Κύκλος επαφών Τσίπρα με Παυλόπουλο, πολιτικούς αρχηγούς και Lagarde για το ΔΝΤ
Σάββατο, 02-Απρ-2016 12:57
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:16
Της Νίκης Ζορμπά
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση των διαλόγων φωτιά μεταξύ του Π. Τόμσεν και της Ντ. Βελκουλέσκου, ανήμερα μάλιστα της έλευσης των Θεσμών για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης.
Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Ν. Κοτζιά, Ευ. Τσακαλώτου και Όλγας Γεροβασίλη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε προκειμένου να τους ενημερώσει, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ επίκειται να συνομιλήσει και με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός θα στείλει επιστολή και στην επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία θα της ζητεί εξηγήσεις για όσα διέρρευσαν μέσω των Wikileaks για τον ρόλο και τις επιδιώξεις του Ταμείου.
Στο πλαίσιο αυτό, με δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, ανέφερε μετά το πέρας της σύσκεψης: "'Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεωκοπίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου".
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Capital.gr, σχολίαζαν ως πρώτο μήνυμα στις αποκαλύψεις σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ πως: " Αν είναι έτσι τα πράγματα, να γνωρίζουν όλοι πως η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια εις βάρος της χώρας".
Όλα τούτα πάντως αποκαλύπτονται, την ώρα που σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Κεφαλαίου" που κυκλοφορεί, Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε διαβεβαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα και το κυβερνητικό επιτελείο πως το ΔΝΤ δείχνει σαφή σημάδια υποχώρησης και ως εκ τούτου είναι απολύτως αιτιολογημένη η αισιοδοξία στη μαξιμινή ατμόσφαιρα πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ψήφιση των μέτρων και ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου.
Επικοινωνία Τσίπρα-Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας πριν από λίγη ώρα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στο νομό Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το δημοσίευμα των Wikileaks, ενώ εξέφρασε την πρόθεση του να αποστείλει επιστολή στην επικεφαλής του Ταμείου, Ch. Lagarde, προκειμένου να ζητήσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Η λεωφόρος Συγγρού τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής για το θέμα και χαμηλούς τόνους χωρίς να βιάζεται να βγάλει άμεσα συμπεράσματα. Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, τόσο ως προς τον τρόπο της διαρροής, όσο και ως τη χρονική συγκυρία. Παράλληλα σημειώνουν πως η συνομιλία με τον τρόπο που παρουσιάζεται αποτυπώνει τις γνωστές- έτσι και αλλιώς- θέσεις του ΔΝΤ, γεγονός που αναδεικνύει το momentum της διαρροής.
Διαβάστε ακόμα:
- Φ. Γεννηματά: Το ΔΝΤ οφείλει να τοποθετηθεί για τις διαρροές
- Ολ.Γεροβασίλη:Επιδιώκει το ΔΝΤ δημιουργία συνθηκών χρεοκοπίας στη χώρα;
- Επικοινωνία Τσίπρα-Παυλόπουλου για τα δημοσιεύματα σχετικά με το ΔΝΤ