Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιουν-2015 17:23

  Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης: Στη Σρεμπρένιτσα διαπράχθηκε γενοκτονία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPΟ), Βουκ Ντράσκοβιτς δηλώνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαπράχθηκε γενοκτονία σε βάρος των Μουσουλμάνων της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, προσθέτοντας ότι η άρνηση της γενοκτονίας σπρώχνει τους Σέρβους πολίτες σε πολιτισμική και ηθική κατάρρευση.

  Σε συνέντευξή του στο περιοδικό του Σαράγεβο "Dani" ο Βουκ Ντράσκοβιτς τονίζει ότι "με το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα, το οποίο χαρακτηρίστηκε γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διαπράχθηκε και ένα τρομερό έγκλημα σε βάρος της Σερβίας και του σερβικού λαού, έγκλημα σε βάρος της ιστορίας και της συνείδησής μας".

  "Για τους Βόσνιους Μουσουλμάνους η Σρεμπρένιτσα αντιπροσωπεύει ό,τι είναι για τους Σέρβους το Γιασένοβατς, το Γιάντοβνο ή το Ρζάνι ντο. Από τη δική μας εμπειρία γνωρίζουμε πόσο οδυνηρό είναι όταν κάποιος αρνείται τέτοια μεγάλα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος των ουστάσι στο Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας. Γι' αυτό ακριβώς η γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα δεν πρέπει ποτέ να αμφισβητηθεί και γι αυτό δεν την αμφισβητεί μέγαλο μέρος των Σέρβων" τονίζει ο αρχηγός του SPO.

  "Οποιαδήποτε άρνηση της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσας ή σύγκριση ή προσπάθεια να δικαιολογηθεί με το έγκλημα που διαπράχθηκε προηγουμένως εναντίον των Σέρβων ωθεί τη Σερβία και τον σερβικό λαό σε πολιτισμική και ηθική κατάρρευση" εκτιμά ο Βουκ Ντράσκοβιτς.

  Ερωτηθείς ποιος μιλά για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα όταν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης το 85% των πολιτών της Σερβίας είναι αντίθετο στη συμμετοχή Σέρβου αξιωματούχου στις 11 Ιουλίου στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Σρεμπρένιτσας, στο κοιμητήριο Ποτοτσάρι στη Βοσνία, ο κ. Ντράσκοβις απάντησε: "Δεν πιστεύω αυτές τις έρευνες, ακόμη κι αν είναι αληθινές. Γνωρίζω ότι πίσω από αυτές είναι υπηρεσίες που τις κατασκευάζουν και τις παραγγέλνουν - μηχανισμοί προπαγάνδας και υπηρεσιών πληροφοριών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οι οποίοι δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα. Εκτός των άλλων θυμηθείτε τι έλεγαν και τι έγραφαν τα τέρατα αυτά για μένα όλα τα προηγούμενα χρόνια, γιατί με κατηγορούσαν".

  Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν είναι γνωστή η "πλήρης αλήθεια", τονίζει, ο πρώην εθνικιστικής πολιτικός, ο οποίος αργότερα έγινε σφοδρός επικριτής του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου.

  "Ρωτάτε ποιος σήμερα μιλά στη Σερβία για γενοκτονία. Είμαι σίγουρος ότι η σιωπή, είναι πρώτα απ΄ όλα προϊόν άγνοιας. Αν ανοίξουν τα μυστικά αρχεία των υπηρεσιών ασφάλειας, που διοργάνωναν όλα τα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκλήματος στη Σρεμπρένιτσα, αν στους πολίτες παρουσιάζονταν αυτά τα τρομερά βιβλία θανάτου, αν παρουσιαζόταν κινηματογραφικό υλικό, τότε η θέση τους θα άλλαζε δραστικά. Θέλω να πω ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουν όλη την την αλήθεια, αναφέρει ο κ. Ντράσκοβιτς.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ