Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Νοε-2017 20:30

  Ράνια Αντωνοπούλου: Η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Για την κυβέρνηση μας, η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί οριζόντια στρατηγική προτεραιότητα, γιατί μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, στην καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά, πρωταρχικά, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας στην παραγωγή και την εργασία".

  Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στα εγκαίνια της 1ης Έκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), που πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 3 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη.

  "Η Έκθεση διοργανώθηκε συνεργατικά! Η Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ, η ΓΓ Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, φορείς ΚΑΛΟ, όλοι μαζί εργάστηκαν και υποστήριξαν την προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τον κόσμο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας" τόνισε η κ. Αντωνοπούλου.
  "Στην Τεχνόπολη"- υπογράμμισε -"από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή, περισσότερα από 150 εγχειρήματα από όλη την Ελλάδα, τα οποία αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα, από την αγροτοδιατροφή και την ανακύκλωση μέχρι τον τουρισμό και την πληροφορική, για πρώτη φορά, εκθέτουν από κοινού τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους".

  Όμως, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, "σκοπός της Έκθεσης δεν είναι μόνο η παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Κοινωνικής Οικονομίας στο ευρύ κοινό. Είναι και η δικτύωση των φορέων, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η καταγραφή καλών πρακτικών, αλλά και η επαφή τους με τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας".

  Στο σημείο αυτό, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, αναφέρθηκε και στο τι διαφοροποιεί την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, λέγοντας: "Στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία εργαζόμαστε, παράγουμε και καταναλώνουμε όχι με γνώμονα το κέρδος, αλλά, έχοντας ως αρχές τον αξιοπρεπή βιοπορισμό των συνεργαζομένων, την κοινωνική προσφορά, τη δημοκρατική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ισότητα, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

  Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία απευθύνεται σε όσους έχουν επιλέξει να ασκήσουν συνεργατική και συνεταιριστική επιχειρηματική δραστηριότητα με κοινωνική αξία, σε όσους έχουν απογοητευτεί από τα δυσμενή καθεστώτα εργασίας και θέλουν να επιλέξουν έναν εναλλακτικό τρόπο εργασίας και παραγωγής, στους άνεργους και τους νέους που έχουν ιδέες και προσόντα και δεν θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό (brain drain), καθώς και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που η αγορά εργασίας αποκλείει".

  "Με το νέο νόμο 4430/2016, συνδιαμορφώσαμε με το πεδίο ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που διευρύνει τον τομέα, πέραν των γνωστών, μέχρι σήμερα, ΚοινΣΕπ, βάζει κανόνες και διαμορφώνει εκείνο το περιβάλλον, ώστε η ΚΑΛΟ να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες" ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Παράλληλα, η κ. Αντωνοπούλου συμπλήρωσε ότι έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στενή συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. "Επίσης, με το υπουργείο Πολιτισμού, Τουρισμού, Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και Ψηφιακής Πολιτικής, βρισκόμαστε σε ένα ώριμο στάδιο, για να μπορέσει πραγματικά να υλοποιηθεί η εντολή που μας έχει δώσει ο πρωθυπουργός- για όλους τους πολίτες σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους" σημείωσε η ίδια.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, καταγράφεται μία νέα δυναμική στο χώρο, ενώ φιλοδοξία ήταν και είναι η ανταπόκριση στις ανάγκες του πεδίου και η υποστήριξη της αυτόνομης ανάπτυξης των συνεργατικών εγχειρημάτων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.

  Τέλος, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η κ. Αντωνοπούλου τον ευχαρίστησε θερμά για την τιμή που έκανε να εγκαινιάσει την έκθεση.

  "Η αποδοχή της πρόσκλησής μας, σηματοδοτεί τη βαρύτητα που αποδίδει η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά, στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Για εμάς, ως διοργανωτές, η παρουσία σας, πέραν από τιμή, είναι και ένα αλάνθαστο δείγμα ότι η δουλειά μας υποστηρίζεται και αναγνωρίζεται. Μας ενθαρρύνετε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε, με το μοναδικό τρόπο της ΚΑΛΟ, τα μηνύματα αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο" ανέφερε χαρακτηριστικά.
   

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων