Εντός του 2015 πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση της Σένγκεν

Παρασκευή, 20-Νοε-2015 16:34

Εντός του 2015 πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση της Σένγκεν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:49

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει "έως το τέλος της χρονιάς μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν". Στόχος είναι να καταστεί δυνατό να διεξάγονται συστηματικοί έλεγχοι και στους Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση. Άλλωστε, στην ίδια απόφαση κατέληξε και το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., που συνεδρίαζε σήμερα στις Βρυξέλλες.

"Είναι μια κρίσιμης σημασίας αλλαγή", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικων Μπερνάρ Καζνέβ, αφού συνεδρίασε εκτάκτως στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για να συντονίσουν την απάντησή τους στην τρομοκρατική απειλή.

Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ακόμη πως, εκτός από την αύξηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε σχέδια για να καταρτιστεί ένα μητρώο με τα ονόματα των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών, καθώς και σε μέτρα για την καταστολή του λαθρεμπορίου όπλων.

Ο Καζνέβ δήλωσε πως η Γαλλία κέρδισε την υποστήριξη των εταίρων της και στα τρία σημεία που το Παρίσι ήθελε να αντιμετωπισθούν.

"Πήραμε ισχυρές, επιχειρησιακές αποφάσεις και τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι φανερά πριν από το τέλος του χρόνου", δήλωσε ο Καζνέβ μιλώντας από τις Βρυξέλλες στη γαλλική τηλεόραση.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα διατηρήσει τους ελέγχους στα σύνορά της, τους οποίους αποκατέστησε πριν από μία εβδομάδα, "για όσο χρόνο το απαιτήσει η τορμοκρατική απειλή".

"Είπα με μεγάλη σαφήνεια σήμερα το πρωί στους Ευρωπαίους συναδέλφους μου" ότι "η Γαλλία θα διατηρήσει τους ελέγχους στα σύνορα, τους οποίους αποκατέστησε την περασμένη Παρασκευή, για όσο καιρό θα το απαιτεί η τρομοκρατική απειλή", εξήγησε ο Καζνέβ.

"Πρόκειται για την προστασία και την ασφάλεια των Γάλλων μέσα σ' ένα πλαίσιο πολύ αυξημένης απειλής", υπογράμμισε.

Τι αποφάσισαν οι ΥΠΕΣ της Ε.Ε.

Τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων στους Ευρωπαίους πολίτες, αποφάσισε το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., που συνεδρίαζε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί ζήτησαν την άμεση αναθεώρηση των κανόνων της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου, Ετιέν Σνέιντερ. Έτσι θα επιτραπεί η πραγματοποίηση "συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους υπηκόους", καθώς οι συστηματικοί σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών, ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Λουξεμβούργιος υπουργός τόνισε ότι συμφωνήθηκε να γίνει πλήρης χρήση της εργαλειοθήκης του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS). Προσέθεσε, ωστόσο, ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών (intelligence services) των χωρών-μελών.

Εξάλλου, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. συμφώνησαν να υιοθετηθεί ως το τέλος του έτους ένα ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR). Ως τώρα οι συζητήσεις για το PNR προσέκρουαν στις ενστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Αυτό που επείγει είναι να συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", δήλωσε ο Ετιέν Σνέιντερ, τονίζοντας ότι η συμφωνία καλό θα ήταν να επέλθει πριν τις 3 Δεκεμβρίου που θα ξανασυνεδριάσει το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε..

"Πρέπει να επιταχύνουμε τη δράση μας κατά της τρομοκρατίας", δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών. "Το PNR είναι απαραίτητο εργαλείο για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία", τόνισε ο Γάλλος υπουργός, το οποίο μαζί με τη βάση δεδομένων Σένγκεν θα χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των ιχνών των τρομοκρατών κατά την άφιξή τους στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ο Μπ. Καζνέβ ανέφερε ότι το Συμβούλιο αποφάσισε πως η Frontex θα ενισχύσει τους ελέγχους. Ο Γάλλος υπουργός προσέθεσε, επίσης, ότι πρέπει να περιοριστεί το κύμα μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα, και αυτό –είπε- θα επιτευχθεί μέσω των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Αναφορικά με τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα με τη Γαλλία, ο Μπ. Καζνέβ δήλωσε πως το Παρίσι αποφάσισε να τους διατηρήσει όσο υπάρχει η απειλή της τρομοκρατίας. "Είναι ζήτημα ασφάλειας για τους Γάλλους πολίτες. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε καθήκον να προστατέψουμε τους πολίτες", δήλωσε ο Μπ. Καζνέβ.

Τέλος, ο Μπ. Καζνέβ τόνισε ότι το σημερινό Συμβούλιο συμφώνησε στην εισαγωγή μιας νέας νομοθεσίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ν. Τόσκας: Αυξημένοι έλεγχοι για πολίτες της Ε.Ε. που έρχονται από τρίτες χώρες

* Δεν κινδυνεύει προς το παρόν η Συμφωνία Σένγκεν