8 Τούρκοι αξιωματικοί, 3 ποινικά τμήματα, ίδιες αποφάσεις;
Πέμπτη, 26-Ιαν-2017 07:56
Του Παναγιώτη Στάθη
Ορατός είναι ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα και η ελληνική Δικαιοσύνη στη δυσχερή θέση το ανώτατο Δικαστήριο να εκδώσει διαφορετικές αποφάσεις για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς στις 3 το μεσημέρι που είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των τριών ποινικών τμημάτων για την υπόθεση.
Η εξ' αρχής - αμφιλεγόμενη νομικά - απόφαση να διαχωριστούν οι δικογραφίες ουσιαστικά δημιουργούν αυτόν τον κίνδυνο. Την ίδια στιγμή ενόψει του γεγονότος ότι ήδη την περασμένη Δευτέρα η ανακοίνωση αναβλήθηκε, πληροφορίες αναφέρουν πως οι διασκέψεις ορισμένων εκ των τμημάτων δεν έχουν ακόμα (μέχρι και χθες το βράδυ) ολοκληρωθεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί.
Η διαφυγή μέσω ευρωπαϊκού δικαστηρίου
Τη στιγμή πάντως που οι φήμες οργιάζουν, ο υπουργός δικαιοσύνης και κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο, φρόντισε να ξεκαθαρίσει για το θέμα πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του δικαστηρίου:
"Συνεδρίασαν τα Τμήματα του Αρείου Πάγου, με διαφορετικές συνθέσεις, αναμένουμε την απόφαση και η Κυβέρνηση θα κάνει απολύτως αποδεκτές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Άλλωστε και από επιστημονικής απόψεως η Κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα δεν εμπλέκεται ως Εφετείο του Αρείου Πάγου. Για να σοβαρευτούμε, επειδή κάποιοι έτσι το παρουσιάζουν. Η εμπλοκή της Κυβέρνησης σε περίπτωση εκδόσεων γίνεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για να κριθούν λεπτά ζητήματα διακρατικών σχέσεων".
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται "τι θα κάνει ο υπουργός αν αποφασιστεί έκδοση" (έχει δικαίωμα είτε να συναινέσει είτε να αρνηθεί) η απάντηση είναι προφανής μετά την απάντηση αυτή του κ.Κοντονή, όμως η διέξοδος διαφυγής έχει δοθεί ήδη απο τον ίδιο και είναι η αναμονή εκ μέρους του της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ενώπιον του οποίου δεδομένα θα προσφύγουν οι αξιωματικοί σε μια τέτοια περίπτωση.
Αυτή την απάντηση έδωσε προχθές σε συνέντευξή του:
"Όπως έχω κατ’ επανάληψη πει, η κυβέρνηση θα σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι απορριπτική του αιτήματος εκδόσεως τότε η διαδικασία τελειώνει εκεί και κανείς δεν εμπλέκεται. Εάν είναι θετική, τότε,αν οι υπό έκδοση επιλέξουν να προσφύγουν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, όπως έχουν δικαίωμα - και η χώρα δεσμεύεται γι αυτό - αυτό θα πρέπει να γίνει απρόσκοπτα. Από εκεί και πέρα, η εμπλοκή του Υπουργού Δικαιοσύνης και της Κυβέρνησης έπεται, όπως το προβλέπει ο νόμος. Γιατί σε τέτοια ζητήματα εξετάζονται όχι νομικά ζητήματα, όπως λανθασμένα ορισμένοι αναφέρουν, τα νομικά ζητήματα τα λύνουν τα δικαστήρια, αλλά θέματα των διεθνών σχέσεων της χώρας. Η διαδικασία είναι προδιαγεγραμμένη από το νόμο".