Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουν-2017 18:03

  Σπουδές και επαγγελματικοί τίτλοι – ποια τα πλεονεκτήματα τους στην αγορά εργασίας;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική καθώς βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο και όσοι επιδιώκουν να χτίσουν επιτυχημένη καριέρα, ιδιαίτερα σε "απαιτητικούς" κλάδους όπως είναι τα χρηματοοικονομικά, πρέπει να αναπτύξουν επαγγελματικά προσόντα που θα τους κάνουν μοναδικούς και θα τους δίνουν διαρκώς ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. 

  Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της συζήτησης πάνελ, με θέμα "Σπουδές, Επαγγελματικοί Τίτλοι και Προοπτικές Καριέρας", την οποία συντόνισε ο κ. Στέλιος Ντότσιας, Διευθυντής της Globaltraining Ελλάδας. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Καραμάνης, Καθηγητής Λογιστικής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), η κυρία Δρ. Ιωάννα Μουτάφη, Επικεφαλής τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, Grant Thornton και η κυρία Έλενα Σκαρπαθιώτη, Senior Talent  Acquisition and Identification Manager R3 της Coca Cola, Hellenic Bottling Company.

  H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου "Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

  Ο κ. Ντότσιας τόνισε τη σημασία των επαγγελματικών πιστοποιήσεων, όπως είναι τα ACCA, CFA, CIA, CIPR κ.α. που βρίσκουν εφαρμογή σε μία πληθώρα κλάδων όπως αυτοί των Χρηματοοικονομικών, του Εσωτερικού Ελέγχου, των Δημοσίων Σχέσεων κλπ. Επίσης τόνισε ότι οι τίτλοι αυτοί θα αποτελέσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο προφίλ του υποψηφίου, καθώς απονέμονται από διεθνώς αναγνωρισμένα σώματα με τη διεξαγωγή εξετάσεων που είναι κοινές για όλους. 

  Εργασιακή εμπειρία έναντι του επαγγελματικού τίτλου – Πώς συνδέονται μεταξύ τους;

  "Η εργασιακή εμπειρία, έστω μικρής διάρκειας, προτείνεται να προηγηθεί του επαγγελματικού τίτλου" τόνισε στην συνέχεια μεταξύ άλλων η κα Σκαρπαθιώτη. "Έτσι, η επιλογή του επαγγελματικού τίτλου είναι συνειδητή, και, ως πιο δυναμικό εφόδιο μπορεί να οδηγήσει ταχύτερα σε ουσιαστική εξέλιξη των στελεχών στην αγορά εργασίας".  Έδωσε επίσης έμφαση στο πόσο σημαντική είναι η διαρκής ενημέρωση και η παρακολούθηση των εξελίξεων στους κλάδους ενδιαφέροντος. Σύμμαχος σε αυτό είναι το διαδίκτυο, και εξαιρετικό εργαλείο το Linkedin, που προσφέρεται ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό. Τέλος, επεσήμανε τη σημασία των soft skills, καθώς μόνο το 30% της απόδοσής μας εξαρτάται από την γνώση του αντικειμένου μας και την εφαρμογή του στην εργασία μας, ενώ το 70% αφορά σε άλλες δεξιότητες όπως η επικοινωνία, η διαπραγμάτευση, το ομαδικό πνεύμα κ.α.

  "Στην εταιρία μας δίνουμε μεγάλη βάση στις επαγγελματικές πιστοποιήσεις", δήλωσε η Δρ. Μουτάφη, επισημαίνοντας ότι η Grant Thornton χρηματοδοτεί την επίτευξη πιστοποιήσεων για τους εργαζομένους της με στόχο την ανάπτυξή τους και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση υψηλών επιπέδων ποιότητας των υπηρεσιών της. Επιπλέον, στη διαδικασία επιλογής νέων προσλήψεων, η ολοκλήρωση ακόμη και μέρους επαγγελματικής πιστοποίησης αξιολογείται θετικά, καθώς υποδεικνύει όχι μόνο κατάρτιση σε επίπεδο γνώσεων, αλλά και την επικέντρωση του υποψηφίου σε συγκεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Ωστόσο, η πιστοποίηση δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επαγγελματική επιτυχία και όπως δήλωσε, "είναι σημαντικό ο κάθε υποψήφιος να αναπτύξει και τα δικά του skills που τον καθιστούν μοναδικό".

  Στη συνέχεια ο κύριος Καραμάνης  δήλωσε ότι, όπως σε όλο τον κόσμο, το πανεπιστήμιο και η επαγγελματική εκπαίδευση έχουν διακριτούς και συμπληρωματικούς ρόλους. Στο Πανεπιστήμιο ο νέος και η νέα μυούνται στην επιστήμη που σπουδάζουν και μαθαίνουν πώς να αποκτούν γνώση χρήσιμη για τη ζωή και την καριέρα τους. Στην επαγγελματική εκπαίδευση, παράλληλα με την εργασία, οι νέοι αποκτούν την ικανότητα να εφαρμόζουν αποτελεσματικά και αποδοτικά, σε πρακτικό επίπεδο, τις γνώσεις που απέκτησαν στο πανεπιστήμιο, αλλά και να τις εμβαθύνουν και συμπληρώνουν. Τέλος, τόνισε τη σημασία οι υποψήφιοι να βελτιώνουν την ικανότητα επικοινωνίας και άλλες προσωπικές δεξιότητες, καθώς οι εργοδότες έχουν αντιληφθεί τη σημασία τέτοιων παραμέτρων στο χώρο εργασίας και αναζητούν ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ