Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Φεβ-2015 18:54

  Α. Ξανθός: Έρχονται θεσμικές παρεμβάσεις στην Υγεία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Υγείας, αλλά και μια σειρά μέτρων όπως την άμεση κατάργηση του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, την ακύρωση του «χαρατσιού» του 1 ευρώ ανά συνταγή και τη σταδιακή μείωση της συμμετοχής στο κόστος της αγοράς φαρμάκων προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στις προγραμματικές δηλώσεις του.

  «Αποτελεί για μας δέσμευση και πολιτική προτεραιότητα η διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης όλων των ανασφάλιστων, χωρίς εξαιρέσεις, στην ιατρική παρακολούθηση, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία που έχουν ανάγκη. Είναι πολύ σημαντικό όμως να υπάρξει και μια ελάφρυνση βαρών στην καθημερινότητα των ασθενών, όπως είναι η άμεση κατάργηση του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, η γρήγορη ακύρωση του 1 ευρώ ανά συνταγή και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής στο κόστος αγοράς φαρμάκων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Παράλληλα προανήγγειλε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. «Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες προσλήψεων όλων των κατηγοριών που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή (γιατροί ΕΣΥ, επικουρικό προσωπικό, επικουρικοί γιατροί ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ) και προωθούμε ένα σχεδιασμό σταδιακής κάλυψης με μόνιμες θέσεις εργασίας όλων των επειγουσών αναγκών στην ΠΦΥ και στα νοσοκομεία, ειδικά της επαρχίας και των άγονων-νησιωτικών περιοχών. Με σεβασμό στη διαχρονική προσφορά των γιατρών και του προσωπικού, θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο ότι θα σταματήσει να υπάρχει απλήρωτη υπερωριακή εργασία και αθέτηση των στοιχειωδών υποχρεώσεων της Πολιτείας» σημείωσε.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας συμπλήρωσε πως θα διασφαλιστεί η λειτουργία όλων των μονάδων εντατικής θεραπείας και την ανάπτυξη νέων κλινών έτσι ώστε να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής για εντατική νοσηλεία, ενώ θα επισπευστούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση του γερασμένου στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

  Το υπουργείο Υγείας θα προωθήσει ακόμη ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας, τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και τα ιατρεία γειτονιάς, με στόχο τη συνολική υγειονομική φροντίδα του ασθενή. Σχετικά με την ψυχική Υγεία, υπογράμμισε ότι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μονάδων και ταυτόχρονα θα επαναδιαπραγματευθούν οι όροι για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης χωρίς να διακινδυνεύεται η συνέχεια στη φροντίδα των ασθενών. Επιπλέον, θα αναβαθμιστεί το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο υπουργείο Υγείας και στα νοσοκομεία ώστε να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό «Συνήγορο του Ασθενή» ο οποίος σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη θα επιλύει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και θα ελέγχει την κακοδιαχείριση των μονάδων. 

  Στο φάρμακο, τέλος, όπως δήλωσε ο κ. Ξανθός, σχεδιάζεται μια αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική με ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, με στήριξη της παραγωγής ποιοτικών γενοσήμων στη χώρα, με ορθολογικότερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, με διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασθενών στο φάρμακο και με μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης τους. Ειδικά για τα φαρμακεία, θεωρείται απαραίτητη η επανεξέταση όλου του  θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, για να διασφαλιστεί η ασφαλής και επαρκής διάθεση φαρμάκων σε όλη τη χώρα.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ