Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιαν-2016 08:21

  Κόβουν και άλλο από τα νοσοκομεία

  Κόβουν και άλλο από τα νοσοκομεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ακόμη πιο βαθύ μαχαίρι μπαίνει φέτος στους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων, που εκτός από το μεγάλο όγκο ασθενών, τη χορήγηση ακριβών φαρμάκων και τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικά θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια ακόμη περικοπή κονδυλίων .

  Όπως καταγγέλλει ειδικότερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων τη φετινή χρονιά προβλέπεται χρηματοδότηση 1,156 δισ. ευρώ, χωρίς πρόβλεψη για ληξιπρόθεσμα, ενώ οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι μειωμένοι κατά 20%, πλην των φαρμάκων λόγω της χορήγησης ακριβών φαρμάκων μόνο μέσω νοσοκομείων.

  Όπως συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το 2015 προέβλεπε 1,5 δισ. χρηματοδότηση, από την οποία εκταμιεύθηκε το 1,1 δισ. ευρώ, όμως 180 εκατ. ευρώ δεν απορροφήθηκαν και επέστρεψαν στην Τράπεζα Ελλάδος.

  Στους προμηθευτές δε, οφείλονται πάνω από 2 δισ. για τα οποία δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ. Τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ αποκαλύπτουν ότι τα οικονομικά στοιχεία του συστήματος υγείας επισημαίνοντας ότι το 2014, τα νοσοκομεία πήραν κρατική χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ και 800 εκατ. για πληρωμή ληξιπρόθεσμων. Συμπληρώνουν τέλος πως τα νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης επιχορηγούνται με 2,9% του ΑΕΠ εν αντιθέσει με τα νοσοκομεία της χώρας μας, που φέτος θα είναι κάτω του 1,5% του ΑΕΠ.

  Η επιχορήγηση από την άλλη για δαπάνες περίθαλψης των ανασφάλιστων και των οικονομικά αδυνάτων φτάνουν μόλις τα 1,265 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10 χιλ. ευρώ ανά νοσοκομείο για να καλύψουν τη ζήτηση σε υγειονομικές υπηρεσίες 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών (έμμεσα ή άμεσα).

  Από την άλλη, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να διατείνεται πως πρόκειται να ενισχυθούν τα νοσοκομεία μέσω προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και απαντά πως φέτος δίνονται για τις λειτουργικές δαπάνες νοσοκομείων 1,672 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 είχαν δοθεί 1,388 δισ. ευρώ. Στην ενίσχυση μάλιστα των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων και στην κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών συμπεριλαμβάνεται η νοσοκομειακή χρήση γενοσήμων κατά  60% ως το τέλος του 2016, αλλά και προμήθειες φαρμάκων στα νοσοκομεία βάσει δραστικής ουσίας σε ποσοστό 75% ως το τέλος του 2016 και πλήρη εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων. 

  Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας επίσης, αναμένεται σύντομα να δοθεί λύση στην κάλυψη των ανασφάλιστων καρκινοπαθών, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία. Όσον αφορά τα τεράστια προβλήματα με τις ελλείψεις φαρμάκων στους καρκινοπαθείς, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απαντά πως σήμερα η εξυπηρέτηση των ασθενών έχει ομαλοποιηθεί πλήρως και έχει αποκατασταθεί η επάρκεια φαρμάκων αυτού του τύπου στα φαρμακεία των νοσοκομείων, προσθέτει ωστόσο πως χρειάζεται όμως παρακολούθηση για να μην ξεφύγει  η δαπάνη.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ