Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Οκτ-2017 16:58

  Διώξεις για κακουργήματα κατά των υπευθύνων της εταιρείας βλαστοκυττάρων

  Διώξεις για κακουργήματα κατά των υπευθύνων της εταιρείας βλαστοκυττάρων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Βαριά κακουργήματα κατά 19 προσώπων, υπευθύνων της εταιρείας "Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε." με διακριτικό τίτλο "Stem-Health Hellas"  αλλά και των νόμιμων εκπροσώπων του ομίλου Υγεία στο οποίο ανήκε μέχρι το 2013 η εταιρεία, ασκήθηκαν απο την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

  Η έρευνα ξεκίνησε μετά το "κανόνι" που βάρεσε η συγκεκριμένη εταιρεία βουλιάζοντας στην αγωνία 30.000 γονείς οι οποίοι είχαν πληρώσει αδρά για να συντηρηθούν τα βλαστοκύτταρα των νεογέννητων μωρών τους για τουλάχιστον 20 χρόνια ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστούν στο μέλλον. 

  Η δίωξη

  Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της 

  -απάτης κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία 
  - άμεσης συνέργειας στην απάτη.

  Το πρώτο αδίκημα αφορά τους εκπροσώπους της Stem Health για την περίοδο απο το 2013 και μετά, οπότε η εταιρία μεταβιβάστηκε απο τον Όμιλο Υγεία στον επόμενο ιδιοκτήτη  Νικ. Νικολαΐδη αντί ενός ευρώ! 

  Το αδίκημα της απάτης αφορά όλους τους νόμιμους εκπροσώπους του Υγεία για την περίοδο 2007-2013 οπότε μεταβιβάστηκε η εταιρία. 

  Το δεύτερο αδίκημα, της άμεσης συνέργειας, αφορά επίσης του εκπροσώπους του Υγεία για το διάστημα μετά το 2013.

  Το πόρισμα

  Σύμφωνα με πληροφορίες το αδίκημα της απάτης συνίσταται, όπως προκύπτει απο έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΠ) 

  -στην παραπλάνηση των γονέων πως μπορούν να συντηρηθούν πράγματι τα βλαστοκύτταρα επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα, και να είναι αξιοποιήσιμα, χωρίς να υπάρχει για αυτό καμία τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη που να το αποδεικνύει.

  -Στο γεγονός πως η συγκεκριμένη "τράπεζα" μπορεί να είναι πιστοποιημένη απο οργανισμούς του εξωτερικού, αλλά  δεν είναι αδειοδοτημένη, όπως έπρεπε, απο το υπουργείο Υγείας 

  Για το τελευταίο σκέλος, μάλιστα, της μη αδειοδότησης, η εισαγγελία έβγαλε αντίγραφα της δικογραφίας προκειμένου να ερευνήσει τις ποινικές ευθύνες υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, διότι δεν άσκησαν τον εποπτικό ρόλο με τον οποίο ήταν επιφορτισμένοι. Παράλληλα μετά την αναφορά και του συνηγόρου καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη, η εισαγγελία διερευνά και αν το σύνολο των ιδιωτικών εταιριών βλαστοκυττάρων διαθέτουν άδεια απο το υπουργείο Υγείας.

  "Εικονική"

  Όσον αφορά στην Stem Health, ο εκπρόσωπός της που εκλήθη να καταθέσει ως ύποπτος φέρεται να κατέθεσε πως ουσιαστικά ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη αφού η εταιρία εικονικά μεταβιβάστηκε σε αυτόν με τίμημα 1 ευρώ και ουσιαστικά ανήκε εξ αρχής και μέχρι τέλους στον Όμιλο Υγεία.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ