Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Αυγ-2017 16:03

  Ο Συνήγορος του Καταναλωτή ανοίγει δικαστική έρευνα για τις τράπεζες βλαστοκυττάρων

  Ο Συνήγορος του Καταναλωτή ανοίγει δικαστική έρευνα για τις τράπεζες βλαστοκυττάρων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Εισαγγελική έρευνα, συνολικά για τις τράπεζες βλαστοκυττάρων που λειτουργούν στη χώρα μας ανοίγει με παρέμβασή του ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης, με αφορμή την υπόθεση σε βάρος της εταιρείας "Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε." με διακριτικό τίτλο "Stem – Health Hellas" που λειτουργούσε ως  τράπεζα βλαστοκυττάρων και βάρεσε κανόνι βουλιάζοντας στην αγωνία 30.000 γονείς.

  Ο συνήγορος υπέβαλε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλ. Ζαγοραίο, μηνυτήρια αναφορά για τη διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων και τον ενδεχόμενο καταλογισμό ποινικών ευθυνών, σε βάρος της συγκεκριμένης εταιρίας, η οποία αιφνιδιαστικά στις αρχές του καλοκαιριού ανακοίνωσε πως κλείνει. Μάλιστα κυκλοφόρησε ενημερωτικό της mail περί "άμεσου κινδύνου καταστροφής των βλαστικών κυττάρων", που σκόρπισε αγωνία σε περίπου 30.000 γονείς, οι οποίοι την είχαν μέχρι τότε εμπιστευθεί για τη φύλαξη του γενετικού υλικού των παιδιών τους.   Μάλιστα οι γονείς μέσω του δικηγόρου Χάρη Οικονομόπουλου, προχώρησαν σε ενέργειες ώστε μέχρι να επιλυθεί το θέμα , να αναλάβει το "Υγεία" (στον όμιλο του οποίου ανήκε η εταιρεία μέχρι το 2013) την συντήρηση των βλαστοκυττάρων.

  Συνολική έρευνα 

  Η αναφορά του συνηγόρου καταναλωτή ουσιαστικά θα διευρύνει την έρευνα σε όλες τις λειτουργούσες ιδιωτικές εταιρείες – τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος που δραστηριοποιούνται στον χώρο προκειμένου να διερευνηθεί αν αληθεύουν ισχυρισμοί πως δε διαθέτουν άδεια. Εκτιμάται δε πως αυτές είναι πάνω από 15 , με εκατοντάδες χιλιάδες γονείς να εμπλέκονται στην ιστορία αυτή, έχοντας ήδη καταβάλλει από 1.600 έως 3.000 ευρώ έκαστος για τη φύλαξη του πολύτιμου γενετικού υλικού. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζαγορίτης ζήτησε επίσης να διερευνηθεί από τους εισαγγελείς αν έχει παραβιασθεί η νομοθεσία, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών κατά τη συλλογή, τη συντήρηση και τη διαφύλαξη αναντικατάστατου βιολογικού υλικού με αξιόπιστες διαδικασίες, καθώς και το ζήτημα της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών – καταναλωτών.

  Ο κ. Ζαγορίτης προσκόμισε όλα τα σχετικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά τη διερεύνηση αναφορών οι οποίες υποβλήθηκαν από μεγάλο αριθμό γονέων που είχαν συμβληθεί με την εταιρεία. Η Stem Health μάλιστα φέρεται να λειτουργούσε χωρίς να διαθέτει σχετική άδεια από το Υπουργείο Υγείας κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ