Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Οκτ-2017 01:18

  Το σκάνδαλο του Παντείου παραμένει ζωντανό

  Το σκάνδαλο του Παντείου παραμένει ζωντανό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Το οικονομικό σκάνδαλο του Παντείου Πανεπιστημίου (1992-1998) έκλεισε ποινικά, τον Δεκέμβριο του 2015, μετά την απόρριψη από τον Άρειο Πάγο των αιτήσεων αναιρέσεως που είχαν καταθέσει πέντε από τους εννέα καταδικασθέντες. Το 2012 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδίκασε εννέα άτομα για την υπεξαίρεση ποσού της τάξης των 8 εκατ. ευρώ στο Πάντειο.

  Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το Capital.gr, η υπόθεση δεν έχει ακόμη κλείσει. Το "σίκουελ” σχετίζεται με εταιρεία, η οποία διατηρεί ανεξόφλητα τιμολόγια, της τάξης των 136 χιλιάδων ευρώ, από προμήθεια μοκέτων- σε εκτέλεση σύμβασης που χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του '90- στο ακαδημαϊκό ίδρυμα της λεωφόρου Συγγρού.

  Σύμφωνα με καταγγελίες, που έχουν κοινοποιηθεί, μεταξύ άλλων, στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το υπουργείο Οικονομικών, και βρίσκονται στη διάθεση του Capital.gr, "τα ποσά αυτά (σ.σ.: 85.500+50.200 ευρώ), για τις μοκέτες εντάσσονται στο παλαιό σκάνδαλο του Παντείου για το οποίο υφίστανται καταδικαστικές αποφάσεις [...] τα τιμολόγια που εκδόθηκαν δεν ήταν μεν πλαστά, τα πρωτόκολλα παραλαβής από το Πανεπιστήμιο ήταν υπογεγραμμένα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα παραστατικά στοιχεία ήταν νομότυπα, ουδέποτε όμως τα υλικά αυτά είχαν παραληφθεί”.

  Αναφέρεται ακόμη ότι έχουν ασκηθεί έντονες πιέσεις με αποδέκτες τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του Παντείου, προκειμένου τα χρηματικά εντάλματα προς την προμηθεύτρια εταιρεία να εξοφληθούν. Το ακαδημαϊκό ίδρυμα υποχρεώθηκε να αποπληρώσει τα χρηματικά εντάλματα, σύμφωνα με όσα προβλέπουν αποφάσεις του 2014 (που δικαιώνουν την εταιρεία) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών επί των οποίων δεν ασκήθηκαν έφεση και αναίρεση, αντίστοιχα.

  Τελικά, οι παρασκηνιακές πιέσεις δεν οδήγησαν στην εξόφληση των χρηματικών αυτών ενταλμάτων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε την πληρωμή. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο, όπως πληροφορείται το Capital.gr, οι καταγγελίες δεν έχουν κινητοποιήσει τις Αρχές.

  Σημειώνεται ότι η επικοινωνία του Capital.gr με την Πρυτανεία του Παντείου για την συγκεκριμένη υπόθεση δεν κατέστη εφικτή.

  Το σκάνδαλο του Παντείου

  Το σκάνδαλο του Παντείου αφορά υπεξαίρεση ποσού της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, που οδήγησε στην καταδίκη των εμπλεκομένων με 135 χρόνια κάθειρξης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο Πάντειο το διάστημα 1992 –1998 διατέθηκαν υπέρογκα ποσά για να εξοφληθούν δυο και τρεις φορές τιμολόγια που εκδόθηκαν για αγορά μαρμάρων, ειδών υγιεινής (τζακούζι και πανάκριβα πλακίδια) και άλλων αξεσουάρ μπάνιου. Ένας από τους καταδικασθέντες είχε αγοράσει μία Ferrari με χρήματα του λογαριασμού της Επιτροπής Ερευνών του Παντείου.

  Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι εδώ και χρόνια νεκροί. Απο τα τρία μέλη της Πρυτανείας, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο, ο πρύτανης Ηλίας Σιδηρόπουλος και ο αντιπρύτανης Ονούφριος Φαρμακίδης είναι νεκροί. Ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος, που διετέλεσε Πρύτανης του Παντείου, πέθανε λίγες ώρες αφότου η δικαιοσύνη αποφάσισε την αναστολή της ποινής του.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ