Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιουλ-2017 16:25

  Α. Γεωργιάδης: Το Δημόσιο βγήκε ωφελημένο από την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν

  Α. Γεωργιάδης: Το Δημόσιο βγήκε ωφελημένο από την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Το Ερρίκος Ντυνάν ήταν ιδιωτικό νοσοκομείο. Το Δημόσιο βγήκε ωφελημένο από την πώληση. Προτεραιότητά μου ήταν να μην κλείσει το νοσοκομείο και να διασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι" δήλωσε, σήμερα, στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης που εξετάζετε ως μάρτυρας για τα τεκτενόμενα στο νοσοκομείο με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε πολλές φορές στην κατάθεσή του ότι "ο κοινωφελής χαρακτήρας του Ντυνάν είχε χαθεί από τα χρέη του".

  Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε την κατάθεσή του με ασπασμό στο Ευαγγέλιο που ορκίστηκε και κάνοντας τον σταυρό του. Αρχικά, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, θέλοντας να περιφρουρήσει τη διαδικασία, κάλεσε τον Άδωνι Γεωργιάδη, επειδή με δηλώσεις του "όλο το προηγούμενο διάστημα έχει πολιτικά ως δημόσιος κατήγορος επιτεθεί στους βουλευτές της πλειοψηφίας, να αποφύγει να κάνει το ίδιο κατά την απάντηση των ερωτήσεων". Οι διευκρινίσεις αυτές του κ. Μπαλωμενάκη προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη που τις χαρακτήρισε "πατρικές νουθεσίες" και ότι "δεν μπορεί να υπαγορεύσει στον μάρτυρα το πώς θα απαντά", με τον κ. Μπαλωμενάκη να του απαντά "να μην κάνει τον συνήγορο του μάρτυρα γιατί δεν το έχει ανάγκη...". Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του ζήτησε από τον πρόεδρο της Εξεταστικής να είναι αντικειμενικός, σημειώνοντας ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας σε προηγούμενες εξετάσεις διαστρέβλωσε κατάθεση μάρτυρα μεταφέροντάς την σε άλλο και ο πρόεδρος δεν το διόρθωσε.

  Ο πρώην υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε την κατάθεσή του με μια δεκάλεπτη τοποθέτηση και κατάθεση εγγράφων που αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον ίδιο, από πού απορρέει ο ιδιωτικός χαρακτήρας του νοσοκομείου και υποστήριξε γιατί επέμεινε στην απομάκρυνση από την διοίκηση του Ερρίκος Ντυνάν του Ανδρέα Μαρτίνη. Επιπλέον εξήγησε γιατί κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την διοίκηση καθώς θα ήταν υπεύθυνος με την προσωπική του περιουσία έναντι των οφειλετών του νοσοκομείου.

  Καθ΄ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής του χαρακτήρισε πολλές φορές την παρέμβασή του ως υπουργός Υγείας για το νοσοκομείο ήταν ως "καλή υπηρεσία" ώστε να σωθεί το νοσοκομείο και μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, όπως ήταν και "η παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στην υπόθεση Μαρινόπουλος- Σκλαβενίτη", όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε αρκετές φορές στην κατάθεσή του το εξής: "Δεν είχα τυπικά την αρμοδιότητα ως υπουργός Υγείας να παρέμβω στην διένεξη μεταξύ δύο ιδιωτών (Ντυνάν- Πειραιώς) αλλά το έκανα ως πολιτική παρέμβαση για να μην μείνουν οι εργαζόμενοι στο δρόμο και να κλείσει το νοσοκομείο".

  Ερωτηθείς για το "αν ζήτησε" ως υπουργός Υγείας την παραίτηση του ΔΣ και του Ανδρέα Μαρτίνη, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε χαρακτηριστικά: "Συμφωνούμε όλοι στην αίθουσα ότι έπρεπε να φύγει ο Μαρτίνης; Και έτυχε ο κλήρος σε μένα που ήμουν υπουργός να τον αναγκάσω να φύγει". Επιπλέον, έκανε αναφορά σε δηλώσεις τότε του κ. Ξανθού που ήταν επικεφαλής του τομέα Υγεία του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε για την "κλίκα Μαρτίνη" και σε σειρά ερωτήσεών του, με τις οποίες ζητούσε από πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την αποπομπή του.

  Όταν ρωτήθηκε εάν είχε "την τυπική ιδιότητα" να ζητήσει την παραίτηση Μαρτίνη και αν ήταν "απαίτηση ήταν της τραπέζης Πειραιώς" απήντησε χαρακτηριστικά: "Άδραξα την ευκαιρία να ζητήσω την αποπομπή Μαρτίνη μετά από απαίτηση της Τράπεζας Πειραιώς που ζήτησε την παραίτηση όλου του ΔΣ και του προέδρου καθώς είχαν περιέλθει όλα τα δάνεια στη συγκεκριμένη τράπεζα" ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, να μην κλείσει ούτε μια μέρα και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

  Αρκετές φορές στην κατάθεσή του ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το Ντυνάν ήταν ιδιωτικό νοσοκομείο και προς επίρρωση των λεγομένων του κατέθεσε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη "που είχε χαρακτηρίσει ιδιωτικό το Ερρίκος Ντυνάν". "Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει το Ντυνάν ως ιδιωτικό ίδρυμα. Και ο εισαγγελέας που προφυλάκισε τον Μαρτίνη τον προφυλάκισε ως πιθανό ένοχο για απιστία ως προς ένα ιδιωτικό ίδρυμα. Η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε ως ιδιωτικό το Ντυνάν", προσέθεσε ενώ συχνά επαναλάμβανε ότι "το Ερρίκος Ντυνάν ήταν ένα λογιστικό χάος".

  Ερωτηθείς από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα εάν "ήταν επιθυμία της τράπεζας να αλλάξει η διοίκηση" δήλωσε καταφατικά λέγοντας ότι "είναι πρακτική των τραπεζών" ενώ επισήμανε ότι ο ίδιος δεν είχε αρμοδιότητα, γι΄ αυτό απλώς προσέφερε τις καλές του υπηρεσίες. "Το νοσοκομείο ήταν ιδιωτικό. Πράγματι ο υπουργός Υγείας δεν είχε καμία αρμοδιότητα. Ο κ. Μαρτίνης θα μπορούσε να μην παραιτηθεί. Παραιτήθηκε όμως. Γιατί; Γιατί γνώριζε ότι θα έπαυα να ασχολούμαι και οι εργαζόμενοι θα έβγαιναν στο δρόμο" δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

  "Ήταν απόφαση της κυβέρνησης ή δική σας; Ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά;" ρωτήθηκε από τον κ. Λάππα, με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά ότι είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό. "Η τότε κυβέρνηση ενδιαφερόταν να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους και η κυβέρνηση παρενέβη για λόγους εθνικού συμφέροντος για να μην ξηλωθεί το σήμα του Ερυθρού Σταυρού. Τυπικά δεν είχα το δικαίωμα, πήρα την πρωτοβουλία για να σώσω το νοσοκομείο και πιστεύω ότι ο καθένας θα έκανε το ίδιο", υποστήριξε ο μάρτυρας.

  Αναφερόμενος στο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του νοσοκομείου και της τράπεζας υποστήριξε ότι "ήταν ένας οδικός χάρτης μεταξύ της τράπεζας και του νοσοκομείου γιατί εάν έβγαινε σε πλειστηριασμό αφότου έκλεινε θα έχανε την αξία του. Το μνημόνιο έκανε μία καλή συμφωνία ώστε να βρεθεί η οριστική λύση" και τόνισε ότι ήταν γνωστό το μνημόνιο και στους εργαζόμενους και στο ΔΣ, καθώς "είχε δημοσιευτεί και στο ΑΠΕ και στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"".

  Για τον πλειστηριασμό, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ήταν "διαγωνιστική διαδικασία" ενώ για την ασυλία που υπέγραψε ως υπουργός στα μέλη του ΔΣ δήλωσε ότι έγινε "μετά από απόφαση της Βουλής, γιατί χωρίς αυτό το νοσοκομείο θα είχε κλείσει" και δικαιολόγησε ότι ουδείς δεχόταν να αναλάβει φοβούμενος ότι θα βρισκόταν στα δικαστήρια για τα χρέη του Ντυνάν.

  Μάλιστα ανέφερε ότι αυτό που έγινε τότε στο Ντυνάν είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που ψήφισε, προ ημερών, η Βουλή για τον ΟΑΣΘ. "Του ίδιου τύπου ασυλία που δώσατε εσείς στον ΟΑΣΘ δώσαμε και εμείς στο Ντυνάν", δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

  Ερωτηθείς "εάν γνώριζε για τις μετατάξεις από το Ντυνάν στο υπουργείο Υγείας", ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι "δεν γνώριζε τίποτα" ενώ για την τροπολογία Βορίδη υποστήριξε ότι "εάν δεν γινόταν το Ντυνάν σε 4 μέρες θα έκλεινε και οι εργαζόμενοι θα έχαναν τη δουλειά τους". "Λόγω του πλειστηριασμού που έγινε πήρε το ελληνικό Δημόσιο 60 εκατ. από χρέη και φόρους και οι εργαζόμενοι τους μισθούς τους", σημεώσε και προσέθεσε ότι "χάρη έκανε η τράπεζα Πειραιώς και πήρε το Ντυνάν", κατηγορώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν πέσει θύμα συνωμοσιολογίας.

  Μιλώντας για το τίμημα που πουλήθηκε το Ντυνάν, ισχυρίστηκε ότι "το νοσοκομείο ήταν ένα κουφάρι και σήμερα που η τράπεζα θέλει να το πουλήσει προσέλαβε διεθνή οίκο και προσπαθεί να το πουλήσει 60 εκατ. και δεν βρίσκει αγοραστή, ενώ όταν το αγόρασε η τράπεζα το αγόρασε 115 εκατ. και έχει βάλει συν 40 εκατ. αυτά τα χρόνια".

  Τέλος, ερωτηθείς από τα μέλη της επιτροπής "αν υπήρχε άλλος δρόμος από τον πλειστηριασμό" ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο άλλος δρόμος θα ήταν η κρατικοποίηση, κάτι που θα σήμαινε ότι τα Δημόσιο θα αναλάμβανε όλα του τα χρέη "τη στιγμή που κόβονταν μισθοί και συντάξεις", ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους προέτρεψε να κάνουν ένα νόμο τώρα "εάν επιθυμούν την κρατικοποίηση του Ντυνάν και να το αγοράσει το ελληνικό Δημόσιο 60 εκατ". "Χάρη σε μένα θα το αγοράσετε μόνο 60 εκατ. και χωρίς χρέη" είπε χαρακτηριστικά.

  Μάλιστα ο ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να κληθεί και πάλι στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, όταν θα συζητηθεί η υπόθεση του ΚΕΛΠΝΟ. Η εξέταση του Άδωνι Γεωργιάδη θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα καθώς η επιτροπή έπρεπε να διακόψει το απόγευμα λόγω του ότι οι βουλευτές είχαν να παραστούν και στην Ολομέλεια.

  Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην πολύωρη εξέτασή του υποστήριξε ότι για το "Ντυνάν" έκανε άριστη δουλειά γιατί κατάφερε να διώξει τον Ανδρέα Μαρτίνη (το οποίον η τότε κυβέρνηση τον θεωρούσε διεφθαρμένο), υπογράμμισε ότι το Ντυνάν ήταν ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, ότι η τράπεζα έδωσε μεγάλο τίμημα για την αγορά του και από την πώλησή του επωφελήθηκε και το Δημόσιο, και το νοσοκομείο, και οι εργαζόμενοι.
   
  Επίσης είπε ότι "ο Ανδρέας Μαρτίνης εξαπάτησε το ελληνικό Δημόσιο, παραχωρώντας το δικαίωμα στην Πολιτεία να δίνει ειδικότητες ιατρών μέσω του Ντυνάν. "Ποτέ δεν ήταν κοινωφελές ίδρυμα και ο λόγος που αντιδρούσε όλη η αγορά ήταν αυτό. Δεν ήταν κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο ωστόσο είχε ευνοϊκό καθεστώς".
   
  Παράλληλα ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε αναφορά και στην αείμνηστη Σόφη Βαρβιτσιώτη (σύζυγος του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη) που ως μέλος του Ερυθρού Σταυρού είχε ζητήσει να ελεγχθεί ο Ανδρέας Μαρτίνης για κακοδιαχείρηση.
   
  Επίσης ερωτηθείς από τον Νίκο Νικολόπουλο αναφορικά για τον "Ερυθρό Σταυρό", είπε ότι "ο κ. Μαρτίνης είχε στήσει ένα πολυετές σύστημα στον Ερυθρό Σταυρό το οποίο ήταν αδιαπέραστο και μας είχε ζητήσει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός αυτό να αλλάξει".
   
  Απαντώντας, σε άλλη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή για τους αργόμισθους που είχε αναφέρει ο κ. Λιαρόπουλος στην έκθεσή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε άγνοια και προσέθεσε πως εάν υπήρχαν πρέπει να τους βρει το "Ντυνάν" και να τους ζητήσει πίσω τα χρήματα που έλαβαν εάν δεν τα δικαιούνταν. Για όσους δε νοσηλεύτηκαν χωρίς να πληρώσουν ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι "εάν δεν έχει υπάρξει έγγραφη ενημέρωση μέσω τιμολογίου σε αυτούς δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν". Ενώ ερωτηθείς "εάν πρέπει να ανοίξουν οι λογαριασμοί εμπλεκόμενων", ο κ. Γεωργιάδης απήντησε "αν υπάρχει υπόνοια για τον οποιονδήποτε μπορεί να ελεγχτεί με ένα απλό φορολογικό έλεγχο. Δεν είναι υπέρ τού να κρεμιούνται άνθρωποι στα μανταλάκια".
   
  Πέραν του "Ντυνάν" ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην επιτροπή, υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πάρτι στην υγεία έχει γίνει στα φάρμακα. Εν τούτοις, ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο για τα εμβόλια γρίπης την περίοδο υπουργίας Αβραμόπουλου, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ο κ. Αβραμόπουλος δεν έκανε τίποτα άλλο από αυτό που επέβαλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς υπήρχαν τότε φόβοι ότι η γρίπη θα έπαιρνε διαστάσεις πανδημίας", υπογράμμισε ότι "ο κ. Αβραμόπουλος αγόρασε τότε λιγότερα εμβόλια από ό,τι προέβλεπε ο ΠΟΥ" και ενημέρωσε την επιτροπή ότι "όσα εμβόλια περίσσεψαν τα επέστρεψε πίσω η επόμενη υπουργός κ. Ξενογιαννακοπούλου".
   
  Ο Άδωνις Γεωργιάδης αρκετές φορές στην τοποθέτησή του επαίνεσε την κατάθεση του Ανδρέας Λοβέρδου στην εξεταστική για το "Ντυνάν" και συγκεκριμένα την απόφασή του, όταν ήταν υπουργός, να ψηφίσει την τροπολογία για το "Ερρίκος Ντυνάν".
   
  Στην επιτροπή δεοντολογίας η επιστολή Λοβέρδου
   
  Οι βουλευτές μέλη της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος απέστειλαν στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής την επιστολή που έστειλε σήμερα στην Εξετατσική ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε στημένη την επιτροπή.

  Ο κ. Λοβέρδος στην επιστολή του κάνει λόγο για "προαποφασισμένα πορίσματα" και "κατασκευασμένους μάρτυρες" και εγκαλεί την Επιτροπή ότι δεν αναγνώστηκε "σύντομη απάντησή μου στην υβριστική επιστολή τους", ενώ κατηγορεί τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για "ιταμή συμπεριφορά" και πως "απέδειξαν ότι επειδή έχουν χρεοκοπήσει πολιτικά πράγματι έχουν φτάσει σε έσχατο σημείο πολιτικού ευτελισμού και ηθικής εξαχρείωσης".

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων