Στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο για το μεταναστευτικό ο Α. Τσίπρας

Κυριακή, 25-Οκτ-2015 13:33

Στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο για το μεταναστευτικό ο Α. Τσίπρας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:29

Συμφωνία μεταξύ των βαλκανικών κρατών για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα συμβάλουν στη διαχείριση των προσφυγικών εισροών στην Ευρώπη θέλει να πετύχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη μίνι-σύνοδο κορυφής που έχει συγκαλέσει για σήμερα, Κυριακή απόγευμα, στις Βρυξέλλες.

Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Γερμανία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Σερβία είναι οι 10 χώρες που θα συμμετάσχουν. 

Σύμφωνα με το skai.gr, όπως δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό όμιλο ενημέρωσης Funke: "Θα συζητήσουν για λειτουργικές λύσεις που απαιτούνται επειγόντως ώστε να αντιμετωπιστεί η παρούσα ανθρωπιστική κρίση και θα αποφασίσουν την λήψη βραχυπρόθεσμών μέτρων".

Ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε στις 12.30 από την Ελευσίνα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα στην ηπειρωτική Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι εκεί θα πρέπει να φτιαχτούν hot spots, με βασικό ζητούμενο να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα, το Αιγαίο.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει εξάλλου – σύμφωνα με πληροφορίες – ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην διάσκεψη ήταν επιβεβλημένη, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως κλήθηκαν και θα συμμετάσχουν χώρες μη μέλη της ΕΕ όπως η ΠΓΔΜ, ενώ πρέπει να συζητηθούν όλες οι προτάσεις και σκέψεις για την επίλυση της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει  - αναφέρουν οι ίδιες πηγές – ότι η χώρα μας θα δεχθεί να κρατήσει πρόσφυγες αλλά σε ισότιμη βάση με όλα τα κράτη, σχολιάζοντας και το ζήτημα των κλειστών συνόρων της Ουγγαρίας με την Σερβία και την Κροατία.
 
Θα τονίσει περαιτέρω ότι οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης (relocation) πρέπει να είναι υποχρεωτικές για όλες τις χώρες και όχι εθελοντικές.

Ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στην ανάγκη ουσιαστικής φύλαξης των συνόρων, απορρίπτοντας σταθερά τις σκέψεις για από κοινού περιπολίες με την Τουρκία.
 
Η επόμενη ιδιαιτέρως κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί στην Μάλτα στις 11-12 Νοεμβρίου, όπου  οι ηγέτες των κρατών - μελών θα έχουν συνάντηση με ομολόγους τους από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για το μεταναστευτικό. 

Θα προηγηθεί στις 9 Νοεμβρίου, διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωζώνης για το ίδιο ζήτημα.

Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο

H EE είναι έτοιμη να διευρύνει τις κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Ελλάδας και να αναπτύξει εντός μίας εβδομάδας 400 συνοριοφύλακες στα σύνορα με τα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης το οποίο αναμένεται να συζητήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα ηγέτες χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στη διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέα επιχείρηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex (σ.σ ο οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Το σχέδιο δήλωσης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς, επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο.