βούλωσαν!".

  "Άρπα κόλα" νομοσχέδιο και αιφνιδιασμός
   
  Μεγάλος καυγάς έγινε κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με την επιλογή της κυβέρνησης να φέρει το επίμαχο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος.

  Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν εντονότατα με την διαδικασία ενώ ακόμα και ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, που αναγκαστικά υπερψήφισαν το σχέδιο, έθεσαν το ζήτημα της διαδικασίας λέγοντας δια του Θ. Παπαχριστόπουλου ότι "ξέρετε εμείς είμαστε μόνο τέσσερις βουλευτές και σήμερα που μπήκε κι αυτό δεν προλαβαίνουμε"! Μάλιστα ο ίδιος αποχώρησε σχεδόν τρέχοντας από την αίθουσα για να πάει στην Εξεταστική για  την Υγεία.

  Κατά την απουσία του Δ. Παπαχριστόπουλου, βουλευτές ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ποταμιού κατακεραύνωσαν την επιλογή του επείγοντος αφού τα κόμματα πληροφορήθηκαν για το νομοσχέδιο χθες αργά το βράδυ κάνοντας λόγο για εξευτελιστική διαδικασία και "άρπα κόλα νομοσχέδιο". Εξαιτίας μάλιστα της διαδικασίας προσήλθαν μόνο πέντε εκπρόσωποι φορέων να πουν την γνώμη τους, αφού, όπως είπαν βουλευτές δεν υπήρχε χρόνος για να μετακινηθούν.

  "Το φέραμε ως επείγον για να μην πληρώσει η χώρα πρόστιμο 150 εκατ." 
   
  Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας ως προς το επείγον της ψήφισης του νομοσχεδίου. Όπως είπε έχουμε μία καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 23/12/2015 με ένα 18οκτάμηνο περιόδου εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 88/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Αυτό το δεκαοκτάμηνο έχει παρέλθει. Έχουμε κάνει συνεννόηση με τις υπηρεσίες της Ε.Ε. Η δέσμευση ήταν ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα είχαμε καταφέρει, να νομοθετήσουμε και να ενσωματώσουμε στο Ελληνικό Δίκαιο αυτή την οδηγία. Για διάφορους λόγους αυτό πήγε λίγο πίσω και τώρα, δυστυχώς, δεν έχουμε κανένα περιθώριο περαιτέρω καθυστέρησης. Έχουμε υποσχεθεί, λοιπόν, ότι μέσα στις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου θα είχαμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα αποσταλεί και με βάση αυτό η Κομισιόν θα εισηγηθεί, να μην επιβληθεί ένα πρόστιμο της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο επικρέμαται μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

  Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε άλλα υπερεπείγοντα θέματα να δει, και έβαλε ως προτεραιότητα, και ειδικότερα την κάλυψη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων δωρεάν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

  Δείτε την αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόμου στη στήλη "σχετικά αρχεία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων