Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Απρ-2017 13:55

  Στον Παναμά Έλληνες Εισαγγελείς για "ξεκλείδωμα" των Panama Papers

  Στον Παναμά Έλληνες Εισαγγελείς για "ξεκλείδωμα" των Panama Papers
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Έναν κατάλογο με υποθέσεις διαφθοράς που φέρονται να εμπλέκονται κυρίως εταιρείες και ιδρύματα, οι λογαριασμοί των οποίων βρίσκονται στα περίφημα Panama Papers, υπέβαλαν την περασμένη εβδομάδα Έλληνες Εισαγγελείς στην Γενική Εισαγγελία του Παναμά, στην οποία μετέβησαν για συνάντηση και άντληση στοιχείων.

  Το κλιμάκιο των Ελλήνων Εισαγγελέων με επικεφαλής τον κ. Παν. Αθανασίου που εποπτεύει τις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα, μετέβη την περασμένη βδομάδα στη Χάγη και υπέβαλε στη Γενική Εισαγγελέα του Παναμά αιτήματα για το άνοιγμα λογαριασμών από τα λεγόμενα Panama Papers σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς.

  Οι υποθέσεις αυτές έχουν τεθεί υπό έρευνα από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και το άνοιγμα λογαριασμών θα ξεπλοκάρει την έρευνα και θα αποκαλύψει τους δικαιούχους τεράστιων χρηματικών ποσών, για τα οποία υπάρχει οσμή διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων. Μαζί με τον κ. Αθανασίου, στη Χάγη, μετέβησαν η Ελένη Τουλουπάκη και ο Χρήστος Ντζούρας, και έθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία για ανοίγματα λογαριασμών για Έλληνες που είναι στις λίστες των Panama Papers και κυρίως εταιρειών και ιδρυμάτων, προκειμένου να βρεθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι μεγάλων χρηματικών ποσών για τα οποία οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ανοίξει έρευνες.

  Μόνο διαφθορά

  Οι ελληνικές Αρχές έχουν να ξεκλειδώσουν έναν γρίφο που θέτουν οι Αρχές του Παναμά, οι οποίες γνωστοποίησαν πως θα παράσχουν στοιχεία μόνο για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και όχι για υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς στην εν λόγω χώρα δεν υπάρχει αδίκημα φοροδιαφυγής.

  Ο Έλληνες εισαγγελείς μετείχαν κατά την τριήμερη παραμονή τους στη Χάγη, την περασμένη εβδομάδα, σε σειρά συναντήσεων που οργανώθηκαν από την Eurojust και στις οποίες μετείχαν εισαγγελείς από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, με αντικείμενο τα Panama Papers, με βασικό στόχο την παροχή στοιχείων από τον Παναμά ,προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμοί και να εντοπιστούν οι δικαιούχοι μαύρου, ενδεχομένως και πολιτικού χρήματος.

  Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση, πέραν της χώρας μας, επιδεικνύουν οι εισαγγελικές Αρχές της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας που έχουν πολλούς λογαριασμούς στα Panama Papers για πολίτες τους ή εταιρείες δικών τους συμφερόντων, όπως επίσης και οι ΗΠΑ που πρωτοστατούν στις έρευνες κατά της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ