Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Οκτ-2017 18:31

  Νέος κύκλος προσφυγών στο ΣτΕ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς

  Νέος κύκλος προσφυγών στο ΣτΕ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:50

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Νέα δικαστική μάχη των τηλεοπτικών σταθμών κατά της κυβέρνησης για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, προοιωνίζεται η προσφυγή στο ΣτΕ που υποβλήθηκε κατά των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τον αριθμό των αδειών (7) και την τιμή εκκίνησης (35 εκατ. ευρώ).

  Η προσφυγή έγινε  από την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ και Star Channel. Mε  αυτή ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την  Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι εξής δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής: 1) η υπ΄ αρθμ. 1830/7.7.2017 για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος και 2) η υπ΄ αριθμ. 2178/28.7.2017 για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για κάθε μια από τις 7 δημοπρατούμενες άδειες.

  Αντίθετες στο Σύνταγμα

  Οι τηλεοπτικοί σταθμοί αναφέρουν πως οι εν λόγω υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός. Επίσης πως είναι υπερβολική η τιμή εκκίνησης αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς. Μάλιστα αναφέρουν πως η τιμή εκκίνησης μειώνει το ενδιαφέρον προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων. Θεωρούν δε πως θα έπρεπε τα κριτήρια του διαγωνισμού να μην είναι μόνο οικονομικά.   

  Τι απαντά το Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής

  "Η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση ανήκει στο ΕΣΡ. Η Κυβέρνηση του έχει εμπιστοσύνη" σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σε ό,τι αφορά τη σημερινή προσφυγή της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ και STAR κατά του καθορισμού του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών και της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας.

  Ειδικότερα, πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης παρέπεμπαν στις σχετικές αποφάσεις του ΕΣΡ, υπογραμμίζοντας ότι:

  -Οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών επέλεξαν να προσφύγουν κατά μίας ομόφωνης απόφασης του ΕΣΡ για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.

  -Το ΕΣΡ είναι όργανο που συγκροτείται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία και, άρα, απηχεί τις επιλογές όλου του πολιτικού φάσματος και, βεβαίως, όχι μόνο της Κυβέρνησης,

  -H ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά και το ίδιο το ΣτΕ, έχουν κρίνει ότι το φάσμα είναι σπάνιος πόρος του Δημοσίου, ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες και πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να καταβάλλουν τίμημα.

  "Η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση ανήκει στο ΕΣΡ. Η Κυβέρνηση του έχει εμπιστοσύνη", κατέληξαν οι πηγές.

   

  Διαβάστε ακόμη: 

  * "Φρένο" από ΕΣΡ στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις τηλεοπτικές άδειες

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ