Plan b γυρεύει η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση
Πέμπτη, 14-Απρ-2016 08:08
Της Νίκης Ζορμπά
Έμπλεοι ενθουσιασμού είναι στο κυβερνητικό επιτελείο από το τετ α τετ Τσίπρα- Hollande. Ο γάλλος πρόεδρος, είπαν, έδειξε αμέριστη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις. Συντάχθηκε και με την πρωθυπουργική αγωνία να κλείσει την επόμενη εβδομάδα η αξιολόγηση, σημείωσαν. Θα αναλάβει - εάν χρειαστεί- να προβεί και σε "μαλάξεις" στην Γερμανίδα καγκελάριο. Αυτό δεν το είπαν, αλλά το εννόησαν.
Ο κ. Τσίπρας λοιπόν, αναχωρεί για το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες έχοντας τη στήριξη του Γάλλου προέδρου και αναμένοντας και έτερη από τον Martin Schulz. Στο μεταξύ όμως, όσο θα παίζεται πινγκ πονγκ μεταξύ Ταμείου και Ευρωπαίων στην Ουάσινγκτον, εδώ πίσω εν Ελλάδι, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει επικινδύνως.
Η αξιολόγηση θα κλείσει, λένε με ένα στόμα- μια φωνή οι κυβερνητικοί επιτελείς, τρέμουν ωστόσο ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις θέσεις του, τραβώντας σε μάκρος τη διαπραγμάτευση με στόχο να ευοδωθεί η ιαχή αγωνίας που είχε εκφωνήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: "αν φτάσει Μάιος- Ιούνιος, καήκαμε".
Το IMF είναι πολύ σκληρό και άτεγκτο για να... πεθάνει, εκτιμούν πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης και ποντάρουν πλέον στην πραγματοποίηση του plan b, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Ήτοι: Δεδομένου πως στην κυβέρνηση αποκλείουν την υπαναχώρησή από τις απαιτήσεις του, ποντάρουν τώρα σε μια "συνθηκολόγηση" μεταξύ Ε.Ε-Ελλάδος- ΔΝΤ η οποία θα προβλέπει: Ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, το οποίο θα καταγράφει τη διαφωνία του και θα επιφυλάσσεται να επανέλθει με τις απαιτήσεις του εν ... ευθέτω χρόνο.
Τούτο εκτιμάται από παροικούντες τω Μαξίμου ότι στη φάση αυτή, όπου η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, είναι το πιο ευνοϊκό σενάριο που μπορεί να προκύψει δεδομένου του διαπραγματευτικού αδιεξόδου.
Επ αυτού, στο Μαξίμου, σημειώνουν ως σημάδι εξόχως ενθαρρυντικό, την αποστροφή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ο οποίος δήλωσε τις προάλλες σχολιάζοντας τις θέσεις του ΔΝΤ ότι δεν θα επιτρέψουμε να "εκβιαστούμε".
Ενδεικτική της προσωρινής (;) έστω υποστολής της σημαίας για τη ρύθμιση του χρέους από κυβερνητικής πλευράς, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των πιέσεων του Ταμείου, είναι η ελληνική πρόταση με την οποία θα προσέλθει η Κυβέρνηση στο τραπέζι της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, για την "τύχη" του ελληνικού χρέους.
Κατά πληροφορίες του Reuters, οι οποίες ουδόλως διαψεύδονται από την Αθήνα, η Ελλάδα θα ζητήσει από τους διεθνείς πιστωτές της αυτή την εβδομάδα να "κλειδώσει" το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της σε ένα σταθερό επιτόκιο με στόχο να καταστήσει πιο βιώσιμο το βάρος του. Όπερ σημαίνει πως τα νταούλια για "διαγραφές", "κουρέματα" κλπ που χτυπούσαν μανιωδώς στο Μαξίμου μέχρι πρότινος, για την ώρα τουλάχιστον, σιγούν.
Στο μεταξύ, οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με έτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να δοθεί "πολιτική λύση" στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης, θα συνεχιστούν μεν, αλλά πιθανότατα δια τηλεφώνων και ουχί δια "περιοδειών", εκτός εάν κριθεί απαραίτητο. Κοινώς, δια ζώσης συνάντηση ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο, ούτε επεδίωξε προς ώρας ούτε αναμένεται να επιδιώξει, παρεκτός και εάν κριθεί "απαραίτητο".
Απάντηση πάντως στο ερώτημα κι αν Ε.Ε-ΔΝΤ συμπλεύσουν πλήρως και η ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης με "τρικ", όπως επιθυμεί η Κυβέρνηση αποδειχθεί φενάκη, δεν υπάρχει. Ή μάλλον αντί απάντησης, από το Μαξίμου εκφράζουν βεβαιότητες και ...ευχές.