Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 27-Νοε-2016 15:28

  Ν. Σακελλαρίου (ΣτΕ): "Δέχτηκα ανοίκειες επιθέσεις για την υπόθεση των ΜΜΕ"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:35

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σκληρή επίθεση σε όσους τον αμφισβήτησαν για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών εξαπέλυσε από το βήμα της 32ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Νίκος Σακελλαρίου, μιλώντας ακόμα και για τη "δύναμη των ΜΜΕ".  Αίσθηση προκάλεσε βέβαια και η κριτική που άσκησε σε προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, χρησιμοποιώντας τη φράση "έχουμε και εμείς την ευθύνη μας για αυτά τα Μνημόνια και το PSI... Ας ανοίξουν τις αποφάσεις". 

  "Από καρδιάς"

  "Από καρδιάς", όπως είπε, ήταν η ομιλία του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου, ο οποίος πρόσφατα  βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής λόγω της κρίσιμης απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Τήρησε αταλάντευτα το καθήκον του, είπε, και άφησε αιχμές για τις παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ για το μνημόνιο και το  PSI. 

  "Το Σύνταγμα αντέχει. Το ερώτημα είναι αν αντέχουμε εμείς το βάρος της συνταγματικής μας αποστολής. Όλοι κάνουμε την προσπάθειά μας. Να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Υπέστην πλήγματα, τελευταία δέχθηκα ανοίκειες επιθέσεις επ' ευκαιρία συγκεκριμένης υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν εγώ να λαμβάνω εντολές είτε από θεσμικούς είτε από εξωθεσμικούς παράγοντες για το πότε θα κάνω εγώ διάσκεψη.  Γιατί είχε γίνει αυτή η διάσκεψη γνωστή; Πώς είχε γίνει γνωστή; Διά της διαρροής... Δεν σας τα λέω για να δικαιώσω τον εαυτό μου. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε το μέτρο. Πολλές φορές υποσκάπτεται η ενότητα στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ο Τύπος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Είχαμε μια υπόθεση που αφορούσε τα μέσα ενημέρωσης. Εδώ είδατε τη μεγάλη δύναμη του Τύπου. Εμάς δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρέγκλιτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα  και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται. Έχουμε και εμείς την ευθύνη μας για αυτά τα μνημόνια και το PSI. Ας ανοίξουν τις αποφάσεις. Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι  και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός".

  Επιμένει η Βασιλική Θάνου

  Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, πως η συνέλευση έγινε με μειωμένη προσέλευση υπό τη σκιά της έντονης αντιπαράθεσης που ταλανίζει τη Δικαιοσύνη. Με παρόντες τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, τον  αναπληρωτή υπουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο, καθώς και την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων,  η γενική συνέλευση χαρακτηρίστηκε από "εσωστρέφεια" αφού τα θέματα που μονοπώλησαν αφορούσαν τα εσωτερικά προβλήματα του κλάδου, όπως η επέκταση των ορίων ηλικίας αλλά και η νεοσύστατη ένωση. 

  Το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Δικαιοσύνης με αποκορύφωμα την ίδρυση της νέας Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών, η οποία δηλώνει μάλιστα ως έδρα τον Άρειο Πάγο, αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε όλες τις ομιλίες με τον υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει λόγο για ανοίκειες και εμπρηστικές ανακοινώσεις δικαστικών ενώσεων. 

  Χαρακτηριστικό είναι πως η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η οποία θεωρείται ως εμπνευστής της νέας Ένωσης Ανωτέρων και Ανωτάτων Δικαστών επέμεινε στο θέμα της επέκτασης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών λέγοντας: "Το θέμα αυτό ετέθη γιατί με πολύ πρόσφατα νομοθετήματα οι  δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν αύξηση ορίου ηλικίας, όλοι οι πρόεδροι των ανεξάρτητων αρχών έχουν ως  όριο αποχώρησης  το 73ο έτος, οι συμβολαιογράφοι και οι υποθηκοφύλακες το  70ο. Καταφανέστατο είναι ότι οι δικαστές που είχαν υπεροχή περιέρχονται σε δυσμενή διάκριση έναντι όλων των άλλων. Το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει διατάξεις παρόμοιου περιεχομένου του Συντάγματος για την αρχή της ίσης μεταχείρισης και στην απασχόληση και σε συνάρτηση ότι το Σύνταγμα χρήζει ερμηνείας - έχει τεθεί προς προστασία των δικαστών και όχι εις βάρος τους. Θα είμαστε  έτοιμοι στο μέλλον να καταθέσουμε όλα τα επιχειρήματα για να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων για να ευρεθεί η καταλληλότερη λύση". 

  Μάλιστα απάντησε στους επικριτές  τόσο των δικών της προσωπικών χειρισμών όσο και της συνάντησης που είχαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό. "Δεν κατανοώ ούτε δικαιολογώ ορισμένες μεμονωμένες φωνές που έσπευσαν να κριτικάρουν τη συνάντηση αυτή και να τη χαρακτηρίσουν ως συναλλαγή. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική γιατί έγινε  η αύξηση οργανικών θέσεων κατά 18. Όπως και η αύξηση κατά 4 των Αρεοπαγιτών. Τα πικρόχολα σχόλια περί δήθεν συναλλαγής εκθέτουν εκείνους που τα εκστομίζουν".

  Οι υπουργοί

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αναγνώρισε το δικαίωμα στους δικαστές να συγκροτούν και άλλον συνδικαλιστικό φορέα τονίζοντας: "Την τελευταία περίοδο παρατηρούμε φαινόμενα που μας ανησυχούν ιδιαιτέρως. Δεν αναφέρομαι σε ανοίκειες ανακοινώσεις εναντίον δικαστικών ενώσεων. Αναφέρομαι σε κάτι που δημιουργεί μείζον ζήτημα. Αναφέρομαι σε εμπρηστικές ανακοινώσεις ενώσεων εναντίον άλλων πολιτών να συγκροτούν ενώσεις. Πάνω από όλα είστε δικαστές και πρώτα από όλα πρέπει εσείς να το περιφρουρήσετε". Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημ. Ασπρογέρακας κράτησε χαμηλούς τόνους, ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και πρότεινε τη δημιουργία Ομοσπονδίας Δικαστικών Ενώσεων, στο ΔΣ της οποίας θα εκπροσωπούνται όλες οι δικαστικές ενώσεις. "Είναι δικαίωμα του καθενός να μετέχει σε οποιαδήποτε δικαστική ένωση επιθυμεί", είπε χαρακτηριστικά, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα που έχει ανοίξει με την επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών.

  Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης χαρακτήρισε αντισυνταγματική μια αύξηση του ορίου ηλικίας και κατήγγειλε για άλλη μία φορά την ίδρυση της νέας ένωσης. "Η ενότητα βάλλεται και πολεμάται από ελάχιστους μέσα στο σώμα. Γίναμε μάρτυρες διασπαστικών ενώσεων από ανθρώπους που τιμήθηκαν από συναδέλφους. Η νέα ένωση έχει σαφή προσωπικά χαρακτηριστικά και σύντομο χρόνο λήξης. Σαράντα συνάδελφοι  συνέστησαν μια αντιένωση. Για την αύξηση ορίου ηλικίας δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα". 

  Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, με την ιδιότητα του "παλαιού εισαγγελέα", εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην  ανεξαρτησία  των εισαγγελικών λειτουργών. "Ο εισαγγελέας πρέπει να είναι επιεικής, ανεξίκακος, να μην είναι αλαζόνας και κυρίως να υπομένει στωικά τις όποιες άδικες επιθέσεις γίνονται εναντίον του. Οι εισαγγελείς οφείλουν να προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον, να μην υποκύπτουν στα θέλγητρα της δημοσιότητας και να μένουν ανεπηρέαστοι", τόνισε μιλώντας αμέσως μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού και κάλεσε τους εισαγγελείς να δώσουν πρώτοι τη μάχη κατά της διαπλοκής, τονίζοντας: "Αυτή την περίοδο κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το σύστημα της διαπλοκής που ενδημεί επί χρόνια στη χώρα μας που εγκατέστησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε εσάς δεν προσβλέπει η κυβέρνηση μόνο, αλλά πρώτα η κοινωνία γιατί τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά πρέπει να τον δώσετε εσείς. Ο αγώνας βρίσκεται στην κορύφωσή του όπως και ο αγώνας ενάντια στη διαπλοκή, γιατί τα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι μόνα τους. Αυτό το ιερό τρίγωνο των οικονομικών συμφερόντων, των τραπεζών, του πολιτικού προσωπικού που εύκολα συνέπραττε σε αυτή την κατάσταση και όλων εκείνων που λειτουργούσαν ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να σπάσει και να διαρραγεί. Αυτά τα πρόσωπα βλέπουν ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση πρόθυμων απέναντι της. Πρώτα ο πρωθυπουργός και κανένα μέλος της κυβέρνησης  δεν εκβιάζεται,  δεν συναλλάσσεται, δεν τους φοβόμαστε. Με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν. Σε αυτόν τον δρόμο καλούμε τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς  να δώσουμε τη μάχη κατά της διαπλοκής που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη γι' αυτή την κατάσταση".

  Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τους συναδέλφους της να αφήσουν στην άκρη τα μκροσυμφέροντά τους, να λειτουργούν με σύνεση και να  στήσουν τη Δικαιοσύνη στο βάθρο που της αρμόζει.

  Το ψήφισμα των εισαγγελέων

  Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά την 32η Τακτική Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε την 27-11-2016, στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών:

  1)ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ κατηγορηματικά τους δοκιμαζόμενους από την οικονομική ύφεση  Έλληνες πολίτες ότι θεσμική αποστολή αλλά και αταλάντευτη απαίτηση των  Εισαγγελικών Λειτουργών,  ως θεματοφυλάκων του Συντάγματος και της νομιμότητας, είναι η πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής και η αυστηρά τιμωρία όσων διαχρονικά την εκκολάπτουν και υποθάλπουν,

  2)ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ισχυρά την πολιτεία και εμπράκτως να επιβεβαιώσει την στρεφόμενη προς την ανωτέρω κατεύθυνση βούλησή της, ενισχύοντας και θωρακίζοντας τον εισαγγελικό κλάδο με κάθε πρόσφορο μέσο προς αυτό το σκοπό αλλά και σεβόμενη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική αυτοτέλεια και  λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των λειτουργών του,

  3)ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ απερίφραστα ότι η άσκηση δημόσιας  κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις αλλά και η κάθε απρόσφορη απόπειρα μετατροπής  της λειτουργίας της δικαιοσύνης σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ή χειραγώγησής της,  δε βοηθά στην εξυπηρέτηση του πανθομολογούμενου σκοπού της δημιουργίας ενός κράτους δικαίου και  καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει ούτε ενθαρρύνει τους πολίτες της, προκειμένου να εμπιστευτούν τους ευρισκόμενους σε διαρκή και κλιμακούμενη κρίση και αμφισβήτηση θεσμούς της,

  4)ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΝ σθεναρά προς τις λοιπές συνταγματικά κατοχυρωμένες εξουσίες πως  απόλυτη βούληση του κλάδου,  ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης στα πλαίσια της οποίας και μόνο δύναται να τεθεί το θέμα της αύξησης ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, αλλά και ενόψει της τροποποίησης του ΚΟΔΚΔΛ, είναι η κατάθεση σειράς αποκρυσταλλωμένων προτάσεων  που αποσκοπούν στην περαιτέρω διασφάλιση της θεσμικής ανεξαρτησίας του κλάδου και πλήρη απαγκίστρωση της δικαστικής εξουσίας από τις λοιπές,

  5)ΤΟΝΙΖΟΥΝ ηχηρά την καίρια για το δικαστικό σώμα και την προάσπιση της θεσμικής του θέσης και των δικαίων αιτημάτων των μελών του  σημασία της ύπαρξης και αλληλέγγυας συνεργασίας των συνταγματικά προβλεπόμενων δικαστικών ενώσεων και τον κίνδυνο εκφυλισμού του κομβικού τους ρόλου για τη λειτουργία της δικαιοσύνης μέσω του κατακερματισμού τους ή της πολυδιάσπασή τους και ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ  προς τις άλλες δικαστικές ενώσεις πρόταση για ίδρυση ομοσπονδίας δικαστικών ενώσεων προς αποτελεσματικότερη υποστήριξη και προβολή των κοινών θέσεων και αιτημάτων του δικαστικού κλάδου,

  6)ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΝ ανεπιφύλακτα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων