Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Οκτ-2017 11:48

  ΕΛΣΤΑΤ: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη διαφορά στο ποσοστό ανεργίας μεταξύ ανδρών και γυναικών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις διαφορές στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή των γυναικών και των ανδρών σε Ελλάδα και Ε.Ε. αναδεικνύει το νέο ψηφιακό δημοσίευμα "Η ζωή των γυναικών και των ανδρών στην Ευρώπη – στατιστικά πορτραίτα" που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Eurostat σε συνεργασία με τις Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες.

  Το ψηφιακό δημοσίευμα περιλαμβάνει τρία κεφάλαια:
  -    Ζούμε, μεγαλώνουμε, γερνάμε
  -    Μαθαίνουμε, εργαζόμαστε, αμειβόμαστε
  -    Τρώμε, αγοράζουμε, σερφάρουμε, κοινωνικοποιούμαστε

  Ειδικότερα, ορισμένα από τα στοιχεία για την Ελλάδα έχουν ως εξής:

  - Η ανεργία και η ενασχόληση με τη φροντίδα των παιδιών και του νοικοκυριού είναι οι τομείς στους οποίους, στην Ελλάδα, η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι η μεγαλύτερη απ ότι σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών καταγράφονται επίσης στις αμοιβές, τον τρόπο ζωής, τις καθημερινές δραστηριότητες ακόμη και στις αιτίες θανάτου.

  - Στην Ελλάδα παρατηρείται η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στο ποσοστό ανεργίας μεταξύ ανδρών (19,9%) και γυναικών (28,1%). Αντίστοιχα, το ποσοστό απασχόλησης είναι 61% για τους άνδρες και 43,3% για τις γυναίκες.

  - Μόνο ένα στα τέσσερα ανώτερα διευθυντικά στελέχη στην Ελλάδα είναι γυναίκες (25%, όσο είναι και στην Ολλανδία και την Τσεχία, ποσοστό που είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ε.Ε. μετά το Λουξεμβούργο). Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 33%.

  - Σε όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες.

  - Στην Ελλάδα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διαφορές στην Ε.Ε. μεταξύ των ποσοστών των δύο φύλων που έχουν την καθημερινή φροντίδα των παιδιών (95% οι γυναίκες, 53% οι άνδρες, ενώ στην Ε.Ε. είναι 92% για τις γυναίκες και 68% για τους άνδρες). Το ίδιο (δηλ. η μέγιστη διαφορά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.) ισχύει για τις οικιακές εργασίες και το καθημερινό μαγείρεμα, δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται στην Ελλάδα το 85% των γυναικών έναντι 16% των ανδρών. Στον αντίποδα βρίσκεται η Σουηδία, όπου με τις οικιακές εργασίες ασχολείται το 74% των γυναικών και το 56% των ανδρών, ενώ ο μέσος όρος για την Ε.Ε. ανέρχεται σε 79% για τις γυναίκες και 34 για τους άνδρες.

  - Οι γυναίκες συναναστρέφονται περισσότερο με φίλους από ότι οι άνδρες, παρακολουθούν περισσότερες ζωντανές παραστάσεις αλλά λιγότερο κινηματογράφο, επισκέπτονται πολιτιστικούς χώρους περισσότερο από ότι οι άνδρες και διαβάζουν περισσότερο. Οι άνδρες υπερτερούν στην παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών δραστηριοτήτων με ποσοστό 29,8% (που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά τη Δανία) έναντι 14,7% για τις γυναίκες.

  - Γυναίκες και άνδρες συμμετέχουν εξίσου σε κοινωνικά δίκτυα στο Ιντερνετ (68%). Όμως περισσότεροι άνδρες έκαναν δικτυακές τραπεζικές συναλλαγές (32% έναντι 24% για τις γυναίκες), περισσότεροι επίσης διάβασαν ειδήσεις στο διαδίκτυο (88% έναντι 82%) και χρησιμοποίησαν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (76% έναντι 73%). Περισσότερες ήταν οι γυναίκες που έκαναν τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις μέσω διαδικτύου (48% έναντι 45%), ενώ το ίδιο ποσοστό γυναικών και ανδρών (27%) αναζήτησε εργασία μέσω διαδικτύου.

  - Οι δύο από τις τρεις κύριες αιτίες θανάτου (καρκίνος και καρδιοπάθειες) "χτυπούν" διπλάσιο αριθμό ανδρών απ’ ότι γυναικών. Αντίθετα, περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις.

  - Στην Ελλάδα ζουν περισσότεροι νέοι άνδρες μόνοι τους (12,1% του συνόλου) απ ότι γυναίκες (11,1%) σε αντίθεση με τον μ.ο. της Ε.Ε. όπου οι γυναίκες που ζουν μόνες (8,2%) είναι περισσότερες από τους άνδρες (7,8%). Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Σουηδία είναι 42,6% για τους άνδρες και 34,6% για τις γυναίκες.

  elstatb181017

  elstatc181017

  Το ψηφιακό δημοσίευμα είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο:
  http://www.statistics.gr/infograph/womenmen/index.html?lang=el

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ