Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Ιουν-2014 12:13

  Πράσινο φως για Γιούνκερ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου  Παρά την αντίσταση που προέβαλλαν Λονδίνο και Βουδαπέστη η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων ηγετών τάχθηκε με 26 ψήφους υπέρ της υποψηφιότητας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν. 

  Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έλαβε τελικά το χρίσμα της υποψηφιότητας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά την έντονη αντίσταση που προέβαλλαν τις τελευταίες μέρες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και ο Ούγγρος ομόλογος του Βίκτορ Όρμπαν. Όπως έγραψε στο twitter o Ντέβιντ Κάμερον, προειδοποίησε τους ευρωπαίους εταίρους του ότι ίσως «να μετανιώσουν την επιλογή Γιούνκερ». 

  Τώρα είναι σειρά του ευρωκοινοβουλίου να επικυρώσει ή να απορρίψει την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 14-17/7. Αμέσως μετά οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών της ΕΕ θα λάβουν μέρος σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για να αποφανθούν για τη διαδοχή τόσο του Χέρμαν βαν Ρόμπει, όσο και της Κάθριν Άστον. 

  Σημαντικό είναι το άλλο θέμα της Συνόδου που είναι ο καθορισμός των προτεραιοτήτων της νέας Κομισιόν που θα αναλάβει την 1η Νοεμβρίου, γιατί μέσω του προγράμματος της Επιτροπής θα φανεί εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν το μήνυμα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης, κυρίως στους νέους. 

  Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πιέζουν σε δύο μέτωπα, την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, και μια πιο διασταλτική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε η δημοσιονομική πειθαρχία να μην λειτουργεί ως «βαρίδι» στην ανάπτυξη. 

  Ελπίδες για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας
   
  Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο, όμως, δεν έχει εγκριθεί ακόμη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί ανοίγει παράθυρο για μια πιο ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε οι δημόσιες δαπάνες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα μιας χώρας. 

  Επιπλέον Παρίσι και Ρώμη πιέζουν για εξεύρεση πόρων μέσω μόχλευσης στις αγορές με εγγύηση κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να χρηματοδοτηθούν δράσεις στον τομέα της απασχόλησης και της πρόσβασης σε πόρους των ΜΜΕ, που σήμερα αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα δανεισμού. 

  Στο σχέδιο των συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι ηγέτες σημειώνουν ότι «απαιτείται ενισχυμένη δράση για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και των δημοσίων διοικήσεων, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του περιβάλλοντος έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ενίσχυση της λειτουργίας των βιομηχανιών δικτύου και αναμόρφωση των εκπαιδευτικών συστημάτων». 

  Συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας 

  «Ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο την υπογραφή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου και πολιτικής σύνδεσης με την ΕΕ. Στην σχετική τελετή που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες υπεγράφησαν και οι συμφωνίες σύνδεσης με την Γεωργία και την Μολδαβία. «Η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα επταετούς εργασίας» τόνισε ο Πέτρο Ποροσένκο αναφερόμενος στο κείμενο της συμφωνίας που προβλέπει μεταξύ άλλων την σχεδόν πλήρη άρση των εμπορικών περιορισμών μεταξύ της χώρας του και της ΕΕ. Σε μια πρώτη αντίδραση, η Μόσχα δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Γκριγκόρι Γκαράσιν απείλησε το Κίεβο με «σοβαρές συνέπειες». 

  Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες 

  Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ