Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Μαρ-2017 09:29

  Αθώοι όλοι για το Βατοπαίδι

  Αθώοι όλοι για το Βατοπαίδι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:38

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στην πλήρη αθώωση και των 14 κατηγορουμένων, μοναχών, κρατικών υπαλλήλων, συμβολαιογράφων κλπ, για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, μετά από ακροαματική διαδικασία δυο ετών, ανακοίνωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η απόφαση αυτή, εννέα χρόνια μετά από την ανακίνηση του θέματος που ουσιαστικά αποτέλεσε τον "επίλογο" της κυβέρνησης Καραμανλή, πέραν της κρίσης περί αθωότητας των κατηγορουμένων, αναγνώρισε πως η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής ανήκουν στο Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν ακόμη αστικές δίκες για το θέμα. Η υπόθεση, ως γνωστόν αφορά στις αποκαλούμενες "ιερές ανταλλαγές" ακινήτων με το ελληνικό Δημόσιο. Μια απόφαση που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από ιερείς, μοναχούς, μοναχές και πιστούς που παρακολούθησαν την εκφώνηση της. 

  Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία είχε εισηγηθεί την αθώωση και των 14 κατηγορουμένων, έκρινε πως από την ακροαματική διαδικασία δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκόμενους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεών της με ακίνητα του Δημοσίου.

  Συγκεκριμένα, οι δικαστές, στο σκεπτικό της απόφασής τους, τόνισαν  ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν "λόγω ελλείψεως κυρίως του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου στο πρόσωπό τους και σε λίγες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχείων της αντικειμενικής υποστάσεως των αδικημάτων".

  "Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας, όμως, δεν είμαι" 

  "Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας, όμως, δεν είμαι", είχε πει στην απολογία του ο ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος μαζί με τον μοναχό Αρσένιο και άλλους 12 κατηγορουμένους κλήθηκαν να λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της ηθικής και φυσικής αυτουργίας σε πράξεις απιστίας, ψευδείς βεβαιώσεις, ψευδορκία, αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Μεταξύ των κατηγορουμένων, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού της ΝΔ, Γιώργου Βουλγαράκη, ο αδελφός της, Δημήτρης και ο πατέρας της, Διονύσης Πελέκης, δικηγόροι και οι δύο. Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην γ.γ. του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη και  στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρός του Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.

  Ικανοποίηση Σ. Κεχαγιόγλου, συνηγόρου υπεράσπισης Κ. Γκράτσιου

  "Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ), τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου", σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Γκράτσιου, Σάκης Κεχαγιόγλου. 

  "Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια.

  Τέλος επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπαιδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία", συνεχίζει.

  Μ. Δημητρακόπουλος: Ιστορική η σημερινή απόφαση

  Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου που αθώωσε τον Γέροντα Εφραίμ και τον Πατέρα Αρσένιο είναι ιστορική, αναφέρει ο συνήγορος υπεράσπισης τους, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. "Το Βατοπαίδι θα εξακολουθήσει να παράγει θρησκευτικό, πολιτισμικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως πράττει εδώ και 10 αιώνες", τονίζει στην ανακοίνωσή του.

  Αντώνης Φούσας: Η αθωωτική απόφαση στέλνει ηχηρά μηνύματα

  Στα τέσσερα "ηχηρά μηνύματα" που στέλνει η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών - η οποία "είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ίδια τη Δικαιοσύνη, για τη χώρα μας και για τους κατηγορουμένους" - αναφέρεται από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης Αντώνης Φούσας:

  1. Ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές.
  2. Ότι είναι εγκληματικό να κατασκευάζονται εν γνώσει ψεύτικα σκάνδαλα και να διασύρονται άδικα από πολιτικούς αντιπάλους κρατικοί λειτουργοί, και να διακόπτεται βίαια και πρόωρα, όπως έγινε το έτος 2009, το έργο μιας νομίμως εκλεγμένης από το λαό Κυβέρνησης.
  3. Ότι με την εκδοθείσα αθωωτική απόφαση δικαιώθηκαν συνάνθρωποί μας και αποκαταστάθηκε η τιμή σπουδαίων λειτουργών του Ελληνικού Κράτους και της Εκκλησίας.
  4. Ότι, δυστυχώς, το έτος 2009, με το δήθεν πλέον σκάνδαλο του Βατοπαιδίου διεκόπη ένα σπουδαίο και υψίστης σημασίας έργο στο Άγιον Όρος για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

  "Εύχομαι, τέτοια θλιβερά και καταστροφικά φαινόμενα να μην επαναληφθούν ποτέ άλλοτε στο μέλλον, διότι έτσι ζημιώνεται ανεπανόρθωτα η χώρα και ο λαός μας και πλήττεται και νοθεύεται η Δημοκρατία", καταλήγει.

  Αλέξης Στεφανάκης: Η σημερινή απόφαση διορθώνει τον παραλογισμό της ποινικής δίωξης

  "Η  σημερινή ομόφωνη  αθωωτική απόφαση όλων των  κατηγορουμένων  διορθώνει τον παραλογισμό της ποινικής δίωξης κ αποδεικνύει οτι η δικαιοσύνη αυτοτραυματίζεται μεν αλλά τουλάχιστον είναι σε θέση να θεραπεύσει έστω κ  την ύστατη ωρα τις δικές της αστοχίες!" αναφέρει ο Αλέξης Στεφανάκης ο οποίος ως συνήγορος υπεράσπισης, δηλώνει την απόλυτη ικανοποίηση του για τη σημερινή απόφαση και τη λύπη του για "την αναμονή του αυτονόητου επι μια 10ετια!".

  "Δικαίωση της κυβέρνησης Καραμανλή και της ΝΔ"

  Για δικαίωση της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και της παράταξης κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, που τοποθετήθηκε, μέσω ανακοίνωσης, για την απόφαση της Δικαιοσύνης στην υπόθεση Βατοπεδίου.

  "Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου δικαιώνει την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν. Εκθέτει, ταυτόχρονα, όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα”, τόνισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


  Μπακογιάννη: Αφιερώνω την απόφαση στη μνήμη του Γιάννη Αγγέλου

  "Αφιερώνω την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για το Βατοπαίδι στη μνήμη του Γιάννη Αγγέλου που δεν άντεξε τη λάσπη γι' αυτή την υπόθεση", ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Ντόρα Μπακογιάννη.


  Ρουσόπουλος: "Συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν"

  "Συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν" τονίζει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος με αφορμή την αθωωτική απόφαση της δικαιοσύνης για όλους τους κατηγορούμενους, στην υπόθεση Βατοπαιδίου.

  Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ανακοίνωσή του, κάνει αναφορά και στον Γιάννη Αγγέλου λέγοντας: "Κρίμα που ο φίλος μου Γιάννης Αγγέλου δεν έζησε να νιώσει αυτήν τη δικαίωση". Στο στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή και διευθυντή του γραφείου του, Γιάννη Αγγέλου, που απεβίωσε πέρυσι είχε επιβληθεί η ποινή της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 400.00 ευρώ για την υπόθεση Βατοπεδίου.

  Κ. Καραμανλής: Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή

  "Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή" τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αφορμή την αθωωτική απόφαση της Δικαιοσύνης για όλους τους κατηγορούμενους, στην υπόθεση Βατοπαιδίου.

  Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός έκανε την εξής δήλωση: "Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι".

  Διαβάστε ακόμη:

  * ΠΑΣΟΚ για Βατοπαίδι: Η εμπλοκή των πολιτικών προσώπων δεν κρίθηκε ποτέ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ