Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Σεπ-2014 09:49

  "Ιανός" ο ΣΥΡΙΖΑ (και) για το χρέος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:38

  Της Νίκης Ζορμπά

  Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη περί... απόσυρσης του χρέους σε ένδειξη υπαναχώρησης από την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί "διαγραφής μεγάλου μέρους του". Αυτή που φρόντισε να υπενθυμίσει άλλωστε ως "ψηφισμένη" από τα όργανα του κόμματος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

  "Αντί για ΄κούρεμα΄, μπορεί να υπάρξει απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί ΄παγωμένο΄ στα πλαίσια της ΕΚΤ", δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης (real) σημειώονοντας μια ακόμη μετατόπιση των θέσεων του κόμματός του για το χρέος, η οποία ευαρεστεί, κατά τις πληροφορίες, την Κουμουνδούρου, αλλά κλιμακώνει τα σημάδια ασυνεννοησίας στο εσωκομματικό πεδίο.

  Και  τούτο, γιατί ταυτόχρονα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο εκ της "θεσμικής" εσωκομματικής αντιπολιτεύσεως του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύει δια δημοσίων μηνυμάτων που εκπέμπει πως δεν πρόκειται να δεχθεί... εκπτώσεις στο μέχρι πρότινος αίτημα του κόμματός του περί διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους.

  "Η Ελλάδα χρειάζεται να αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία αγώνα για τη διαγραφή, χωρίς όρους, του μεγαλύτερου, τουλάχιστον, μέρους του χρέους. Το δημόσιο χρέος πνίγει την Ελλάδα, όπως και η ιδιωτική υπερχρέωση έχει οδηγήσει σε ουσιαστική πτώχευση τα ελληνικά νοικοκυριά. Το υπέρογκο δημόσιο χρέος δεν αντιμετωπίζεται με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της αποπληρωμής του", είπε χθες για πολλοστή φορά (σε σύντομο διάστημα).

  Πρόκειται άλλωστε για έμμεση απόρριψη στην άποψη που έχει διατυπώσει επανειλημμένως ο έτερος οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ ( και τομεάρχης Ανάπτυξης) Γιώργος Σταθάκης, πως μια μεγάλη επιμήκυνση (70 ή 100 χρόνων) στην αποπληρωμή του χρέους, ισοδυναμεί ουσιαστικά με κούρεμα 50%.

  Ρεαλισμός 

  Πηγές της Κουμουνδούρου πάντως, υποδέχθηκαν ασμένως την πρόταση του κ. Δραγασάκη, εκτιμώντας ότι πρόκειται για "ελιγμό" σε ένδειξη καλών προθέσεων απέναντι στους δανειστές, με τους οποίους " επιχειρούμε να έρθουμε σε συνεννόηση και όχι σε ρήξη", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο capital αρμόδια πηγή.

  Το "άγος" της κουμουνδούρου πλέον (από όπου προέρχονται άλλωστε και οι αιφνίδιες και διαρκείς μετατοπίσεις στις θέσεις των κορυφαίων στελεχών της), είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ήτοι η διεξαγωγή τους πριν από την έναρξη της συζήτησης με τους εταίρους για τη διευθέτηση του χρέους.

  Εκτιμούν ότι μια αιφνιδιαστική προσφυγή σε πρόωρες κάλπες θα οδηγούσε τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει την κύρια ευθύνη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όπερ συνιστά μοχλό πίεσης για ...αναγκαστικούς ελιγμούς προς "ρεαλιστικότερες" θέσεις.

  Στην περίπτωση τούτη, γνωρίζουν, ότι θα βρεθούν στα... χαρακώματα με τους εξ αριστερών του Α. Τσίπρα, που επιθυμούν τη μέχρι κεραίας εφαρμογή των συνεδριακών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, "υψώνοντας" τη γροθιά της επαναστάσεως.

  Ενδεικτικές του πλήρους χάσματος που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των "ρεαλιστών" και της Αριστερής Πλατφόρμας, είναι οι αιχμές που επεφύλαξε ο Π. Λαφαζάνης στους προεδρικούς δια του iskra.

  "Κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πει κατά καιρούς, σχεδόν, τα πάντα σχετικά με το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, λειαίνοντας συνεχώς την αιχμηρότητα και τη ριζοσπαστικότητα της πρότασής του. Ακόμα και οι ίδιοι άνθρωποι έχουν πει κατά διαστήματα αρκετά διαφορετικά πράγματα για το χρέος, χωρίς, μάλιστα, να κάνουν τον κόπο να διευκρινίζουν ότι η άποψη που καταθέτουν είναι προσωπική. Το μόνο που όλο και πιο αραιά λέγεται, από πολλούς που θα έπρεπε να την υπερασπίζονται, είναι η Συνεδριακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη «διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους». Πρόοδος!", είναι η απάντηση των "λαφαζάνηδων" στους "προεδρικούς" του ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του Γ. Δραγασάκη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων