Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Νοε-2017 09:32

  Ν. Βούτσης: Αρχές του 2018 θα δοθεί στη δημοσιότητα το υλικό από τον "Φάκελο της Κύπρου"

  Ν. Βούτσης: Αρχές του 2018 θα δοθεί στη δημοσιότητα το υλικό από τον "Φάκελο της Κύπρου"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Τους προσεχείς μήνες, ενδεχομένως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, θα αρχίσει να δίδεται, όπως έχουμε δεσμευτεί, στη δημοσιότητα το υλικό, 2.500 σελίδων, από τον "Φάκελο της Κύπρου"" ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη Λευκωσία.

  Το λέω, ανέφερε ο κ. Βούτσης, για πρώτη φορά ότι είναι 2.500 σελίδες και θα βγουν 32 τόμοι με αυτό το υλικό. "Γίνονται πολύ προσεκτικές επιστημονικά κινήσεις, ώστε όλο το υλικό να δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά με τη σειρά, με την προτεραιότητα και την επιστημονική έρευνα που θα το καθιστά προσβάσιμο και πάρα πολύ χρήσιμο" επισημαίνει.

  Επίσης, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη ένα στάδιο, πιο ύστερα, που αφορά τα απόρρητα και άκρως απόρρητα έγγραφα, τα οποία δεν είχαν δοθεί, γιατί ήταν και εκτός ύλης της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον "Φάκελο της Κύπρου". "Θα πρέπει πρώτα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, να αποχαρακτηριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο αποχαρακτηρισμός έχει σχέση με το υλικό. Δηλαδή, όταν πρόκειται για μάχες, πολέμους, νεκρούς, δωσίλογους, ξένα κράτη, αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάθε φορά πολιτική η απόφαση" προσέθεσε. 

  Αυτή την εργασία, τόνισε ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου, έχει ξεκινήσει στην Αθήνα το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας -στο ανώτατο επίπεδο- επιτροπή, της οποίας επικεφαλής είναι στρατηγός. Γίνεται συγκεκριμένη έρευνα σε αυτά τα αρχεία. "Η "γεύση" μου από την ενημέρωση, η οποία μάς γίνεται, είναι ότι επίσης το μέγιστο ή το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αρχείων θα αποδοθούν ως δεύτερο κομμάτι και θα τα στείλουμε και αυτά στην Κύπρο" συμπλήρωσε. 

  Η ψηφιοποίηση του "Φακέλου της Κύπρου" έγινε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, ενώ η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων της Βουλής των Ελλήνων συνεχίζει να ψηφιοποιεί τα πλούσια ηχητικά ντοκουμέντα του "Φακέλου" και να επεξεργάζεται το έντυπο υλικό για την έκδοσή του.

  Οι Επιτροπές συγκροτήθηκαν από τα δύο Κοινοβούλια με σκοπό την καταγραφή, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση του υλικού, που παραδόθηκε στην κυπριακή Βουλή από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ν. Βούτση, τον Ιούλιο του 2017.

  Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα, στη Λευκωσία, σε ειδική τελετή, θα γίνει η παράδοση του ψηφιοποιημένου "Φακέλου της Κύπρου", από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Δημήτρη Συλλούρη, στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων