Βαριές καταγγελίες και από τον Παπαγγελόπουλο
Τρίτη, 08-Μαρ-2016 09:22
του Παναγιώτη Στάθη
Με την πολύ βαριά έκφραση "η διαπλοκή χρησιμοποιεί εναντίον μου μεθόδους παρακράτους", περιγράφει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, τις επιθέσεις που δέχεται σχετικά με την αναφορά της εισαγγελέα Εφετών Γεωργίας Τσατάνη η οποία τον κατηγορεί πως ουσιαστικά "την απείλησε" στην υπόθεση της έρευνας σε βάρος του επιχειρηματία Βγενόπουλου.
Ουσιαστικά ο κ.Παπαγγελόπουλος εφόσον το θέμα πάει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως είπε ο αρχηγός της πως θα ζητήσει η ΝΔ , τότε φέρεται αποφασισμένος να ανοίξει κι άλλο τα χαρτιά του αφού από την επιστολή που έχει ήδη αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής και ζητεί να διαβιβαστεί σε όλους τους βουλευτές προκύπτει ότι:
- Του ζήτησε να λυπηθεί την κόρη της που αναφερόταν σε δημοσιεύματα και είχε στοχοποιηθεί
-Της συνέστησε να είναι προσεκτική διότι η νομική του άποψη ήταν ότι και έπρεπε να επιστρέψει τη δικογραφία στην εισαγγελία διαφθοράς που την χειριζόταν προηγουμένως.
-Ότι έπρεπε να απέχει από υποθέσεις που είχαν σχέση με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας
Ιδιαίτερη σοβαρή πτυχή της υπόθεσης είναι αυτή που αφορά στο γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός δεν αποκλείει η εισαγγελέας να κατέγραφε την ιδιωτική συνομιλία τους, αλλά προς το παρόν- όπως λέει- θα περιοριστεί να απαντήσει μόνο σε αυτά που αποκαλύπτει η καταγγέλλουσα.
Όπως αναφέρει όμως "εύχεται να μην αναγκαστεί να δημοσιοποιήσει ολόκληρη την συνομιλία".
Πολιτική διάσταση
Το θέμα αναμένεται να λάβει και διαστάσεις πολιτικής καταγγελίας (πέραν αυτής που υφίσταται ήδη) αφού ο υπουργός, όπως καταγράφει και στην επιστολή του θεωρεί πως η Γ.Τσατάνη και στο παρελθόν κακώς χειρίστηκε υποθέσεις που για νομικούς λόγους θα έπρεπε να μη δεχτεί να χειριστεί.
Λέει λοιπόν πως της αναφέρθηκε πράγματι ότι κατά το παρελθόν κακώς δεν απείχε όπως ορίζει ο νόμος από υποθέσεις με πολιτική χροιά (Βατοπέδι και υπόθεση των εξοπλιστικών SONAC) καθώς ο σύζυγος της και η κόρη της ήταν υποψήφιοι βουλευτές με την ΝΔ. Ο σύζυγος της μάλιστα ήταν και νομάρχης της ΝΔ.
Στο θέμα πάντως παρενέβη και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος σε ανακοίνωσή του προέδρου του Βασ. Αλεξανδρή, αναφέρει πως "τα αναφερόμενα από την Εισαγγελέα Εφετών κ. Τσατάνη, που είδαν πρόσφατα φως της δημοσιότητας, εγείρουν έντονο προβληματισμό και προκαλούν ανησυχία στους κόλπους του δικηγορικού σώματος και ευρύτερα της κοινωνίας.
Ως γνωστόν, οιαδήποτε τυχόν επέμβαση-άμεση ή έμμεση-στο έργο της δικαστικής λειτουργίας από εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας θέτει σε δοκιμασία θεμελιώδεις αρχές της συνταγματικής μας τάξης. Καταλύει τη διάκριση των λειτουργιών, προσβάλει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, θίγει το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας κάθε πολίτη, κατά τις επιταγές του Συντάγματος, όπως επίσης και της ευρωπαϊκής δικαιοταξίας. Η περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος είναι ασφαλώς αναγκαία".
* Διαβάστε ακόμη:
- ΝΔ: Ζητά την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας