Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Οκτ-2017 09:09

  Οι "ενοχλητικές" ερωτήσεις προς Τσίπρα στον Λευκό Οίκο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Ο οποίος στην περίπτωση των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον κήπο του Λευκού Οίκου πήρε τη μορφή των Αμερικανών δημοσιογράφων. Τουλάχιστον όσων μπήκαν στον κόπο να ασχοληθούν με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, εφόσον δύο από τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στον Donald Trump αφορούσαν το μέλλον του Obamacare και την πιθανότητα αντικατάστασης της Janet Yellen στην ηγεσία της Fed. Η εσωτερική επικαιρότητα των ΗΠΑ παρεισφρύει με κάθε αφορμή, αποκαλύπτοντας και την πραγματική ιεράρχηση των ενδιαφερόντων των μέσων ενημέρωσης.

  Ωστόσο δύο ερωτήσεις που απευθύνθηκαν στον Έλληνα πρωθυπουργό και χαρακτηρίζονταν από την συνήθη αυστηρή ευθύτητα των Αμερικανών δημοσιογράφων προκάλεσαν εμφανή αμηχανία.

  Στην μία εξ αυτών ο Αλέξης Τσίπρας εκλήθη χωρίς περιστροφές να απαντήσει εάν θεωρεί την Τουρκία δημοκρατική χώρα, όπως επιβάλλεται σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα για το "παράθυρο ευκαιρίας” που δημιουργεί για την Ελλάδα η ραγδαία επιδείνωση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, ο Πρωθυπουργός, αντιμέτωπος με ένα τόσο άμεσο ερώτημα, δεν μπορούσε παρά να καταφύγει σε μια σχοινοτενή τοποθέτηση περί της Ελλάδας ως θιασώτη της ευρωατλαντικής προοπτικής της Τουρκίας, αρκεί να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων.

  Η έτερη "ενοχλητική” ερώτηση, που προκάλεσε και τη μεγαλύτερη αμηχανία, είχε υποβληθεί λίγο νωρίτερα. Δημοσιογράφος υπενθύμισε την προ των αμερικανικών εκλογών εξαιρετικά αρνητική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ως προς το ενδεχόμενο εκλογής του Donald Trump.


  Ο ένοικος του Λευκού Οίκου άδραξε την ευκαιρία να πεί με δηκτικό χιούμορ πως εάν ήξερε εκείνες τις δηλώσεις Τσίπρα δεν θα είχε προβεί στην προηγούμενη θερμή τοποθέτησή του, ενώ ο παριστάμενος δίπλα του Έλληνας πρωθυπουργός κατέφυγε και αυτή τη φορά σε μια σχοινοτενή απάντηση.

  "Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο” δήλωσε "ότι η προσέγγιση του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποία αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός (evil), αλλά γίνεται για καλό. Οι ΗΠΑ είναι μια εξαιρετικά σημαντική δύναμη και οι δυνατότητες τους να παρέμβουν για το καλό είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική, προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάτε ότι η αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι μια βασική αξία που διατρέχει την αμερικανική κουλτούρα, την αμερικανική παράδοση. Αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ και προβλέπω ότι η συνεργασία μας θα είναι πολύ ουσιαστική. Είμαι πολύ αισιόδοξος με τη συνάντηση που είχαμε σήμερα μαζί”.

  Φυσικά το κατά βάση εχθρικό προς τον Donald Trump σώμα των Αμερικανών δημοσιογράφων είχε κάθε λόγο να διαταράξει το κλίμα της συμβατικής αβροφροσύνης ανάμεσα στον ένοικο του Λευκού Οίκου και τον φιλοξενούμενο ηγέτη ενός σύμμαχου κράτους, υπενθυμίζοντας ποια πραγματικά αισθήματα γεννούσε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η υποψηφιότητα του νυν προέδρου. Κατά τα λοιπά, για αρκετά μέσα ενημέρωσης η απολογία Τσίπρα εντάσσεται στο ότι η εικόνα ενός αριστερού πρωθυπουργού που προσεγγίζει την παρούσα αμερικανική διοίκηση παρουσιάζεται ούτως ή άλλως ως "αξιοπερίεργο”.

  Έχει ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο ο Donald Trump αξιοποίησε το ερώτημα, παίρνοντας εκ νέου τον λόγο μετά τον Αλέξη Τσίπρα, για να επισημάνει ότι η δική του εκλογή στην προεδρία είχε προκαλέσει νευρικότητα σε αρκετές πλευρές διεθνώς ακριβώς επειδή η σχέση των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν αρκετά διαταραγμένη. Δείγμα αυτής της διατάραξης (πρόσθεσε έχοντας ήδη αφήσει πίσω του τη συζήτηση περί Ελλάδας), ήταν τα εμπορικά ελλείμματα της χώρας του έναντι πολλών κρατών, όμως η εποχή που κάποιοι μπορούσαν να εκμεταλλεύονται έτσι την Αμερική έχει παρέλθει.

  Ο Trump δεν ξεχνά την ατζέντα με την οποία έφθασε στην εξουσία. Είτε αυτή αφορά την προβολή των θέσεων εργασίας που θα δημιουργήσει στις ΗΠΑ η παραγγελία αναβάθμισης των ελληνικών F-16, είτε αυτό αφορά την πιο λεπτή αναφορά σε όσους στο παρελθόν "εκμεταλλεύονταν την Αμερική”. Με δεδομένη την ενόχληση της Ουάσιγκτον για την "κινεζική διείσδυση” στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας ή για τα γερμανικά πλεονάσματα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Αθήνα δεν θα μπορεί επί μακρόν, σύμφωνα τουλάχιστον με τα μηνύματα που εκπέμπει ο Trump, να πιστεύει ότι θα δρά ως "υπηρέτης πολλών αφεντάδων”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων