Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Οκτ-2017 07:57

  "Σκληρό ροκ" μεταξύ Κυβέρνησης και Δικαστών

  "Σκληρό ροκ" μεταξύ Κυβέρνησης και Δικαστών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Το…  σίκουελ του καλοκαιρινού θρίλερ με την αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Δικαστών βιώνουν οι πολίτες της χώρας, οι οποίοι βλέπουν την θεσμική αυτή αντιπαράθεση να κλιμακώνεται πλέον σε δυο επίπεδα:

  - Το πρώτο αφορά την πανδικαστική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στις 15.00 στο Εφετείο Αθηνών με τους Δικαστές να είναι έτοιμοι ακόμα και για "λευκή απεργία".

  Πρόκειται για ένα βήμα προς την ρήξη με την κυβέρνηση καθώς πλέον τα αποτελέσματα του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό είναι πιο ορατά από ποτέ στις τσέπες (και) των συνταξιούχων δικαστών. Οι μειώσεις στις συντάξεις τους , όπως λένε οι ίδιοι από την έναρξη της κρίσης αγγίζει  το 74% με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα  τη σύνταξη του προέδρου του Αρείου Πάγου που έπεσε στα 1.471 ευρώ.

  Οι περικοπές, που προκαλούν και έντονες αντιδράσεις, με τον πρόσφατο νόμο του 2016 διαμορφώνουν πλέον τις συντάξεις των δικαστικών στα εξής επίπεδα: Των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων στα 1.470 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τη φορολόγηση που έχουν, ενώ των λοιπών δικαστικών από τον βαθμό του εφέτη έως και του αρεοπαγίτη στα 1.350 έως τα 1.400 ευρώ.  Σημειωτέον ότι οι δικαστικοί συνταξιοδοτούνται στα 65 ή στα 67 χρόνια, ανάλογα εάν είναι αρεοπαγίτες (67) και εφέτες ή πρόεδροι εφετών (65) και έχουν ήδη συμπληρώσει 37 έως 43 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στο δικαστικό σώμα. Η νέα μείωση κατά τους δικαστές αγγίζει το 40% και ήδη οι συνταξιούχοι Δικαστές προαναγγέλλουν την άσκηση αγωγών - προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.

  - Το δεύτερο αφορά την πρωτοφανή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο έχει στοχοποιηθεί κυρίως μετά την απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και άλλες αποφάσεις. Όμως πλέον η υπόθεση με το Πόθεν Έσχες των Δικαστών οδήγησε σε μετωπική σύγκρουση.

  Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣτΕ,  Νικ. Σακελλαρίου  "πάγωσε" με  προσωρινή διαταγή την Παρασκευή τη νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες, μόνο όμως ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς (εν ενεργεία και συνταξιούχους) .

  Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε μετά από προσφυγή που κατέθεσαν όλες οι δικαστικές ενώσεις, εκτός αυτής των μελών του ΣτΕ, και ζητούσαν από τον κ. Σακελλαρίου την έκδοση προσωρινής διαταγής και την έκδοση αναστολής κατά απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών με αριθ. 1069/19.10.2017, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις πόθεν έσχες. 

  Από την πλευρά τους, οι δικαστικές ενώσεις, χωρίς να κρύβουν την έκπληξή τους για την εξέλιξη της υπόθεσης, και αφού επισημαίνουν ότι ανελλιπώς από τη θέσπιση του νόμου υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες με κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους (η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) διαμαρτύρονται για την προαναφερόμενη πρακτική, η οποία δεν συνάδει με τη λειτουργία των συνταγματικών (άρθ. 26 Σ.) εξουσιών και παραβιάζει κάθε έννοια καλής πίστης και χρηστής διοίκησης".

  Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου : "Κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν. Συνεχίζουν να εκτίθενται και να έρχονται σε πλήρη δυσαρμονία με το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού και της πλειοψηφίας των ελλήνων δικαστών".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ