Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Οκτ-2017 11:18

  Μονιμοποιούν χιλιάδες συμβασιούχους στο Δημόσιο μέσω "προσωπικής επαφής"

  Μονιμοποιούν χιλιάδες συμβασιούχους στο Δημόσιο μέσω "προσωπικής επαφής"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη μονιμοποίηση έως και 50.000 συμβασιούχων στο Δημόσιο που σήμερα απασχολούνται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr.

  Αναλυτικότερα, με απόφαση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, την οποία συνεχίζει ο νυν υπουργός Σταύρος Κοντονής, έχει συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης επιτροπή αποτελούμενη από δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, προκειμένου να αναμορφώσει τις διατάξεις του κώδικα δικαστικών υπαλλήλων (νόμος 2812/2000). 

  Αυτή η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όπως αναμορφώθηκε στη συνέχεια με σχετικές αποφάσεις του σημερινού υπουργού, μεταξύ άλλων συζήτησε τη μετατροπή των σχέσεων εργασίας των υπαλλήλων ΙΔΑΧ που υπηρετούν στα δικαστήρια της χώρας και οι οποίοι μεταφέρθηκαν ως βοηθητικό προσωπικό από Ανώνυμες Εταιρείες του ελληνικού Δημοσίου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ, Ολυμπιακή Αεροπορία κ.λπ.), σε μόνιμους δικαστικούς υπαλλήλους. 

  Κατά πλειοψηφία η ανωτέρω νομοπαρασκευαστική επιτροπή αποφάσισε η τροποποίηση της ανωτέρω εργασιακής σχέσης να γίνεται με αποφάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των δικαστηρίων, κατά παράβαση όμως του άρθρου 92 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι μόνιμοι, αλλά και του άρθρου 103 που σημειώνει ότι οι διορισμοί στο δημόσιο γίνονται με ΑΣΕΠ και δεν μπορούν να μετατραπούν οι ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) σε ΙΔΑΧ, αλλά και από ΙΔΑΧ σε μονίμους.

  Πώς θα έρχονται σε "προσωπική επαφή"

  Έτσι, λοιπόν, το πενταμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο δύο από τα μέλη του είναι συνδικαλιστές, θα έχει πια την εξουσία να μετατρέπει έναν υπάλληλο ΙΔΑΧ σε μόνιμο. Και αυτό θα το πράξει όχι με διαδικασία ΑΣΕΠ, δηλαδή με την αδιάβλητη διαδικασία των γραπτών εξετάσεων και της αξιολόγησης των ουσιαστικών και τυπικών προσόντων, αλλά με προσωπική συνέντευξη και "προσωπική επαφή”. 

  Σύμφωνα με την παράγραφο 3 της ανωτέρω διάταξης, που επικαλείται το protothema.gr, ο κρινόμενος "θα προσέρχεται σε προσωπική συνέντευξη, κατά την οποία το Υπηρεσιακό Συμβούλιο επιδιώκει με πρόσφορο τρόπο να διαμορφώσει – και από την προσωπική επαφή – μια ολοκληρωμένη εικόνα της προσωπικότητας του κρινόμενου, των δεξιοτήτων του και της ικανότητας και της διάθεσής του να ανταποκριθεί στα καθήκοντα μόνιμου δικαστικού υπαλλήλου”, ενώ για τη συνέντευξη θα τηρείται "συνοπτικό πρακτικό”.

  Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο με βάση την αξιολόγηση θα αποφαίνεται για κάθε κρινόμενο με σχέση ΙΔΑΧ ως προς την καταλληλότητά του για διορισμό σε οργανική θέση μόνιμου υπαλλήλου, ενώ στην παράγραφο 6 τονίζεται, ότι "όσοι κριθούν κατάλληλοι, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης κπ., κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο ...9 (ισχύοντος)... στην οργανική θέση που δέσμευαν”. 

  Αποκαλυπτική των προθέσεων της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής είναι η ανακοίνωση της ΟΔΥΕ, η οποία σημειώνει με νόημα ότι "η νομοπαρασκευαστική επιτροπή επιθυμεί (έχει τη βούληση) να λύσει το θέμα των συναδέλφων ΙΔΑΧ, με αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης" και μάλιστα η επιτροπή αυτή "έχει τον τρόπο να αλλάξει την εργασιακή τους σχέση". Αντίθετα, κόλαφος είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά, που αποτελεί μέλος της ΟΔΥΕ. "Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια σε καμία περίπτωση δεν έχουν την εξουσία (ούτε μπορούν να την αποκτήσουν) να μετατρέπουν εργασιακή σχέση", προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί να διενεργηθεί εσωτερική διαγωνιστική διαδικασία για την αλλαγή εργασιακής σχέσης αφού αυτό συνιστά πρόσληψη (σ.σ. υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση) και είναι προφανώς παράνομη".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ