Επεισόδια με μολότοφ και χημικά στο Σύνταγμα

Τετάρτη, 15-Ιουλ-2015 21:10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:45

Βόμβες μολότοφ προς αστυνομικές δυνάμεις έπεσαν μετά τις 21:00 μπροστά από το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" όπου έχουν πάρει θέσεις άνδρες διμοιρίας των ΜΑΤ. Ακολούθησε ρίψη χημικών και βομβίδων κρότου - λάμψης. Η ομάδα των ταραξιών στη λεωφ. Αμαλίας κατευθύνει τα πυρά της αμφίπλευρα, και προς τους διαδηλωτές, οι οποίοι υποχωρούσαν από το σημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και κατευθύνθηκαν προς την Όθωνος. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν στη συμβολή Όθωνος και Αμαλίας όπου είχαν καταφύγει οι συγκεντρωμένοι. 

Εκεί κοντά, στην Αμαλίας κάηκε ένα βαν τηλεοπτικού σταθμού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν ένα ακόμα όχημα πυρπολήθηκε προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Νωρίτερα, μικρή ομάδα διαδηλωτών που βρισκόταν στην αρχή της Πανεπιστημίου δέχτηκε επίθεση με κλομπ από άνδρες των ΜΑΤ. Αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές.

Προηγήθηκε περιορισμένης έκτασης ρίψη αντικειμένων (μπουκάλια νερού κ.λπ.) προς άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο παλκόστρωτο στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής, στην απέναντι πλευρά, όταν πήγαν να πάρουν θέσεις εκεί. Στην ουσία ήταν η αφορμή για την έναρξη των επεισοδίων.

Η ηρεμία επανήλθε περί τις 22:00, όταν οι ταραξίες απωθήθηκαν προς την πλευρά της Συγγρού και ομάδες διαδηλωτών επέστρεψαν στην Αμαλίας και στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Οι δρόμοι του κέντρου μισή ώρα μετά παρέμεναν κλειστοί.

Έντονες αποδοκιμασίες ακούστηκαν από τους συγκεντρωμένους όταν εμφανίστηκε στο περιστύλιο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούσης.

 

Συγκεντρώσεις και πορείες 

Έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας εν όψει των συλλαλητηρίων και των συγκεντρώσεων που οργανώνονται από πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών που οδηγεί σε νέο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας.

Η ΑΔΕΔΥ καλούσε το απόγευμα της Τετάρτης εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους σε συλλαλητήριο στις 19:30 στο Σύνταγμα. Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ διοργάνωσε συγκέντρωση στην Ομόνοια, ενώ στις 19:00 στο Σύνταγμα καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στα Προπύλαια όπου καλούσαν σε συγκέντρωση και πορεία ομάδες αντιεξουσιαστών στις 19:30 δεν υπήρχαν διμοιρίες, παρά μόνο μία ομάδα "Δέλτα" στο ύψος της οδού Αμερικής.

Σταδιακά άρχισαν να κλείνουν οι δρόμοι του κέντρου. Κλούβες τοποθετήθηκαν κάθετα στη Βασ. Σοφίας για να κόψουν την πρόσβαση προς την είσοδο της Βουλής.

Η Πανεπιστημίου έκλεισε λίγο μετά τις 19:30 και οι αντιεξουσιαστές ξεκίνησαν πορεία ανάποδα στο ρεύμα της οδού με κατεύθυνση το Σύνταγμα. Τους ακολούθησαν στενά αστυνομικές δυνάμεις.

Λίγο πριν από τις 20:00 η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές τεσσάρων ακτιβιστών στην πλατεία Κουμουνδούρου, κοντά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προσαγωγές ατόμων έχουν αυξηθεί καθώς έχουν γίνει και άλλες σε διαφορετικά σημεία στους δρόμους του κέντρου.

Παράλληλα, την ίδια ώρα, σε εξέλιξη ήταν η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.