Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Σεπ-2014 17:22

  Γιατί "μπλόκαρε" η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - 19:15

  Του Παναγιώτη Στάθη


  Σειρά λόγων που συνιστούν παραβάσεις των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, επικαλείται το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο «πάγωσε» την επικύρωση της συμφωνίας παραχώρησης της έκτασης του Ελληνικού στην εταιρεία Lamda.

  Η απόφαση ουσιαστικά δεν επιτρέπει στην παρούσα φάση την τελική υπογραφή της σύμβασης, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει δικαίωμα να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης στο αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

  Το σκεπτικό

  Το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πράξη 197/2014 (πρόεδρος η σύμβουλος Αγγελική Μαυρουδή και εισηγητής ο πάρεδρος Αθανάσιος Καρακόιδας) θεωρεί, όπως αναφέρεται, ότι οι όροι των άρθρων 6.1 και 6.2 και του παραρτήματος Α΄ της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην διαδικασία πώλησης του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ, περιόρισαν τη συμμετοχή στη διαδικασία μόνο σε οικονομικούς φορείς που διαθέτουν νομική προσωπικότητα και σε ενώσεις ή κοινοπραξίες τους αποκλείοντας όμως, όπως αναφέρουν φυσικά πρόσωπα, κ.λπ., είτε αυτοτελώς είτε σε ένωση ή κοινοπραξία μεταξύ τους ή ακόμη σε ένωση και με νομικά πρόσωπα.

  Αναφέρουν δε πως «ο αποκλεισμός αυτός έγινε χωρίς να προκύπτει καμία επίκληση ή συνδρομή συγκεκριμένου λόγου δημοσίας τάξης ή δημοσίας ασφαλείας ή δημόσιας υγείας ή άλλου επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί έναν τέτοιας ένστασης περιορισμό». 

  "Απαράδεκτη η τροποποίηση της σύμβασης"

  Οι δικαστές θεωρούν πως υπάρχουν αντίστοιχες παραβιάσεις στους όρους 2.3, 2.4 και 2.5 της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφού στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιηθήκαν οι επίμαχοι δύο όροι ουσιωδώς εκ των υστέρων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από επενδυτές που είχαν ήδη αποκλειστεί. Αυτό συνιστά παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αφού δεν επιτρέπουν τροποποίηση ουσιωδών όρων της σύμβασης που περιλαμβάνονται στη δημοσιευμένη πρόκληση εκδήλωσης, χωρίς ειδική πρόβλεψη που να αναφέρει το ενδεχόμενο τροποποίησης της σύμβασης. 

  Κατά πλειοψηφία πέρασε η μη αποτίμηση

  Με ισχυρή μειοψηφία όμως της προεδρεύουσας κρίθηκε πως νομίμως δεν έγινε αποτίμηση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» και των εμπράγματων δικαιωμάτων επί των ακινήτων αυτής πριν την έναρξη του διαγωνισμού καθώς αυτό, αναφέρει η πλειοψηφία, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του ΤΑΙΠΕΔ σε πιο ακριβές χρονικό σημείο θα γίνει.

  Η πρόεδρος όμως του Κλιμακίου, εξέφρασε διαφορετική άποψη, αφού πιστεύει πως η αποτίμηση έπρεπε να προηγηθεί για να μπορούν όσοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό να γνωρίζουν την αξία του υπό πώληση ακινήτου για να μπορούν να διαμορφώσουν τις προσφορές τους. Λέει μάλιστα η πρόεδρος πως δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις του συμβουλίου εμπειρογωμόνων και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ ως προς «την διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος και την εφαρμογή της χρηστής δημοσιονομικής διοικήσεως, καθώς και ως προς το αν η ελεγχόμενη από το Ελεγκτικό Συνέδριο συναλλαγή είναι επωφελής και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο».

  Τι απαντά η Lamda Development

  Σε προσεκτική μελέτη της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ζ΄ Κλιμάκιο - Δ΄ Διακοπών) η οποία κωλύει προσωρινά την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.», θα προχωρήσει η Lamda Development επιφυλασσόμενη όλων των δικαιωμάτων της.

  Όπως συμπληρώνει η εταιρεία, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της Lamda Development:

  «Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η «Lamda Development S.A.» (εφεξής η «Εταιρεία») ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι ενημερώθηκε το απόγευμα της 9ης Σεπτεμβρίου 2014 από το ΤΑΙΠΕΔ, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ζ΄ Κλιμάκιο - Δ΄ Διακοπών) κωλύει προσωρινά την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».

  Η Εταιρεία ενημερώθηκε επίσης από το ΤΑΙΠΕΔ ότι αυτό θα ασκήσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης στο αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών, όπως ακριβώς έχει πράξει και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα κωλύματα.

  Η Εταιρεία, η οποία εξ αρχής είχε γνωστοποιήσει ότι εκκρεμούσε ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα μελετήσει προσεκτικά την απόφαση, επιφυλασσόμενη όλων των δικαιωμάτων της και θα ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο, ενημερώνοντας παράλληλα αμελλητί το επενδυτικό κοινό».  Διαβάστε ακόμη:

  *Μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη σύμβαση του Ελληνικού

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων