Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιαν-2016 08:09

  Πώς η οικογένεια Αγούδημου γλύτωσε τους πλειστηριασμούς

  Πώς η οικογένεια Αγούδημου γλύτωσε τους πλειστηριασμούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
   
  Στο σφυρί ήταν προγραμματισμένο να βγουν σήμερα ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα της, άλλοτε, κραταιάς εφοπλιστικής οικογένειας του Γεράσιμου Αγούδημου. Ωστόσο, η απεργία -έως και τις 29 Ιανουαρίου μέχρι νεωτέρας- των συμβολαιογράφων εξαιτίας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, "παγώνει” τη διαδικασία, αλλά μόνο προσωρινά, μιας και ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας προβλέπει ασφυκτικές προθεσμίες ως προς τη διεξαγωγή των αναβληθέντων πλειστηριασμών. Την ίδια πάντως, "τύχη” είχε μία ακόμη ιδιοκτησία κυριότητας Αγούδημου για την οποία το σφυρί του Ειρηνοδίκη θα χτυπούσε την περασμένη Τετάρτη.
   
  Ποια ακίνητα θα εκπληστηριάζονταν
   
  Πρόκειται για τριώροφο κτήριο με δύο υπόγεια -χώρους στάθμευσης, που βρίσκεται σε οικόπεδο 1,1 στρέμματος, στη Γλυφάδα που θα εκπλειστηριαζόταν για χρέη 4,4 εκατ. ευρώ και σε τιμή πρώτης προσφοράς 3,5 εκατ. ευρώ. Το ισόγειο αποτελείται από τρία καταστήματα εμβαδού από 110 τ.μ. έως 150 τ.μ., στον πρώτο όροφο βρίσκεται σχολή εκμάθησης γιόγκα, ενώ στο δεύτερο και τρίτο επίπεδο υπάρχουν οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτηρίου. Η ψιλή κυριότητα του κτηρίου ανήκει στην Αλκμήνη Αγούδημου, την κόρη του Γεράσιμου και της Ανθής-Μαρίνας (Ροδάνθη) Αγούδημου, ενώ η επικαρπία ανήκει στην τελευταία, δηλαδή στη σύζυγό του.
   
  Επίσης, σήμερα θα εκπλειστηριαζόταν οικόπεδο ενός στρέμματος με κτίσματα στην περιοχή των Καλυβίων, αλλά και βίλα 750 τ.μ. σε οικόπεδο 620 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο. Το τελευταίο, που είχε βγει και το 2014 στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, συνδέεται με χρέη άνω των 400 χιλιάδων ευρώ. Πλέον, η αναθεωρημένη τιμή πρώτης εκκίνησης είναι λίγο παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ.
   
  Η πτώση

   
  Τα χρέη ύψους 20 εκατ. ευρώ που είχε συσσωρεύσει προς τις εταιρείες πετρελαιοειδών για προμήθεια καυσίμων, εταιρείες επισκευών, αλλά και προς τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) η GA Ferries κατέστησαν μονόδρομο την επιβολή λουκέτου στη ναυτιλιακή το 2009. Έως τότε ο Αγούδημος θεωρούνταν ως ο μοναδικός παραδοσιακός εφοπλιστής της ακτοπλοΐας που κατάφερνε να παραμένει στο χώρο για δύο συνεχόμενες δεκαετίες, σε μία περίοδο που ο κλάδος είχε κλονιστεί από την αυτοκτονία του Παντελή Σφηνιά και τα λουκέτα.
   
  Ωστόσο, την αρχή του τέλους της ναυτιλιακής αυτοκρατορίας Αγούδημου σήμαναν οι κατασχέσεις των πλοίων-συνολικά η GA Ferries διέθετε οκτώ- και η απώλεια των δρομολογίων στις άγονες γραμμές,
   
  Λίγο πριν από το τέλος του 2012, ο Γεράσιμος Αγούδημος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή και με χρηματική εγγύηση ύψους 15.000 ευρώ για τις οφειλές του προς το ΝΑΤ (Ταμείο Ναυτικών), οι οποίες ανέρχονταν σε 70.000 ευρώ.
   
  Πάντως, ο Γεράσιμος Αγούδημος μαζί με την οικογένειά του, εδώ και πολλά χρόνια, έχει μετακομίσει στο Λουγκάνο της Ελβετίας, στην περιοχή Paradiso, αφότου, πρώτα-το 2010- πούλησε την υπερπολυτελή βίλα στην περιοχή "Γαλάζια Ακτή” του Λαγονησίου σε τίμημα που ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ.
   
  dimitris.delevegos@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ