Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Ιουν-2014 17:52

  Αποζημίωση-μαμούθ από το Δημόσιο σε καθηγητή ιατρό...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Την αβλεψία και την προχειρότητα του ελληνικού Κράτους, που επεκτείνεται δυστυχώς και σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις, όπως π.χ. στα Πανεπιστήμια, καλείται να πληρώσει αδρά το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο τίναξε στον αέρα την σπουδαία καριέρα ενός κορυφαίου Έλληνα καρδιοχειρουργού στις ΗΠΑ.

  Το Ελληνικό Δημόσιο και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καλούνται να αποζημιώσουν με (ποσό μικρότερο τελικά των ) 250.000 ευρώ έναν έλληνα καρδιοχειρουργό που έκανε καριέρα ακόμα και στο Χάρβαρντ , γιατί τον έφεραν στην Ελλάδα για να καταλάβει τη θέση καθηγητή σε υπό ίδρυση πανεπιστημιακή κλινική καρδιοχειρουργικής, η οποία -οποία έκπληξη- δεν λειτούργησε τελικά ποτέ!

  Το χρονικό

  Τον Ιουνίου του 1992 η γενική συνέλευση του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε την ίδρυση καρδιοχειρουργικής κλινικής στο τμήμα ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1993 προκηρύχθηκε η θέση και κλήθηκε ο γιατρός, ενώ στις 29 Αυγούστου 1995 ορκίστηκε καθηγητής. Μετά από επτά χρόνια αναμονής και προσδοκιών (Ιούλιος 1994 έως 29 Μαΐου 2001) παραιτήθηκε και επέστρεψε πάλι στις ΗΠΑ αφού στα αιτήματα, τα γράμματα και τις εκκλήσεις ουδείς αρμόδιος του απάντησε ποτέ. Φυσικά γιατί η κλινική ουδέποτε λειτούργησε στο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Νοσοκομείο, όπως είχε αποφασιστεί.

  Τι άφησε

  Ο γιατρός ήταν διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα γενικής χειρουργικής θώρακος και αγγειοχειρουργικής και μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Εκεί εργάστηκε στο νοσοκομείο Methodist του Χιούστον και σε διάφορα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Medical College of Wisconsin και Baylor College of Medicine), ενώ παράλληλα συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του ιδρύματος τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Ακόμη δίδασκε στο Baylor College of Medicine του Χιούστον και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ αναρίθμητες είναι οι επιστημονικές μελέτες και διαλέξεις.

  Όταν έφυγε διεκδίκησε 5 εκατομμύρια αποζημίωση. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών του επιδίκασε 250.000 ευρώ ως ηθική βλάβη από τα 150.000 που είχε επιδικάσει το Διοικητικό Πρωτοδικείο). Το Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2202/2014 απόφασή του έκρινε ότι το ποσό των 250.000 ευρώ είναι υπερβολικά υψηλό και πρέπει να μειωθεί γι’ αυτό ανέπεμψε την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο για νέο προσδιορισμό του ποσού της αποζημίωσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ