Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Ιουν-2014 18:53

  Χωρίς αποζημίωση οι απολύσεις από θέσεις "πολιτικής εμπιστοσύνης"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Χωρίς αποζημίωση θα απολύονται τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, διευθυντές, γενικοί διευθυντές και προϊστάμενοι δημοσίου και σχετικών νομικών προσώπων που καταλαμβάνουν θεσεις πολιτικής εμπιστοσύνης, αποφάσισε οριστικά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

  Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό το νόμο Παυλόπουλου (Ν. 3260/2004) που προβλέπει την χωρίς αποζημίωση αυτοδίκαιη λήξη των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των συγκεκριμένων στελεχών, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις τόσο του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, όσο και της σημερινής εισαγγελέως Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

  Η αποφαση ελήφθη με μειοψηφία 9 μελών και έδωσε τέλος σε μια υπόθεση που έχει απασχολήσει πολλάκις τον Αρειο Πάγο.

  Έτσι κρίθηκε συνταγματική η διάταξη που προβλέπει τη λήξη «των συμβάσεων προσώπων που προσελήφθησαν από δημόσιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για ορισμένο χρόνο ως μονομελή όργανα διοίκησης (μεταξύ των άλλων και οι γενικοί διευθυντές, διευθυντές ή προϊστάμενοι υπηρεσιών), χωρίς την καταβολή της αποζημιώσεως που τα συμβαλλόμενα μέρη» (εργοδότης-εργαζόμενος) συμφώνησαν για την περίπτωση πρόωρης λύσης της συμβάσεως.

  Ασκούν κυβερνητική πολιτική

  Οι αρεοπαγίτες με τις υπ΄ αριθμ. 5 και 6/2014 αποφάσεις τους θεωρούν τις συγκεκριμένες θέσεις «πολιτικής εμπιστοσύνης» αφού μέσω αυτών ασκείται κυβερνητική πολιτική αφού η πρόσληψη τους: «…υπαγορεύθηκε προεχόντως από λόγους πολιτικής εμπιστοσύνης, όπως συμβαίνει ύστερα από μια κυβερνητική μεταβολή, όποτε εκτιμάται ότι πρόσωπα που έχουν επιλεγεί και προσληφθεί με βασικό κριτήριο την προς αυτά εμπιστοσύνη μιας συγκεκριμένης πολιτικής ηγεσίας βρίσκονται σε δυσχέρεια να εξακολουθήσουν την άσκηση των καθηκόντων τους και να συνεργαστούν με τη νέα πολιτική ηγεσία, μετά την αποχώρηση εκείνου που τα είχε επιλέξει».

  Τους αρεοπαγίτες απασχόλησε περίπτωση διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, που εργαζόταν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ο οποίος απολύθηκε κατ’ εφαρμογή του Ν. 3260/2004, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων