Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Ιουλ-2015 19:58

  Άστραψε και βρόντηξε ο Λαφαζάνης

  Άστραψε και βρόντηξε ο Λαφαζάνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.34

  Της Νίκης Ζορμπά

  Στην αντεπίθεση πέρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτηρίζοντας "κοροϊδία" τη διεξαγωγή συνεδρίου μετά την ψήφιση του μνημονίου.

  Ο επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας, δήλωσε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράψει μνημόνια τότε αυτό θα είναι " η διάλυσή του, η μνημονιακή μετάλλαξή του και η καταστροφή του".

  Παράλληλα δήλωσε ότι "στη χώρα δεν υπάρχει Δημοκρατία. Έχει τελειώσει η Δημοκρατία. Έχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό. Αν θέλουμε να ορίσουμε το πολίτευμά μας, έχουμε "δικτατορία του Ευρώ" και χαρακτήρισε μύθους και ανοησίες όσα ακούγονται περί μη ύπαρξης εναλλακτικής.

  "Είναι μύθοι αυτά που λέγονται γύρω από τη μη δυνατότητα σε επιστροφή σε εθνικό νόμισμα", είπε και μίλησε για εναλλακτική που υπάρχει ακόμη αλλά η κυβέρνηση αρνείται να την επιλέξει.

  'Έχουμε καιρό να κάνουμε τη συζήτηση για εναλλακτική λύση ακόμα και τώρα. Γιατί θα χρειαστεί, πρόσθεσε και κατέληξε: "Τέτοια δημοκρατία θέλουμε, τη δικτατορία του Ευρώ; Να την χαιρόμαστε".

  Απαντώντας στην πρόταση του Α. Τσίπρα για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, ο κ. Λαφαζάνης την απέρριψε και μάλιστα διερωτώμενος δηκτικά: " Ε πόσα δημοψηφίσματα να κάνουμε πια; 62% πήραμε", είπε απαντώντας εμμέσως και στα περί "λαθροχειρίας" στην ανάγνωση του "όχι" στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου που του καταλόγισε ο πρωθυπουργός.

  Συγκεκριμένα, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε κατά την ομιλία του:

  "Θέλω να κάνω τρεις παρατηρήσεις:

  Από τα πρακτικά να αφαιρεθούν κάποια πράγματα που ειπώθηκαν σήμερα, από ένα σύντροφο που σέβομαι: Ότι plan B σημαίνει πραξικόπημα και ότι η πρώτη δίκη θα έπρεπε να είναι η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο.

  Κανένας μας εδώ δεν κρατάει αριστερόμετρο. Δεν υπάρχουν αριστερόμετρα. Και το μόνο που έχω σιχαθεί στην αριστερά είναι αυτούς που κρατάνε μέτρα για τις συνειδήσεις των άλλων. Δε θέλουμε να κάνουμε επίδειξη αριστεροσύνης ούτε να βγάλουμε και κάποιους και καλά δεξιούς offside.

  Τα θέματα της ενότητας του κόμματος. Αυτό το κόμμα όλοι το έχουμε πονέσει. Έχω εργαστεί σκληρότατα, παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη πορεία ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ ήμουν διαφωνών. Θα το υπερασπιστώ και τώρα με συνέπεια και σταθερότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι χρειάζεται ενότητα. Για αυτό κάποιοι δίνουμε τη μάχη για να μην πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό βούρκο. Γιατί τότε διακυβεύεται η αξιοπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ. Η διάλυσή του, η μνημονιακή μετάλλαξη, ο εξευτελισμός και ο διασυρμός του".

  Μεταξύ άλλων, είπε:

  1. Από τα πρακτικά να αφαιρεθούν κάποια πράγματα που αποδίδονται σε έναν σύντροφο που σέβομαι: Ότι plan B που δεν δημοσιοποιείται σημαίνει πραξικόπημα και ότι αν ισχύουν αυτά που ελέχθησαν από έναν πρώην υπουργό θα είχαμε την πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο.

  2. Κανένας μας εδώ δεν κρατάει αριστερόμετρο. Δεν υπάρχουν αριστερόμετρα. Και το μόνο που έχω σιχαθεί στην αριστερά είναι αυτούς που κρατάνε μέτρα για τις συνειδήσεις των άλλων. Δεν θέλουμε να κάνουμε επίδειξη αριστεροσύνης, ούτε να βγάλουμε κάποιους και καλά offside ως "δεξιούς". Αυτό που συζητάμε εδώ δεν είναι ποιος είναι πιο "αριστερός" ή "δεξιός" , αλλά τι συμφέρει την Αριστερά και τον τόπο.

  3. Τα θέματα της ενότητας του κόμματος. Αυτό το κόμμα όλοι το έχουμε πονέσει. Έχω εργαστεί σκληρότατα για την ενότητα , παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη πορεία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ήμουν διαφωνών. Θα την υπερασπιστώ και τώρα με συνέπεια και σταθερότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι χρειάζεται ενότητα. Γι αυτό κάποιοι δίνουμε τη μάχη, για να μην πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό βούρκο. Γιατί τότε διακυβεύεται κάτι παραπάνω, η αξιοπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τότε κινδυνεύει με διάλυσή, με μνημονιακή μετάλλαξη, με εξευτελισμό και διασυρμό.
  Στη χώρα δεν υπάρχει Δημοκρατία. Έχει τελειώσει η Δημοκρατία. Έχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό. Αν θέλουμε να ορίσουμε το σημερινό πολίτευμά μας, έχουμε μια ιδιόμορφη "δικτατορία του Ευρώ". Ό,τι και να θέλει , ό,τι και να ψηφίσει ο ελληνικός λαός, σε εκλογές ή δημοψηφίσματα, τελικά επιβάλλεται ένας άγριος μνημονιακός νεοφιλελεύθερος προσανατολισμός.

  Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ που έκανε σκληρούς αντιμνημονιακούς αγώνες, πάει να μετατραπεί σε μνημονιακό κόμμα. Δεν έχει σημασία τι ψηφίζει ο λαός, τα δημοψηφίσματα κτλ.

  Θα ανεχτούμε αυτήν την ιδιόμορφη κατάργηση της Δημοκρατίας στη χώρα μας; Θα το ανεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

  Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση λένε κάποιοι. Είναι η μεγαλύτερη ανοησία που έχω ακούσει.

  Εναλλακτική λύση δεν είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Τα συνθήματα που είχαμε υιοθετήσει εδώ πέρα ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς θα έσπαγε το μνημονιακό τείχος των συντηρητικών δυνάμεων και της λιτότητας στην Ευρώπη διαψεύστηκαν . Γιατί δεν εξετάζαμε ποτέ το ενδεχόμενο να μην προκύψουν αυτά τα ευχάριστα πράγματα;

  Κάποιοι λέγαμε, εδώ πολλά χρόνια, ότι το κόμμα θα έπρεπε να έχει εναλλακτική λύση εκτός ευρωζώνης σε τέτοια περίπτωση και χλευαζόμασταν.

  Βαδίζαμε ως πρόβατα επί σφαγή.

  Και όμως υπάρχει εναλλακτική λύση και τώρα και δεν την εξετάζουμε. Και η μη εξέταση της είναι πολιτική επιλογή και δεν σκοντάφτει σε ανυπέρβλητα τεχνικά κωλύματα.

  Έχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτικό δόγμα, χειρότερο από αυτό των θρησκόληπτων.

  Είναι μύθοι αυτά που λέγονται γύρω από τη μη δυνατότητα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και ότι αυτή οδηγεί σε κόλαση.

  Να κάνουμε εδώ και τώρα αυτή τη συζήτηση.

  Θα είναι μια κοροϊδία να κάνουμε έκτακτο συνέδριο ενώ έχει υπογραφεί το μνημόνιο.

  Τέτοια δημοκρατία θέλουμε;

  Διαβάστε ακόμη:

  *Βγήκαν... μαχαίρια στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ